Teisme – sukčiaus nesėkmė: švelnesnės bausmės neišmeldė

Už sukčiavimą nuteistas šiaulietis 40 metų Marius Matiliūnas neištrūks anksčiau iš pataisos namų. Šiaulių apygardos teismas trečiadienį atmetė nuteistojo apeliacinį skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo priimtą apkaltinamąjį nuosprendį. 

Meistriškai baldų meistrą vaidinęs sukčius iš dviejų šeimų išmelžė įspūdingą sumą - 6590 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Meistriškai baldų meistrą vaidinęs sukčius iš dviejų šeimų išmelžė įspūdingą sumą - 6590 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 8:45 PM

11 kartų teistam M.Matiliūnui teks pataisos namuose praleisti dvejus metus. Be to, sukčius  privalės atlyginti dviem šeimoms padarytus nuostolius – paimtą 6590 eurų avansą už pažadėtus pagaminti baldus bei už vokišką buitinę techniką.

Nuteistasis apeliaciniame skunde aiškino, kad teismas padarė jo bausmės atlikimą apsunkinančių esminių klaidų, sumažino galimybę atlyginti žalą. Bet apeliacinį skundą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas atmetė visas pretenzijas kaip nepagrįstas.
 
Ir „skyrėsi“, ir „laidojo“

Pirma šio šiauliečio auka tapo šeima, į kurios namus 2020 m. pavasarį M.Matiliūnas su kitu samdomu darbininku atvežė ir surinko baldus. 

Įgijęs šeimininkų pasitikėjimą, svečias pasiūlė pigiau pagaminti miegamojo drabužinę, veidrodį, vonios kambario baldų komplektą. Šiaulietis žarstėsi pažadais, nors puikiai žinojo, kad jokių baldų nepagamins. 

Gavęs solidų 2 tūkstančių eurų avansą, sukčius įtikinamai vaidino baldus gaminantį meistrą. Talento meluoti jam netrūko, todėl  medžiagų pavyzdžius, brėžinius išvydusi šeima pasiryžo pateikti dar dvi spintas pagaminti ir M.Matiliūnui davė dar 2160 eurų.

Visą vasarą sukčius rasdavo pasiteisinimų, kodėl neatveža baldų. Šiaulietis guodėsi, kad byra šeima, po „skyrybų“ sukčius „susirgo“ pats, galiausiai „palaidojo tėvą“. 

Įvarytas į kampą, sukčius išmeldė, kad šeima nesikreiptų į policiją ir parašė raštelį, kad atiduos pinigus. 

Neužstojo net sugyventinė

Tą patį pavasarį vyriškis gydėsi ligoninėje, kur susipažino su dar viena šeima ir ją įtikino esąs baldininkas  – pažadėjo atnaujinti virtuvės baldų komplektą. 

M.Matiliūnas paėmė 1300 eurų avansą ir dar įtikino šiaulietę, kad turi iš Vokietijos naują buitinę techniką vežantį bičiulį ir gali parūpinti pigesnių prekių.

Moteris susigundė gartraukiu už 280 eurų, 290 eurų kainuojančia indaplove ir kaitlente už 180 eurų. Vėliau sukčius įtikino moterį, kad gali tarpininkauti iš draugo nuperkant vos 380 eurų kainuojantį šaldytuvą „Bosch“. Tad iš šios moters jis vien už buitinę techniką susižėrė 1130 eurų.

Nei baldų, nei buitinės technikos nesulaukusi šeima bandė „meistrą“ surasti patys, bet jis nebekėlė ragelio. Galiausiai buvo surasta M.Matiliūno sugyventinė, bet ši nevyniojo į vatą – pasiūlė kuo skubiau kreiptis į policiją, nes sukčiaus aukų driekiasi nemenka eilė.

Sukčius kaltės nesipurtė

Tada šiauliečiai kreipėsi į policiją, o pareigūnai sučiupo sukčių. Šiaulietis kaltę pripažino visiškai – sakė, jog turi senų skolų, kreditoriai verčia jas grąžinti. 

Nuo praėjusių metų vasaros įkalinimo įstaigoje bausmę už ankstesnius nusikaltimus atliekantis vyriškis žalos dar neatlygino. Jis tikino, kad tai padarys vėliau, nes pataisos namuose per mėnesį uždirba vos 100 eurų, o antstoliai iš jo išieško ankstesnes skolas.  

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių meisto apylinkės teismas M.Matiliūnui skyrė subendrintą 2 metų įkalinimo bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.