Vakarėlis greitai virto košmaru: dėl išlietos taurelės vyras užmušė svečią

37 metų kintiškiui Artūrui Dobilui gresia ilgi metai už grotų – jis daugybe smūgių į veidą nužudė savo kaimyną. Prie degtinės butelio susėdusių vyrų konflikto priežastis – netyčia išlieta alkoholio taurelė.

A.Dobilas teisme gynėsi, kad jis negalėjo nužudyti savo kaimyno, nes buvo patekęs į avariją, sunkiai vaikščiojo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Dobilas teisme gynėsi, kad jis negalėjo nužudyti savo kaimyno, nes buvo patekęs į avariją, sunkiai vaikščiojo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2022, 4:26 PM

Nustatyta, kad dėl išlietos taurelės įsiutęs buto šeimininkas svečiui į veidą ir galvos sritį kumščiu smogė ne mažiau kaip dvylika kartų.

Apklausiamas po tragedijos A.Dobilas pripažino kaltę, bet baudžiamąją bylą atvertus Klaipėdos apygardos teisme tikino, kad jis čia niekuo dėtas.

Vakarėlis įsismarkavo

Tragedija nutiko Kintuose (Šilutės r.) pernai spalio 12-osios vakarą. Tądien A.Dobilas, su bičiuliu Tomu Z. nusipirkę butelį degtinės, užsuko pas 46 metų Mindaugą K. Šis su motina namuose žiūrėjo krepšinio rungtynių transliaciją per televiziją, tad nekviesti svečiai nuėjo į kambarį pas Mindaugo brolį.

A.Dobilas panoro užsirūkyti, bet jam buvo pasakyta, kad šiuose namuose nerūkoma. Tada abu svečiai išėjo traukti dūmo į kiemą, prie jų prisijungė ir Mindaugas. Vyrai nutarė kartu praleisti vakarą, nuėjo į parduotuvę, nusipirko dar porą butelių degtinės ir parėjo pas A.Dobilą. Ten ir įvyko tragedija.

Gynėsi sutrikusia atmintimi

Kaltinamajame akte teigiama, kad girtas buto šeimininkas ne mažiau kaip 12 kartų smogė gulinčiam Mindaugui į veidą ir galvos sritį. Nuo smūgių jam kraujas išsiliejo į smegenis.

Nors iškviesta greitoji pagalba atvyko netrukus, kitą rytą ligoninėje sumuštasis mirė.

Teismo posėdyje A.Dobilas kratėsi kaltės.

„Buvau nuėjęs į tualetą, kai sugrįžau, prieškambaryje Tomas jį buvo užgriuvęs ir daužė ranka. Norėjau pakelti už nosies susiėmusį Mindaugą, net negalėjau. Tomas iškvietė greitąją“, – pasakojo kaltinamasis.

Teisėjo paklaustas, kodėl apklausiamas po įvykio pripažino kaltę ir šių detalių nepasakojo, A.Dobilas tikino, kad esą dėl galvos traumos tik po pusantro mėnesio prisiminė, kaip viskas vyko, o iš pradžių kalbėjo taip, kaip prisakė pareigūnai.

Jis negalėjo paaiškinti, kaip ant nukentėjusiojo atsirado jo DNR. O krumpliai buvo sužaloti esą ne tą vakarą, o prieš dieną, nukritus nuo dviračio.

„Buvau patekęs į avariją, ištiko koma, patyriau galvos traumą, po to jau daug metų sutrikusi atmintis. Aš sunkiai vaikštau, negalėčiau padaryti tokių sužalojimų“, – aiškino A.Dobilas.

Bet kaimynai tikino, kad jis savo garaže sportuoja, padaro nemažai prisitraukimų.

Suprato, kad yra blogai

Žuvusiojo motina kalbėdama vis braukė ašaras. Ji gyveno su Mindaugu ir dar vienu sūnumi, o iš viso užaugino keturis.

Moters tvirtinimu, Mindaugas niekada nepakėlė rankos, buvo mėgstamas suaugusiųjų ir vaikų, dirbo statybų bendrovėje.

Trečiasis kompanijos dalyvis Tomas Z. pasakojo, kad tą vakarą viskas galėjo baigtis ramiai.

„Mindaugas jau norėjo eiti namo, bet netyčia išpylė „čierką“.

A.Dobilas jam liepė viską sutvarkyti, o tas netvarkė. Mačiau, kaip A.Dobilas užsimojo, paskui Mindaugas jau gulėjo ant grindų, o A.Dobilas viena koja klūpodamas ant jo kelis kartus sumojavo kumščiais.

Paskui Artūras dingo, o Mindaugas gulėjo kraujo klane ir knarkė. Žinojau, kad jeigu knarkia, jau blogai, ir iškviečiau greitąją“, – kalbėjo Tomas.

Advokato prašymo netenkino

Kaltinamojo advokatas pageidavo, kad į teismo posėdį atvyktų teismo ekspertas ir paaiškintų, ar tik penktadalį darbingumo turintis jo ginamasis galėjo šitaip žiauriai sužaloti žmogų.

Ekspertas esą turėtų atsakyti į klausimą, ar tragedijos metu jis galėjo suvokti savo veiksmus ir juos valdyti.

Prokuroro Arūno Saunoriaus manymu, į visus šiuos klausimus jau buvo atsakyta. Teisėjas šio prašymo netenkino.

Nužudytojo motina pateikė 100 tūkst. eurų, brolis – 50 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinius.

A.Dobilui gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 12 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.