Už kunigo R. Mikutavičiaus nužudymą kalinčiam V. Beleckui bausmė nesušvelninta

Kauno apygardos teismas trečią kartą atsisakė sušvelninti laisvės atėmimo bausmę už kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą kalinčiam Vladui Beleckui.

Už kunigo R. Mikutavičiaus nužudymą kalinčiam V. Beleckui bausmė nesušvelninta.<br>D.Umbraso nuotr.
Už kunigo R. Mikutavičiaus nužudymą kalinčiam V. Beleckui bausmė nesušvelninta.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 2:36 PM, atnaujinta Mar 22, 2022, 3:09 PM

Vyras yra nuteistas kalėti iki gyvos galvos, jis prašė šią bausmę pakeisti į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Nors kaunietis už grotų laikomas jau 23 metus, tačiau pažangos mažinant pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką nuteistasis nepasiekė, antradienį paskelbė teismas.

Pernai gruodį socialinio tyrimo išvadoje konstatuojama, kad nuteistajam nustatyta ta pati vidutinė nusikalstamo elgesio rizika.

Kauno apygardos teisme buvo gautas Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos teikimas dėl nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę. Teismo posėdyje prokuroras prašė teikimo netenkinti, o nuteistasis ir jo gynėja – tenkinti.

Suradus pagrobtas vertybes, iš nuteistojo priteistas civilinis ieškinys yra sumažintas iki 347 tūkst. 698 eurų, tai patvirtina Vilniaus apygardos teismo 2014 metų sausio 31 dienos nutartis.

Remdamasis šiuo faktu, V.Beleckas argumentavo, kad būtent jo pastangų dėka civilinis ieškinys yra sumažintas perpus, tačiau teisėjų kolegija su tuo nesutiko, nes meno vertybės buvo surastos ne dėl nuteistojo parodytos geranoriškos iniciatyvos, o atliekant sėkmingą ikiteisminį tyrimą.

Nors nuteistasis nurodė, kad reikalavo iš asmenų, turinčių pagrobtas meno vertybes, jas perduoti prokuratūrai, tačiau, pasak teismo, kiti baudžiamosios bylos duomenys rodo, kad meno vertybes V.Beleckas stengėsi sugrąžinti savo artimiesiems giminaičiams.

Dėl šių priežasčių teisėjų kolegija civilinio ieškinio sumažinimo fakto nesieja su paties nuteistojo kryptingomis pastangomis atlyginti padarytą žalą.

„Pažymėtina, kad nuteistasis viso bausmės atlikimo metu nebandė aiškintis, kam privalo sumokėti priteistą sumą ir tik prieš teikimo svarstymą kreipėsi informacijos dėl nukentėjusiųjų ar jų teisių perėmėjų duomenų žalai atlyginti. Visa tai patvirtina pataisos namų-atvirosios kolonijos teikime pateiktą vertinimą, kad nuteistasis suinteresuotas tik savo asmenine gerove, tačiau ne padarytos didelės žalos bent minimaliu atlyginimu“, – paskelbė teismas.

Jo manymu, atsižvelgiant į tai, kad nuteistajam V.Beleckui paskirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, šiuo metu dar tikrai neleidžia daryti išvados, jog nuteistajam sutrumpinus paskirtos bausmės laiką, būtų įgyvendinta bausmės paskirtis, realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai.

Pasak teismo, V.Belecko elgesys bausmės atlikimo metu nėra nepriekaištingas, daroma pažanga nėra akivaizdi ir įtikinanti, o nusikaltimui padarytai žalai atlyginti nuteistasis nededa jokių pastangų.

Ši teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Iki šiol Kauno apygardos teisme jau buvo atmesti du teikimai, kuriais prašyta V.Beleckui paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Kauno kunigas, poetas, kolekcininkas 63 metų R.Mikutavičius nužudytas 1998 metų liepos 1 dieną.

Kunigas 1998 metų birželio 31-osios vakarą buvo įviliotas į svetimą butą. Ten jis apsvaigintas eteriu, po to žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas buvo išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas. Nusikaltėliai iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių, įvertintų milijonais litų.

Už kunigo nužudymą kartu su V.Belecku kalėti buvo nuteisti dar trys vyrai – Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I.Kvaskovas vėliau nusižudė pataisos namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.