Davė kyšį, bet nežinia už ką: nors įrodymų ir trūko, teisiamiesiems skirtos baudos

Garsus tyrimas dėl grėsmės valstybės ekonomikai ir saugumui baigėsi vieno voko istorija. Už viešbutyje paimtus pinigus skirtos baudos buvusiam ambasadoriui ir Rusijos verslininkui, nors liko neaišku, už ką buvo duoti pinigai.

Buvusiam ambasadoriui R.Šidlauskui ir verslininkui iš Rusijos R.Nasyrovui teismas skyrė baudas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvusiam ambasadoriui R.Šidlauskui ir verslininkui iš Rusijos R.Nasyrovui teismas skyrė baudas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Diplomatų ir verslininkų byla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Diplomatų ir verslininkų byla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Nasyrovas
R.Nasyrovas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-03 19:10

Buvęs Lietuvos ambasadorius Rusijoje 59 metų Rimantas Šidlauskas turės sumokėti 16,5 tūkst. eurų baudą. Vilniaus miesto apylinkės teismas šią savaitę buvusį diplomatą pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu.

Teismas nutarė, kad į verslą pasukusiam diplomatui perduoti 3 tūkst. eurų buvo kyšis, todėl šie pinigai bus konfiskuoti.

Be to, iš R.Šidlausko atimta teisė penkerius metus eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose.

Išteisino po mirties

Kartu nuteistas ir anksčiau nedideliam bankui vadovavęs verslininkas iš Rusijos Rinatas Nasyrovas. Jam skirta 15 tūkst. eurų bauda, tačiau dėl 13 dienų suėmimo ji sumažinta iki 13,7 tūkst. eurų.

Pastaruoju metu teismo posėdžiuose jis dalyvavo nuotoliniu būdu, būdamas Rusijoje.

Kartu buvo teisiamas ir ilgai Valstybės saugumo departamento (VSD) sektas verslininkas Albinas Bieliauskas, tačiau jis išteisintas jau po mirties.

Teismas jo veiksmuose neįžvelgė jokio nusikaltimo, o jo artimiesiems grąžino anksčiau sumokėtą 10 tūkst. eurų užstatą.

Skaitė diplomatų laiškus

Bylą dėl galimos grėsmės valstybės ekonomikai ir saugumui 2019 metais pradėjo VSD pareigūnai, nes jiems įtarimų sukėlė keli buvusio ambasadoriaus Rusijoje R.Šidlausko laiškai tuomečiam ambasadoriui Remigijui Motuzui.

Baigus tyrimą buvusiam ilgamečiam diplomatui R.Šidlauskui buvo pateikti kaltinimai padėjus neteisėtai gauti Šengeno vizas dviem Rusijos piliečiams – R.Nasyrovui ir jo sūnui Timūrui Nasyrovui.

Nuosprendį paskelbęs teisėjas Linas Dūdys teigė, kad kaltinimai pasitvirtino: „Vienas teisiamasis prašė kyšio, o kitas sutiko jį duoti ir davė.“

Bylos duomenimis, R.Šidlauskas, būdamas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų asociacijos vadovas, reikalavo ir susitarė paimti iš dabar jau mirusio verslininko A.Bieliausko ir R.Nasyrovo 10 tūkst. eurų kyšį už pagalbą išduodant vizas.

Teisiamieji pasigedo logikos

Abu teisiamieji savo kaltę visą laiką neigė ir aiškino, kad duoti kyšio nebuvę jokios logikos.

Sužinojęs, kad baigiasi R.Nasyrovo viza, R.Šidlauskas parašė rekomendacinį laišką tuomečiam Rusijos ambasadoriui R.Motuzui.

Teisme paaiškėjo, kad ne kartą Šengeno vizą turėjęs ir dažnai Lietuvoje lankydavęsis R.Nasyrovas ją būtų gavęs ir be šio rašto, – jis nė vienoje Šengeno šalyje nebuvo pažeidęs vizų režimo.

„Koks kvailys gali mokėti už vizas 10 tūkst. eurų, jeigu dviem žmonėms jos kainuoja daugiausia 140 eurų?“ – viename teismo posėdžių svarstė R.Šidlauskas.

Toks kaltinimas kėlė šypseną ir R.Nasyrovui: „Tai būtų tas pat, jei aš restorane „McDonald’s“ duočiau tūkstantį eurų, kad jie man parduotų tris eurus kainuojantį mėsainį.“

Sakė viena, girdėjo kita

Nagrinėjant bylą kilo neaiškumų ir dėl slapta įrašytų telefono pokalbių ir žinučių.

Pareigūnų pateiktose pokalbių stenogramose teigiama, kad su R.Nasyrovu kalbėjęs R.Šidlauskas pasakė žodį „papirkti“.

R.Šidlauskas tikino, kad tai nekokybiškas įrašas arba netikslus vertimas iš rusų kalbos: „Aš sakiau „pasigailėti“, R.Nasyrovas tuo pat metu sakė kažką kita, turbūt dėl to žodžių aiškiai nebuvo girdėti.“

R.Nasyrovas tikino, jog tuo metu, kai skambino R.Šidlauskas, jis buvo toks užsiėmęs, kad visai nesiklausė, ką sako pašnekovas, ir bandė kuo greičiau baigti pokalbį.

Tikina, kad žinutės nesuprato

Verslininkas iš Rusijos tikino neskaitęs ir įrodymu šioje byloje laikytos R.Šidlausko žinutės: „Buvo tavo žmona, dabar sūnus, reikia 10@.“ Prokurorai nusprendė, kad toks ženklas žinutės pabaigoje turėjęs reikšti 10 tūkst. eurų. R.Šidlauskas tai taip pat neigė.

Byloje užfiksuotas ir žinutę gavusio R.Nasyrovo skambutis: „Nesupratau, ką tu čia man parašei.“

„Jei prokuroras sako, kad žinute buvo susitarta dėl kyšio, vadinasi, aš jos nesupratau. Kai jam paskambinau, mes nekalbėjome apie jokius pinigus“, – pasakojo R.Nasyrovas.

Sekliai laukė viešbutyje

Verslininkas iš Rusijos pasakojo, kad žinutėje galimai paminėtų pinigų pareigūnai pradėjo ieškoti dar Vilniaus oro uoste. 2019 metų balandžio 5-ąją į Lietuvą su sūnumi atskridęs R.Nasyrovas sulaukė išskirtinio dėmesio, jų daiktai buvo tikrinami itin kruopščiai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai stebėjo ir R.Nasyrovo susitikimą su R.Šidlausku Vilniuje esančiame „Kempinski“ viešbutyje.

Šio susitikimo metu R.Šidlauskui ir buvo perduotas vokas su 3 tūkst. eurų.

Po šio susitikimo abu jie buvo sulaikyti, buvęs ambasadorius už grotų praleido dešimt dienų.

R.Šidlauskas teismui yra pasakojęs, kad šie pinigai susiję su visai kita seniau prasidėjusia istorija.

Jis nurodė 2018 metais pirkęs butą ir paėmęs paskolą iš gero pažįstamo.

Kai paskolai grąžinti pritrūko pinigų, jis paprašė verslininko A.Bieliausko paskolinti 10 tūkst. eurų.

Suteikti paskolą jis atsisakęs, bet R.Šidlauskui užsiminęs, kad pinigų galėtų paskolinti Maskvoje gyvenantis jų bendras draugas R.Nasyrovas.

3000

Tiek eurų į verslą pasukusiam diplomatui R.Šidlauskui perdavė Rusijos verslininkas R.Nasyrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.