Kraupioje avarijoje Plungės r. dvi moteris užmušęs 30-metis kelių erelis nuteistas už nužudymą: laisvės nematys ilgai

Trisdešimtmetis plungiškis Dainius Abelkis, girtas sėdęs prie vairo, greitai lėkęs ir pražudęs dvi moteris, išgirdo griežtą nuosprendį Klaipėdos apygardos teisme – jam skirtas net 14 metų laisvės atėmimas.

 Kraupioje avarijoje Plungės r. dvi moteris užmušęs 30-metis kelių erelis nuteistas už nužudymą: laisvės nematys ilgai.<br> Lrytas.lt koliažas
 Kraupioje avarijoje Plungės r. dvi moteris užmušęs 30-metis kelių erelis nuteistas už nužudymą: laisvės nematys ilgai.<br> Lrytas.lt koliažas
Per avariją žuvo „Toyota“ važiavusios moterys.<br>„Plungės“ laikraščio nuotr.
Per avariją žuvo „Toyota“ važiavusios moterys.<br>„Plungės“ laikraščio nuotr.
„Mercedes“ vairavęs D.Abelkis savo kaltę pripažino iš dalies.<br>A.Pilaitienės nuotr.
„Mercedes“ vairavęs D.Abelkis savo kaltę pripažino iš dalies.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 6, 2022, 8:18 AM

Tragedija nutiko užpernai vėlų rugpjūčio 1-osios vakarą Plungės rajone, kelyje Mažeikiai–Plungė, Berenių kaime.

D.Abelkio vairuojamas „Mercedes-Benz S320“ automobilis lėkė didžiuliu greičiu, lenkė priekyje važiuojančias mašinas, bet priešingoje kelio juostoje pamatęs vilkiką grįžo atgal. Vyras nesuvaldė automobilio ir atsitrenkė į priekyje ta pačia eismo juosta važiuojantį „Toyota Auris“, kuriame buvo dvi moterys.

Po smūgio šis automobilis įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su krovininiu automobiliu „Scania“.

Trys vyrai paspruko

Per avariją žuvo „Toyota Auris“ vairuotoja ir keleivė. Vilkiko vairuotojas stengėsi išvengti susidūrimo ir nuvažiavo į griovį.

Jam buvo sužalotos kojos, bet po apžiūros jis išleistas gydytis į namus.

Po įvykio trys iš penkių avariją sukėlusiu automobiliu važiavę vyrai paspruko.

Kiti du buvo girti – vairuotojui nustatytas 1,76, keleiviui – 2,76 promilės girtumas.

D.Abelkis gerokai viršijo leistiną greitį – tame kelyje buvo leidžiama važiuoti 90 kilometrų per valandą greičiu, o jis lėkė ne mažesniu kaip 133–139 kilometrų per valandą greičiu.

Kompanija vyko į Plungę prieš tai pasilinksminusi vienoje sodyboje Alsėdžiuose (Plungės r.).

Ketino grįžti į Honkongą

Staigi vilkiko ir lengvojo automobilio „Toyota Auris“ kaktomuša buvo mirtina – abi moterys žuvo iškart. Jas iš metalo gniaužtų teko vaduoti ugniagesiams.

Paaiškėjo, kad viena žuvusiųjų – pirmoji lietuvė, įgijusi teisę mokyti dzenbudizmo, Myong Hae Sunim – 47 metų Loreta Kairytė.

Prie vairo sėdėjo trejais metais vyresnė jos bendražygė Rasa Umbrasienė.

L.Kairytė keliolika metų gyveno Honkonge, dzenbudizmo centre. Pusmečiui atvykusi į Lietuvą ji čia vedė mokymus. Moteris planavo rudeniop grįžti į Honkongą.

Keleiviai prašė sustoti

Trys pasprukusieji iš avarijos vietos persigalvojo ir kitą dieną patys prisistatė į Plungės policiją.

Teisme liudijęs Julius P. pasakojo, kad tą dieną laiką leido giminaitės sodyboje Alsėdžiuose.

„Apie devintą valandą vakaro paskambino nuo vaikystės pažįstamas Dainius ir paklausė, ką veikiu. Jis buvo ką tik nusipirkęs „Mercedes-Benz“, pasisiūlė su draugu atvažiuoti.

Pasibuvome, paskui su jais nusprendėme važiuoti į Plungę, nors Alsėdžiuose vyko šventė, kiti ten patraukė“, – teisme pasakojo liudytojas, sėdėjęs mašinos gale tarp kitų dviejų bičiulių.

Kiek D.Abelkis išgėrė, jis teigė nežinąs, matė, kaip jis gurkšnojo alų. Jau atvykus į sodybą jis atrodė įkaušęs.

„Kai išsukome į lygų kelią, jis ėmė didinti greitį, jis siekė 160–180 kilometrų per valandą. Visi prašėme, kad sustotų, tačiau jis nereagavo. Nelabai supratau, kas įvyko. Įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, aplenkė vieną mašiną, tada sugrįžo, mūsų mašina ėmė čiuožti ir – smūgis.

Tuomet Dainius paragino mus bėgti. Buvome ištikti šoko, apsvaigę nuo alkoholio. Kitą rytą feisbuke paskaitėme, kad žuvo du žmonės, ir visi trys nuėjome į policiją“, – apie kraupius įvykius pasakojo Julius P.

Kas vairavo automobilį, tapo aišku ekspertams atlikus DNR tyrimus – mėginiai buvo paimti nuo vairo ir vairuotojo sėdynės.

Netrukus kaltę pripažino ir D.Abelkis, sėdėjęs prie vairo.

Paaiškėjo ir tai, kad jis net neturėjo teisės vairuoti. Plungiškis ir anksčiau ne kartą baustas už vairavimą apsvaigus.

Pakeitė kaltinimus

D.Abelkis mirusiųjų artimiesiems turės sumokėti 79 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Pernai pavasarį šią bylą buvo atvertęs Plungės apylinkės teismas, tačiau ten įvyko tik vienas posėdis. Tuomet D.Abelkiui buvo pareikšti kaltinimai dėl to, kad neblaivus vairavo transporto priemonę ir pažeidė Kelių eismo taisykles, sukėlė eismo įvykį, dėl kurio žuvo žmogus.

Patenkinus nukentėjusiųjų prašymą perkvalifikuoti kaltinimus ir teisti vyrą už nužudymą dėl chuliganiškų paskatų baudžiamoji byla persikėlė į Klaipėdos apygardos teismą.

Pasikeitus kaltinimui avarijos sukėlėjui grėsė laisvės atėmimas nebe iki dešimties metų, o dvigubai ilgesnis terminas ar net laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Dėl pateiktų kaltinimų iki šiol neteistas vyriškis kaltę pripažino iš dalies. Nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Žmogų suspardė ir surišo

D.Abelkiui Klaipėdos apygardos teisme teko atsakyti ir už menkesnį nusikaltimą – nežymų sveikatos sutrikdymą ir neteisėtą laisvės atėmimą.

Nusikaltimai padaryti užpernai balandį. Apsvaigęs nuo alkoholio jis su bendrininku mušė lazdomis ir spardė žmogų, o paskui surišo rankas ir kojas, nunešė iki netoli garažų stovėjusio automobilio ir paguldė ant žemės. Vyras sugebėjo išsilaisvinti ir pabėgti.

D.Abelkis dėl šių veiksmų prisipažino iš dalies, aiškino, kad nusprendė nukentėjusįjį pamokyti, nes jis buvo apvogęs jo garažus.

Atsižvelgė į atgailą

Teisėjų kolegijos vertinimu kaltinamojo elgesys kelyje rodo netiesioginę tyčią. Jis pripažino, kad niekuomet neturėjo vairuotojo pažymėjimo, nes niekaip nesugebėdavo išlaikyti vairavimo teorijos egzaminų.

Net ir neturėdamas teisės vairuoti jis daug kartų buvo baustas už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, vairavo neblaivus, važinėjo neregistruotais automobiliais. Taip pat baustas už girtavimą viešoje vietoje, kitų asmenų ramybės trikdymą.

D.Abelkis neigė tyčią, aiškino, kad kritinėje situacijoje stabdė automobilį.

Tačiau, teismo manymu, bandymas stabdyti automobilį nebūtinai paneigia tyčinės kaltės buvimą, nes stabdymas gali būti būdas apsaugoti ne kitus asmenis, o save.

Kaltinamojo atsakomybę dėl vairavimo esant neblaiviam lengvinančia aplinkybe pripažintas jo prisipažinimas ir nuoširdus gailėjimasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.