Panevėžio teismas atvertė eksprokuroro ir jau nuteisto advokato kyšininkavimo bylą

Panevėžio apygardos teisme antradienį pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje kaltinamaisiais tapo buvęs advokatas bei prokuroras ir vienas ginamasis, pranešė teismas.

 Panevėžio teismas atvertė eksprokuroro ir jau nuteisto advokato kyšininkavimo bylą.<br> jp.lt nuotr.
 Panevėžio teismas atvertė eksprokuroro ir jau nuteisto advokato kyšininkavimo bylą.<br> jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 11:29 AM

Buvęs advokatas Aivaras Surblys ir jo buvęs ginamasis Virgilijus Valius kaltinami prokuroro papirkimu, o buvęs prokuroras Aidas Giniotis – kyšininkavimu.

Kaip trečiadienį pranešė teismas, prokurorei perskaičius kaltinamąjį aktą, kaltinamieji pareiškė savo kaltės nepripažįstantys.

Anot valstybinį kaltinimą palaikančios prokurorės, buvusiam Klaipėdos apygardos prokurorui A.Giniočiui buvo pavestas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

Galimai už 5,5 tūkst. eurų kyšį buvusiam advokatui A.Surbliui jis atskleidė tarnybos paslaptį sudarančią informaciją bei priėmė įtariamajam V.Valiui palankius sprendimus, taip siekdamas padėti išvengti baudžiamosios atsakomybės. Prokuroras neteisėtai veikė įtariamojo V.Valiaus naudai.

Kaltinamieji sutiko duoti parodymus teismui ir atsakyti į teismo bei gynybos klausimus dar prieš prasidedant liudytojų apklausoms.

Visą dieną posėdžiavusiam teismui savo paaiškinimus spėjo išdėstyti visi trys kaltinamieji. Pasak teismo, jie kategoriškai neigė inkriminuotų nusikalstamų veikų padarymą ir teigė jokių nusikaltimų nepadarę.

Kitas posėdis planuojamas balandžio 11 dieną, į jį bus kviečiami pirmieji liudytojai.

Buvęs advokatas A.Surblys antradienį jau sulaukė Panevėžio apygardos teismo verdikto kitoje byloje. Teismas jį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu ir skyrė 2 metų 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Vyras nuteistas už tai, kad pasinaudodamas pažintimi ar kita tikėtina įtaka keliems Klaipėdos apygardos teismo teisėjams, Vilniuje tuo metu dirbusiam, dabar jau buvusiam advokatui Drąsučiui Zagreckui pažadėjo paveikti tris teisėjus, kad jie, nagrinėdami baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, priimtų asmeniui palankų sprendimą.

Generalinio prokuroro sprendimu A.Giniotis buvo atleistas iš prokuroro pareigų 2019 metų rugsėjį, gavus Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriuje atlikto tarnybinio patikrinimo išvadas bei teikimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo.

Eksprokuroras bylinėjosi dėl atleidimo iš tarnybos, bet pernai liepą teismas jo skundą atmetė.

Itin didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje buvo pradėtas 2019 metų vasarį.

Šiuo metu jame yra 27 įtariamieji, tiriama daugiau nei 120 nusikalstamų veikų.

Per dvejus metus nuo šio ikiteisminio tyrimo buvo atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduota 13 baudžiamųjų bylų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.