Kupiškio r. girtas žmogų pražudęs traktorininkas laisvės neprarado Mirtina avarija atskleidė skaudžią Lietuvos realybę

Kupiškio rajone įvykusi mirtina avarija atskleidė skaudžią realybę Lietuvos kaimuose – trūkstant darbo jėgos ūkininkai yra priversti samdyti į alkoholį nespjaunančius darbininkus.

Žvakės.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Žvakės.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Ūkininkas su traktoriumi Pasvalio r. i<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Ūkininkas su traktoriumi Pasvalio r. i<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 7:21 AM

Kupiškio apylinkės teisme vėl buvo prisiminta beveik prieš 1,5 metų Kupiškio rajone įvykusi nelaimė, kai darbo metu iš traktoriaus kaušo iškritęs ir tiesiai po didžiuliu ratu patekęs 56 metų darbininkas buvo mirtinai sužeistas.

Teismas už mirtiną avariją 64 metų Kupiškio rajono gyventojui Jonui Pakalniui skyrė 3 metų ir 3 mėnesių nelaisvės bausmę, jos vykdymą atidedant 1,5 metų. Be to, jam teismas uždraudė 2,5 metų vairuoti.

Iš draudimo kompanijos žuvusiojo sūnui teismas priteisė 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Nelaimės metu tiek žuvusysis, tiek traktorininkas buvo girti. Nors teisiamasis bandė sukti uodegą ir tikino, kad traktorių vairavo blaivus, teismas juo nepatikėjo.

Liudytojai patvirtino, kad tragedijos dieną nukentėjėlis šventė savo gimtadienį ir svaigalais vaišino bendradarbius. Daugelis matė, kad girtas traktorininkas sėda prie vairo, bet nė vienas jo nesustabdė.

Mirtina avarija įvyko traktorininko bendrapavardžio ūkininko Jono Pakalnio ūkyje. Tragedijos dieną darbininkai laukuose rinko akmenis ir mėtė į traktoriaus tempiamą priekabą.

Vienu metu kažkuriam darbininkų į galvą šovė mintis įlipti į traktoriaus kaušą ir jame pavažiuoti reikiamą atstumą. Vėliau liudytojai tvirtino, kad jeigu nebūdavo akmenų, keli iš jų atsisėdavo į važiuojančio traktoriaus kaušą.

Prieš nelaimę, be nukentėjėlio, kauše sėdėjo dar viena moteris ir 2 vyrai. Tačiau važiuojant vienas darbininkas iš kaušo iškrito. Traktorininkas nespėjo sustoti ir iškritusį vyrą pervažiavo.

Iš pradžių vyrai sužeistąjį parvežė namo, po to iškvietė greitąją pagalbą.

Nukentėjėliui buvo nustatytas 1,55 promilės girtumas. Net ir patekęs į medikų rankas vyras bandė aiškinti, kad traktorius užvirto bekeičiant ratą.

Jis skundėsi skausmais klubo srityje. Apie sužeistą vyrą policijai pranešė medikai. Tuo metu po įvykio jau buvo praėjusios 5–6 valandos. Dėl sunkiai sužeisto vyro gyvybės medikai kovojo apie mėnesį, tačiau jis mirė.

Ūkininkas J.Pakalnis tikino nežinojęs, kad darbininkas buvo girtas. Tą rytą jis buvo nuvažiavęs į laukus, bet nepastebėjęs nieko įtartina.

Tačiau J.Pakalniui apmaudu, kad darbininkai apie nelaimę jam nepranešė iškart. Jis tikino apie tai sužinojęs tik po 2 parų.

Darbas ūkyje sezoninis, todėl, J.Pakalnio teigimu, tądien traktorininkas dirbo paskutinę dieną. Jam ir dar keliems darbininkams atleidimo lapeliai buvo įteikti iš anksto. Žuvusio vyro darbo sutartis turėjo baigtis metų pabaigoje.

Ūkininkas prieš pusmetį jį buvo atleidęs už pravaikštą, nes darbe jis pasirodė girtas. Kadangi vėliau ūkyje trūko žmonių, jis vėl vyrą priėmė į darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.