Dzūkijos pasieniečiai niekais vertė kontrabandininkų bandymus į Lietuvą atgabenti rūkalus

Savaitgalį darbo netrūko Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų bei Kapčiamiesčio užkardų pasieniečiams. Šių VSAT padalinių, saugančių sienos ruožus su Baltarusija, pareigūnai užkardė penkis bandymus įvairiais būdais į Lietuvą atgabenti neteisėtų rūkalų.

 Dzūkijos pasieniečiai niekais vertė kontrabandininkų bandymus į Lietuvą atgabenti rūkalus.<br> VSAT ir V.Balkūno nuotr./lrytas.lt koliažas
 Dzūkijos pasieniečiai niekais vertė kontrabandininkų bandymus į Lietuvą atgabenti rūkalus.<br> VSAT ir V.Balkūno nuotr./lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 2:24 PM

Kaip praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba, sekmadienį ryte Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai kartu su kolegomis iš kriminalinės žvalgybos skyriaus ties Druskininkų savivaldybės Sventijansko kaimu aptiko keturis juoda polietileno plėvele aptrauktus ryšulius. Prie jų buvo pritvirtintos savadarbės petnešos, kurias kontrabandininkai naudoja patogesniam neteisėtų prekių nešimui.

VSAT pareigūnai jau turėjo informacijos, kad šioje vietovėje, kur už kelių dešimčių metrų teka Nemunas, yra planuojama gabenti kontrabandą, tad nuspręsta surengti pasalą. Sekmadienio popietę į ją pakliuvo 34-erių Druskininkų savivaldybės gyventojas. Rūkalų gabentoją pasieniečiai sučiupo kaip tik tuo metu, kai šis užsidėjo krovinį ant pečių ir jau rengėsi gabenti jį į Lietuvos gilumą. Paaiškėjo, kad ryšulyje buvo 4 tūkst., pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis VSAT Varėnos pasienio rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Po apklausos vyras paleistas. Jam skirta kardomoji priemonė rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Cigaretės laikinai saugomos Kapčiamiesčio užkardoje.

Šeštadienį tos pačios užkardos pasieniečiams ties Lazdijų rajono savivaldybės Menciškės kaimu su įkalčiais įkliuvo 23 metų Druskininkų savivaldybės gyventojas. Jis nešė 2 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių „Minsk Capital MS“. Čia pat sulaikytas ir, manoma, nešiko bendrininkas, Druskininkų savivaldybėje gyvenantis 20-metis. Jis pasieniečiams ištiesė negaliojančią asmens tapatybės kortelę. Rūkalų nešikui teks administracine tvarka atsakyti už akcizais apmokestinamų prekių gabenimą pažeidžiant nustatytą tvarką, o jo bendrininkui – už pasienio teisinį režimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą.

Analogiškomis aplinkybėmis pažeidėjus sulaikė ir Druskininkų užkardos pasieniečiai. Du Druskininkų savivaldybės gyventojai, 25 ir 30 metų, VSAT pareigūnams įkliuvo penktadienį vėlai vakare ties Gerdašių kaimu, už pusšimčio metrų nuo Nemuno. Su cigarečių ryšuliu ant pečių sučiuptas jaunesnis pažeidėjas iškart pakluso pasieniečių reikalavimui sustoti. Jo bendrininkas dar mėgino slėptis, tačiau po pirmo žodinio įspėjimo buvo sulaikytas. Už pareigūnų teisėtų nurodymų nevykdymą sprukti bandžiusiam druskininkiečiui skirta 500 eurų bauda.

Ryšulyje rasti 2 tūkst. pakelių Baltarusijoje pagamintų cigarečių „Fest“. Rūkalus gabenusiam vyrui taip pat teks atsakyti administracine tvarka. Kadangi šis druskininkietis už analogišką pažeidimą jau buvo baustas anksčiau, dabar jam gresia bauda nuo 5 tūkst. 760 iki 6 tūkst. eurų.

Dar dviejų cigarečių krovinių kontrabandininkai neteko Druskininkų pasienio užkardos atsakomybės ruože.

Tris polietileno plėvele apvyniotus ryšulius pasieniečiai ir jiems talkinę KASP kariai rado sekmadienį ryte ties Latežerio kaimu, už maždaug pusantro kilometro nuo sienos su Baltarusija. Juose iš viso buvo 1 tūkst. 950 pakelių cigarečių „Minsk Capital MS“. Vietovę patikrinę pareigūnai daugiau įtartinų daiktų ar asmenų neaptiko.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį kontrabandininkai iš Baltarusijos cigarečių į Lietuvą pamėgino atplukdyti Nemunu. Įtartinus du asmenis kaimyninės valstybės teritorijoje Druskininkų užkardos pasieniečiai iš pradžių stebėjo stacionaria vaizdo įranga, o vėliau upėje užfiksavo srovės nešamą stačiakampį objektą.

Neabejota, kad tai – kontrabandinės cigaretės. Jas VSAT pareigūnai iš vandens ištraukė priplaukę tarnybine valtimi. Paaiškėjo, kad į Lietuvą mėginta atplukdyti 2 tūkst. pakelių „Minsk Capital“ markės rūkalų, pažymėtų baltarusiškomis banderolėmis.

Iš viso per savaitgalį dviejų VSAT Varėnos pasienio rinktinių užkardų pareigūnai sulaikė 11 tūkst. 950 pakelių kontrabandinių cigarečių. Toks rūkalų kiekis, įskaičiavus visus privalomus sumokėti mokesčius, yra vertas daugiau kaip 40 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.