Išvydęs, kaip medikai bando pasipelnyti iš neįgaliojo, kunigas pašiurpo: faktai atrodo kraupiai

Negalios prie lovos prikaustyto Kelmės rajono gyventojo artimieji nustebo, kai išvydo įrašus e.sveikatos sistemoje, – ten buvo sužymėti net specialistės pokalbiai su nekalbančiu neįgaliuoju.

Gruzdžių Švč.Trejybės parapijos kleboną D.Klimašauską pašiurpino medikų bandymas pasipelnyti iš neįgaliojo.
Gruzdžių Švč.Trejybės parapijos kleboną D.Klimašauską pašiurpino medikų bandymas pasipelnyti iš neįgaliojo.
Gruzdžių Švč.Trejybės parapijos kleboną D.Klimašauską pašiurpino medikų bandymas pasipelnyti iš neįgaliojo.
Gruzdžių Švč.Trejybės parapijos kleboną D.Klimašauską pašiurpino medikų bandymas pasipelnyti iš neįgaliojo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 5:40 AM

Šiomis dienomis sukako 23 metai nuo kelmiškių Klimašauskų šeimą sukrėtusios nelaimės. 1999 m. vasario 24-ąją miške medis užgriuvo ir sunkiai sužalojo Joną Klimašauską.

Kone du mėnesius komos būsenos išbuvęs vyriškis per stebuklą liko gyvas, bet negalios prikaustytas prie patalo.

„Jei ne motinos kasdienė slauga, tėvo seniai nebūtų. Kalbėti negalintis tėvas maitinamas šaukšteliu, o vienintelis jo bendravimas – galvos linktelėjimas ar papurtymas“, – pasakojo neįgaliojo sūnus Gruzdžių (Šiaulių r.) Švč.Trejybės parapijos klebonas Donatas Klimašauskas.

Už keliasdešimties kilometrų esančioje parapijoje kunigaujantis D.Klimašauskas apie įrašus e.sveikatos sistemoje sužinojo atsitiktinai, kai šiaulietė gydytoja paklausė apie tėvui suteikiamą medicinos pagalbą namuose.

Ši žinia kunigą nustebino, nes vienintelis pagalbininkas yra paliatyviąją paslaugą teikiantis Šiaulių globos ir slaugos centras „Sidabražolė“.

Pirmąsyk prie e.sveikatos paskyros prisijungęs D.Klimašauskas išvydo, kad per šių metų sausį tėvą net 7 kartus „aplankė“ Kuršėnuose įsikūrusių Medicinos namų bendrosios praktikos slaugytoja.

Medicininiuose dokumentuose buvo įrašų ir apie ligonio būklę, ir net apie pokalbius.

Pažymėta, kad ligonis buvo prakalbintas, bet bendravo nenoriai, buvo piktokas.

Medikė įrašė, kad „klausė plaučius“, o ant kūno pragulų nepastebėjo, nors jų iš tiesų yra.

„Esu tikras, kad tai buvo bandymas pasipelnyti. Yra duomenų, kad tai ne vienetinis atvejis, nes man jau žinomi dar bent šeši tokie pat ligoniai, pagalbos sulaukę tik dokumentuose“, – sakė D.Klimašauskas.

Dvasininkas išsiaiškino, kad tėvo duomenis klinikai Kuršėnuose perdavė pacientą prižiūrintis šeimos gydytojas. Jo privatus šeimos sveikatos centras neteikia ambulatorinių slaugos paslaugų, todėl pernai gruodį pasirašė sutartį su Medicinos namų klinika.

Nustebintas, kad šeimos gydytojas perdavė neveiksnaus ligonio duomenis net neperspėjęs jo atstovų, D.Klimašauskas susisiekė su Kuršėnuose veikiančia klinika. Jos atstovas klebonui kalbėjo apie neva įvykusią klaidą, siūlė tartis dėl kompensacijos.

Galiausiai įrašai iš e.sveikatos dingo, bet kopijas išsaugojęs D.Klimašauskas kreipėsi į prokuratūrą.

„Esu tikras, kad Ligonių kasos sumokėti už paslaugas nebuvo paprašyta tik dėl kilusio triukšmo. Girdėjau, kad darbuotojos jau nebėra – paliko darbovietę savo noru“, – kalbėjo kunigas.

Tuo metu „Lietuvos ryto“ pakalbintas Medicinos namų vadovas Mindaugas Jakubauskas patikino, kad klinika paslaugas teikia laikydamasi galiojančių teisės aktų reikalavimų ir tokio elgesio griežtai reikalaujama iš visų darbuotojų.

„Pradėjome vidinį patikrinimą, bendradarbiaujame su kitomis institucijomis.

Pastebėjus slaugytojos klaidingai suvestus duomenis jie nebuvo perduoti Ligonių kasai, todėl jokia materialinė žala nepadaryta“, – aiškino M.Jakubauskas.

Plačiau situacijos komentuoti jis nenorėjo dėl asmens duomenų apsaugos ir Šiaulių policijos pradėto ikiteisminio tyrimo dėl dokumentų klastojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.