Panevėžiečiui dėl neapykantą kursčiusių plakatų gaminimo ir platinimo gresia nemalonumai

Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Mantas Jurkėnas kreipėsi į teismą dėl 60-mečio panevėžiečio, kaltinamo nesantaiką kurstančių plakatų gaminimu ir platinimu Panevėžio mieste, nubaudimo.

Panevėžiečiui dėl neapykantą kursčiusių plakatų gaminimo ir platinimo gresia nemalonumai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Panevėžiečiui dėl neapykantą kursčiusių plakatų gaminimo ir platinimo gresia nemalonumai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 10:15 AM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, pareiškime dėl teismo proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu prašoma kaltinamajam skirti laisvės apribojimo bausmę bei konfiskuoti kompiuterinę techniką.

Praėjusių metų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais įvairiose Panevėžio vietose buvo pastebėti iškabinti savadarbiai plakatai, kuriuose kurstoma neapykanta, tyčiojamasi ir kurstoma smurtauti prieš migrantus, seksualines mažumas, Lietuvos politikus ir kt. Daugiausia ant šiukšlių konteinerių, autobusų stotelių stiklų ir panašiose vietose priklijuoti plakatai buvo su 10-čia skirtingų tekstų.

Tyrimo metu nustatyta, kad šie tekstai viešai skleidžia nesantaiką ir skatina neapykantą visuomenės grupėms, skiriamoms kilmės, seksualinės orientacijos, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu.

Dėl galimo neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato organizuoto nusikalstamumo valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mantas Jurkėnas.

Netrukus su įkalčiais į teisėsaugos pareigūnų rankas pakliuvo ir įtariamasis – panevėžietis B.B. Rugsėjo 14-osios vakarą jį, klijuojantį plakatą autobusų stotelėje, pastebėjo ir sulaikė mieste patruliavę policijos pareigūnai.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro M.Jurkėno, žodžio laisvė nesuteikia teisės kurstyti neapykantą, tyčiotis ar skatinti smurtauti.

Kovo 31 dieną prokuroras M.Jurkėnas su pareiškimu dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu kreipėsi į Panevėžio apylinkės teismo Panevėžio rūmus. Prokuroras teismo prašo pripažinti B.B. kaltu dėl neapykantos kurstymo ir, subendrinus bausmes, skirti jam 1 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę bei konfiskuoti kompiuterį ir spausdintuvą.

B.B. taip pat turėtų per 6 mėnesius neatlygintinai išdirbti 80 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Prokuroras pareiškime taip pat prašė teismo uždrausti kaltinamajam turėti, naudoti, įgyti, saugoti pačiam ar perduoti saugoti kitiems asmenims bet kokius daiktus, kuriais tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta ar kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba kurstoma smurtauti, fiziškai susidoroti su tokia žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.