Labiausiai paplitę sukčiavimo būdai: taip sukčiai išvilioja solidžias pinigų sumas

Sukčiai tobulina savo taktiką ir sukčiavimo būdus, tad gyventojams patariame atidžiau pasidomėti jais, žinoti apgavysčių schemas, pasistengti kuo kritiškiau vertinti situaciją.

Labiausiai paplitę sukčiavimo būdai: taip sukčiai išvilioja solidžias pinigų sumas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Labiausiai paplitę sukčiavimo būdai: taip sukčiai išvilioja solidžias pinigų sumas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-09 13:48

Vilniaus apskrities VPK informuoja, apie keliais sukčiavimo būdus, nuo kurių jau šiais metais nukentėjo Ukmergės rajono gyventojai.

Facebook paskyra

Ukmergiškis „Facebook“ paskyroje, Ukmergės grupės skelbimuose, rado skelbimą, jog asmuo parduoda butą, Ukmergėje, Miškų g. Buto kaina – 20 tūkstančių eurų. Su minėtu asmeniu ukmergiškis susirašinėjo ir dar tą patį vakarą pervedė avansą, 3 tūkstančius eurų, į sūnaus banko sąskaitą. Jau kitą dieną pirkėjas suprato, jog buvau apgautas sukčių.

Patarimai: jeigu pardavinėjama socialiniame tinkle „Facebook“, vertėtų patikrinti to asmens anketą. Prieš darant bankinį pavedimą, socialiniuose tinkluose visada patikrinkite, ar sąskaita sutampa su parduodančio asmens duomenimis. Prisiminkite – itin žema kaina gali pranašauja apie pavojus.

Internetinė svetainė „Skelbiu.lt“

Šiais metais į Ukmergės rajono policijos komisariatą kreipėsi jau trys asmenys, šioje svetainėje nukentėję nuo sukčių.

Vienas ukmergiškis norėjo pirkti traktoriaus priekabą už 4750 eurų. Pardavėjui pervedė avansą – 500 eurų. Pardavėjas dingo, į skambučius neatsakė.

Kitas asmuo norėjo parduoti fotoaparatą „Nikon D750“ su priedais (objektyvu, trimis filtrais ir rankena). Paskambinęs pirkėjas pasiūlė 1860 eurų, atsiuntė pavedimo kopiją ir paprašė, kad prekes perduotų taksistui. Netrukus fotoaparato pardavėjas sužinojo, kad pavedimas buvo suklastotas.

Dar viena ukmergiškė už buto rezervaciją per „Perlo“ terminalą pervedė 200 eurų užstatą. Po perlaidos nuomotoja dingo, neatrašė į žinutes, ir, žinoma, užstato už butą negrąžino.

Patarimai: nesiųskite avanso asmenims, kurių nepažįstate. Pirkite tik iš patikimų internetinių parduotuvių; atkreipkite dėmesį į pirkėjų įvertinimus. Prisiminkite, kad itin žema kaina gali pranašauti apie pavojus. Nederėtų pervesti avanso, užstato, prieš tai nepamačius prekės, kurią planuojate įsigyti.

Telefoniniai sukčiai

Netikėtu skambučiu sukčiai sutrikdė ukmergiškę. Skambinusioji moteris pasakė, kad giminaitė padarė eismo įvykį ir nukentėjusiai moteriai reikalinga operacija, už kurią reikia sumokėti. Atėjusiam nepažįstamam vyrui ukmergiškė davė 1000 eurų. Išėjus vyrui, paskambino dukrai ir tik tuomet suprato buvusi apgauta.

Patarimas: žinokite, sukčiai užduoda daug klausimų, gudriai paprašo atskleisti privačią informaciją ir tuoj pat panaudoja ją prieš jus. Naudodamiesi netikėtumu ir susijaudinimu, sukčiai praneša apie neva įvykusį eismo įvykį ar nelaimę, susijusią su artimaisiais, ir prašo skubiai pervesti jiems reikalingą pinigų sumą į nurodytą sąskaitą ar atiduoti žmogui, kuris atvyks jų pasiimti.

Būtina žinoti!

Sulaukę įtartino skambučio, nutraukite pokalbį. Paskambinkite savo artimajam, kaimynui, socialinei darbuotojai ir papasakokite.

Neperduokite pinigų per tarpininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas