Lobęs iš apgautų žmonių ir iš jų pasisavinęs apie 34,5 tūkst. eurų telšiškis – pažabotas

23 metų Telšių gyventojas, deklaruojantis, kad vykdo individualią veiklą, realiai užsiėmė nusikalstama veika ir vykdė sukčiavimus.

Lobęs iš apgautų žmonių ir iš jų pasisavinęs apie 34,5 tūkst. eurų telšiškis – pažabotas.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Lobęs iš apgautų žmonių ir iš jų pasisavinęs apie 34,5 tūkst. eurų telšiškis – pažabotas.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 10:33 AM

Kaip praneša Šiaulių apskrities VPK, jeigu Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, dirbdami kartu su kolegomis iš Telšių apskrities policijos, būtų jo nepričiupę, kažin, ar jį būtų toks jausmas aplankęs. Praėjusiais metais tris kartus už sukčiavimą jau teisto vaikino šiuo metu laukia dar vienas teismas už analogiškas nusikalstamas veikas.

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos tyrėjai kartu su ikiteisminiam tyrimui vadovavusiu Telšių apylinkės prokuratūros prokuroru baigė tirti baudžiamąją bylą, kurioje telšiškiui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo. Dėl šio asmens sukčiavimo aštuoni žmonės patyrė 34,5 tūkst. turtinę žalą.

Nuo 2020 m. liepos mėnesio Lietuvoje pasipylė pareiškimai dėl asmens, žadančio Vokietijoje nupirkti ir į Lietuvą parvežti automobilį, tačiau savo pažado netęsiančio ir pinigų negrąžinančio. Nuo jo nukentėjo žmonės, gyvenantys Šiauliuose, Vilniuje, Kaune, Plungėje, Jonavoje, Kėdainiuose, Trakų rajone. Visi jie internetu ieškojo, kas galėtų jiems iš Vokietijos pargabenti šioje šalyje nupirktus automobilius. Visų jų istorijos panašios, kaip ir Plungės gyventojo, kuris 2020 metų liepos mėn. pradžioje socialiniame tinklalapyje „Facebook“ irgi pasiskelbė ieškantis tokią paslaugą suteikti galinčio asmens.

Toks žmogus greit atsirado ir jis iš pradžių pasirodė esąs labai paslaugus bei geranoriškas. Nepažįstamasis pasigyrė, kad išsiaiškino, jog plungiškio perkamas automobilis „Audi A4“ turi nežymų gedimą, tad jam pavykę nuo 6 590 eurų nuderėti iki 5800 eurų. Jis pažadėjo automobilį nupirkti bei parvežti į Lietuvą, už paslaugą paprašė 500 eurų ir pareikalavo iš karto visų pinigų – ir už automobilį, ir už jo parvežimą. Vežėjui pinigus automobilio pirkėjas perdavė susitikimo Telšiuose metu.

Po keleto dienų Plungės gyventojas iš automobilio gabentojo sulaukė žinutės, jog transporto priemonę turėjęs atvežti vokietis į sutartą vietą Vokietijoje neatvyko. Po to sekė pranešimas, kad su vokiečiu užmegzti ryšio nepavyksta, nes jo telefonas išjungtas, ir pasiūlė pirkti kitą automobilį. Po kurio laiko plungiškį paguodė naujiena, jog vokietis atsirado ir jam jau perduoti rankpinigiai. Dar po keleto dienų „paaiškėjo“, kad automobilio „Audi A4“ dokumentai yra itališki, tai vėl reikia iš naujo tikrinti, ar automobilis nėra ieškomas. Ir taip kasdien atsirasdavo vis naujų aplinkybių, dėl kurių nupirktas automobilis vis nepasiekė Lietuvos. Po poros savaičių pirkėjo kantrybė trūko ir jis paprašė grąžinti pinigus.

Tada prasidėjo antroji sukčiavimo dalis: telšiškis nuo pinigų grąžinimo vis išsisukinėjo, sakydamas, kad pinigų grąžinti negali, nes šeštadienį negali jų paimti, žadėjo pinigus grąžinti kitą dieną ir t. t. Nei kitą, nei dar kitą dieną pinigų vaikinas taip ir negrąžino. Rugpjūčio pradžioje, pirkėjas, galutinai įsitikinęs, kad joks automobilis nupirktas nebuvo, kreipėsi į policiją.

Kitų automobilį Vokietijoje norėjusių įsigyti asmenų istorijos analogiškos kaip ir plungiškio. Tik kai kurių jų antroji sukčiavimo dalis skyrėsi, nes automobilio vežėjas pinigus jiems, neva, grąžindavo. Jis pagamindavo netikrą dokumentą apie lėšų pervedimą, nurodydamas tikrovės neatitinkančius duomenis, ir dokumento nuotrauką mobiliuoju telefonu išsiųsdavo žmonėms, siekdamas nuraminti, kad pinigai pervesti. Tačiau realiai pinigai pervesti nebūdavo. Buvo ir keletas atvejų, kai telšiškis suorganizavo automobilių pargabenimą, bet neatsiskaitė su tikrais vežėjais, todėl šie jam neatidavė transporto priemonių, tad nukentėjusiesiems teko antrą kartą mokėti pinigus – tik jau tikriems vežėjams.

Telšiškis, slėpdamas tapatybę, prisistatydavo ne savo vardu, mėtydavo pėdas, žmonėms sakydamas, kad susitikti su jais ateis jo darbuotojas ar pažįstamas, o realiai ateidavo jis pats.

Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai vaikiną pričiupo 2021 metų sausį. Teismas trims mėnesiams sankcionavo jo suėmimą. Vėliau kardomoji priemonė buvo pakeista – įtariamajam skirta intensyvi priežiūra ir uždėta apykojė. Su ja telšiškis gyvena iki šiol. Panašu, kad apykojės jis greit nenusiims, nes tyrėjų rankose – dar vienas didžiulės apimties ikiteisminis tyrimas dėl kitų jo padarytų sukčiavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.