Vilniuje sutriuškinta ginklų prekeivių gauja: rasta ir sprogmenų, ir pusė milijono eurų

Vilniaus pareigūnai sučiupo ginklų prekeivių grupuotę. Jos narių namuose buvo rasta sprogmenų, daugybė ginklų ir šaudmenų, pusė milijono eurų grynaisiais ir keliolika litrų naminės degtinės.

Per kratas buvo rasta keliasdešimt nelegalių ginklų ir jų dalių, tūkstančiai šovinių.<br>Policijos nuotr.
Per kratas buvo rasta keliasdešimt nelegalių ginklų ir jų dalių, tūkstančiai šovinių.<br>Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 7:41 AM

Po ilgo ir kruopštaus darbo sostinės kriminalistai sulaikė keturis vyrus, kurių namuose buvo aptiktas visas ginklų arsenalas.

Ikiteisminis tyrimas dėl prekybos ginklais pradėtas Vilniaus pareigūnams gavus informacijos, kad yra asmuo, kuris galbūt prekiauja ginklais.

Pradėję tikrinti šią informaciją pareigūnai netrukus išsiaiškino, kad į jų akiratį pakliuvęs vilnietis tikrai užsiima nelegalia veikla.

Papildomas pajamų šaltinis

„Asmuo, apie kurį buvo gauta informacijos, anksčiau nebuvo teistas, jis turi nuolatinį darbą ir ši veikla jam buvo kaip papildomas uždarbis“, – apie pirmą įtariamąjį „Lietuvos rytui“ sakė ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Stanislavas Barsulas.

Taip pat buvo išsiaiškinta, kad vilnietis ginklų prekyba užsiima ne vienas ir turi mažiausiai du talkininkus. Jie irgi atsidūrė kriminalistų akiratyje.

Per ne vieną mėnesį trukusį tyrimą pareigūnai nustatė jų gyvenamąsias vietas, kokiomis transporto priemonėmis jie naudojasi, kur gali slėpti ginklus ir sprogmenis, taip pat buvo gautas teismo leidimas klausytis jų pokalbių.

Kalbėdavo užuominomis

Ginklų prekeiviai, kurie anksčiau jau buvo teisti už tokius pat nusikaltimus, savo pokalbiuose stengėsi neminėti, kuo konkrečiai užsiima.

Apie ginklų pristatymą ir rastus pirkėjus jie kalbėdavosi užuominomis, vartojo tam tikrus konspiracinius žodžius, bet tai jų neišgelbėjo.

Surinkę visą juos dominusią informaciją pareigūnai nusprendė veikti.

Nutarta nusikaltėlius sulaikyti vienu metu, kad jie negalėtų perspėti vienas kito, o pats sulaikymas patikėtas Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams ir Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojams.

Mėgino naikinti įkalčius

Įtariamieji, iš viso keturi asmenys, buvo sulaikyti kovo pradžioje skirtingose vietose.

Vieną jų „Aro“ pareigūnai sustabdė ir iš automobilio ištraukė tiesiog gatvėje, kiti ant žemės buvo suguldyti savo namuose.

Kai kurie įtariamieji patys atidarė namų duris į juos pasibeldusiems teisėsaugininkams ir sulaikomi nesipriešino, bet vienas, pro langą pamatęs ginkluotus „Aro“ vyrus, spruko į name įrengtą garažą ir bandė sunaikinti laikomus ginklus, tačiau pareigūnai įsiveržė jėga ir neleido jam to padaryti.

Pas įtariamuosius per kratas buvo aptikta keliasdešimt nelegalių ginklų, tūkstančiai šovinių, taip pat ginklų dalių ir, kaip spėjama, sprogstamųjų medžiagų.

Savo nelegaliai įsigytą turtą nusikaltėliai slėpė ir namo sienose, ir žemėje iškastose slėptuvėse.

Teismo lauks laisvėje

Per kratas policijos pareigūnai taip pat konfiskavo akcizais apmokestinamas prekes, rado keliolika litrų naminės degtinės ir daugiau kaip pusę milijono eurų grynųjų pinigų.

Visiems įtariamiesiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo ginklais, šaudmenimis ir sprogmenimis. Ateityje įtarimų gali daugėti.

Nors ginklų prekeiviams gresia laisvės atėmimas iki 8 metų, prokuratūra nusprendė nesikreipti į teismą dėl jų suėmimo.

Įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, todėl ikiteisminio tyrimo pabaigos jie lauks savo namuose.

„Jie visi yra Lietuvos piliečiai, turi darbą, nuolatinių pajamų ir nuolatinę gyvenamąją vietą, todėl buvo nuspręsta, kad rašytinių pasižadėjimų neišvykti užteks“, – paaiškino prokuroras S.Barsulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.