Per pusšimtį vogtų automobilių išardžiusi ir jų detales pardavusi gauja išgirdo nuosprendį

Per ketverius metus daugiau nei penkiasdešimt Lietuvoje, Latvijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Danijoje ir kitose šalyse pavogtų automobilių išardžiusi ir jų detales pardavusi gauja atsakomybės neišvengė.

 Dauguma išardytų ir detalėmis parduotų automobilių buvo BMW markės automobiliai.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
 Dauguma išardytų ir detalėmis parduotų automobilių buvo BMW markės automobiliai.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2022, 2:50 PM, atnaujinta Apr 20, 2022, 2:00 PM

Nors šią gaują subūręs iš Kelmės rajono kilęs, pastaruoju metu Vilniuje gyvenantis 44 metų Egidijus Žymantas ėmėsi ypatingų atsargumo ir konspiracijos priemonių, pareigūnai gaują demaskavo, o jos vadeiva kartu su savo parankiniais sėdo į teisiamųjų suolą.

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas E.Žymantui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Kadangi E.Žymantas kaltu prisipažino ir byla buvo išnagrinėta sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka, teismas paskirtąją bausmę sumažino vienu trečdaliu, tačiau ją subendrino su dviem už kitus nusikaltimus paskirtomis ir dar neatliktomis bausmėmis.

Galutinė E.Žymantui paskirta bausmė – 4 metai ir 2 mėnesiai nelaisvės ir 372,54 eurų dydžio bauda.

Teismo sprendimu už grotų E.Žymantas privalės praleisti pusantrų metų, o likusios bausmės vykdymas bus atidėtas dvejiems su puse metų.

Teks atlyginti ir turtinę žalą

Kartu su E.Žymantu į teisiamųjų suolą sėdusiam šiauliečiui 56 metų Rimvydui Vaičekauskui teismas skyrė 100 MGL (5 tūkstančių eurų) dydžio baudą.

Šiaulių rajono gyventojui 34 metų Karoliui Griškui buvo skirta 240 MGL (12 tūkstančių eurų) dydžio bauda.

Vos vieną nusikaltimą įvykdęs Šiaulių rajono gyventojas 43 metų Audrius Kirberis nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą, tačiau į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą turės sumokėti 30 MGL (1 tūkstančio 500 eurų) dydžio įmoką.

Teismo sprendimu E.Žymantas kartu su R.Vaičekausku bei K.Griškumi privalės solidariai atlyginti ir 4 tūkstančių 600 eurų turtinę žalą.

Vogtus automobilius ardžiusiai gaujai priklausė dar du asmenys, kurių atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Prireikė netikros tapatybės kortelės

Teisme buvo nustatyta, kad pasipelnyti ardant vogtus automobilius ir pardavinėjant jų detales sumanė anksčiau jau teistas E.Žymantas. Jis susirado parankinių, skyrė jiems užduotis.

Gaujos vadeiva nuomojo patalpas, kur buvo ardomi vogti automobiliai, parūpino įrankių automobilių ardymui.

Patalpas, kuriose būdavo ardomi automobiliai, E.Žymantas nuomojosi naudodamasis netikra asmens tapatybės kortele.

Savo parankiniams jis davė nurodymą surasti asmenį, kuris sutiktų pateikti savo nuotrauką netikrai asmens tapatybės kortelei pagaminti.

Tokia kortelė buvo pagaminta ir panaudota sudarant sutartis dėl nuomojamų patalpų vogtų automobilių ardymui.

Gaujos nariams parūpino telefonų

Kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų prisipažinęs E.Žymantas teisme sakė, kad netikrą tapatybės kortelę jam padariusį žmogų susirado internete.

Gauja nuomojosi ne vieną garažą. Vienuose garažuose vogti automobiliai buvo ardomi, į kitus garažus vežamos jų detalės. Dauguma šių detalių buvo išvežta į Rusiją.

Pardavimui netinkamos automobilių detalės būdavo atiduodamos į metalo laužo supirktuves. Prieš tai iš šių detalių būdavo išpjaunami arba nutrinami indentifikaciniai numeriai.

Laikydamiesi konspiracijos gaujos nariai tarpusavyje bendraudavo tik gaujos vadeivos jiems duotais telefonais. Tam tikslui E.Žymantas iš Kinijos parsisiuntė apie šimtą „Blackberry“ mobiliojo ryšio telefonų.

Gauja buvo apsirūpinusi ir mobiliojo ryšio blokavimo priemonėmis.

Laikėsi ypatingos konspiracijos

Nuo 2015-ųjų per ketverius metus ši gauja dalimis išardė daugiau nei penkiasdešimt Lietuvoje, Latvijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Danijoje ir kitose šalyse pavogtų automobilių, kurie buvo pagaminti 2007-2017 metais.

Dauguma šios gaujos išardytų ir detalėmis parduotų automobilių buvo BMW markės automobiliai.

Gaujos nariai laikėsi konspiracijos – tarpusavyje bendraudavo tik jiems E.Žymanto parūpintais ,Blackberry“ telefonais, juos dažnai keitė.

Dažnai gaujos nariai keitė ir automobilių ardymui bei detalių laikymui išsinuomotus garažus. Jie keitė ir automobilius, kuriais vežiodavo vogtų automobilių detales.

Kad policininkai negalėtų jų susekti, veždami vogtų automobilių detales gaujos nariai naudodavo mobiliojo ryšio blokatorius.

Vieno autoserviso padalinio vadovu dirbęs K.Griškus po pažinties su E.Žymantu pats įkūrė savo servisą, kur klientų automobilių remontui panaudodavo ir išardytų vogtų automobilių detales.

Nors ši vogtų automobilių ardytojų gauja ėmėsi ypatingų atsargumo priemonių, tačiau buvo demaskuota ir sulaukė atpildo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.