Vienam ištarus žodį „debilas“ vyrai sužvėrėjo: įsiplieskusi nesantaika baigėsi nužudymu

Vienam biržiečiui pavadinus kitą „debilu“ tarp vyrų įsiplieskė nesantaika, pasibaigusi trečio vyro nužudymu. Tokį nusikaltimą narplioja Panevėžio apygardos teismas.

Kaltinamuoju tapęs biržietis M.Parauka anksčiau teistas net devynis kartus.<br> lrytas.lt koliažas.
Kaltinamuoju tapęs biržietis M.Parauka anksčiau teistas net devynis kartus.<br> lrytas.lt koliažas.
Kaltinamuoju tapęs biržietis M.Parauka anksčiau teistas net devynis kartus.<br>D.Krasausko nuotr.
Kaltinamuoju tapęs biržietis M.Parauka anksčiau teistas net devynis kartus.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 5:40 PM

Teismas ėmėsi prieš 9 mėnesius Biržuose įvykdytos 45 metų Pasvalio rajono gyventojo žmogžudystės bylos. Prieš teismą stojęs 9 kartus anksčiau teistas 38 metų biržietis Mindaugas Parauka kaltinamas žmogžudyste ir chuliganizmu.

Sunkus nusikaltimas įvykdytas Biržuose, ramioje individualiais namais apstatytoje Agluonos gatvėje, kitų žmonių akivaizdoje. Prokurorės teigimu, girtas teisiamasis auką daužė lazda.

Nuo patirtų sužeidimų vyras mirė iš karto.

Susipyko dėl žodžio

Savo kaltę neigiantis M.Parauka sutiko parodymus duoti išklausius visus liudytojus.

Proceso dalyviai laukė vieno iš tragiškame įvykyje dalyvavusio biržiečio Mariaus Visocko parodymų. Jis pats buvo tapęs įtariamuoju šiame tyrime ir beveik savaitę praleido už grotų. Paskui įtarimai jam buvo panaikinti. Iš liudytojo apklausos aiškėja, kad žmogžudyste pasibaigusi nesantaika kilo dėl ištarto žodžio „debilas“.

Tokiu epitetu jis buvo pavadinęs vieną biržietį. Tas greičiausiai pasijuto smarkiai įžeistas, nes paskui su draugais atvažiavo pas M.Visocką aiškintis santykių.

M.Visockas dėstė, kad tą dieną su žmona ir dar keliais draugais gėrė namuose degtinę. Išgertuvėse dalyvavo ir dabar teisiamuoju tapęs M.Parauka.

Liudytojo teigimu, vienu metu gatve pro namą pravažiavo lengvasis automobilis. Kadangi mašinos langai buvo tamsinti, jis neįžiūrėjo, kiek žmonių yra viduje.

Tik priekinis langas buvo praviras, todėl pamatė sėdintį anksčiau matytą biržietį. Tas esą kažką šaukė.

Automobilis nuvažiavo tolyn, bet paskui vėl grįžo atgal ir sustojo gatvėje. Iš mašinos išlipo 5–6 vyrai.

Bėglio nepavijo

M.Visocko tvirtinimu, biržietis nešėsi teleskopinę lazdą, kurią čia pat ir išskleidė, kiti nieko rankose neturėjo.

„Nubėgau į sandėlį pasiimti beisbolo lazdos, kad apsiginčiau“, – pasakojo liudytojas.

M.Visocko teigimu, sandėlyje buvo trys lazdos – vieną paėmė jis, antrą – kitas sugėrovas, o kas paėmė trečią, liudytojas tikino nematęs.

M.Visockas su vienu draugu išbėgo į gatvę. Esą atvykėliai, pamatę jų rankose lazdas, pradėjo trauktis. M.Visocko tvirtinimu, tik minėtas biržietis dar bandė smūgiuoti ir sukruvino jo draugui galvą, tad abu jį nusivijo. „Buvome girti ir jo nepagavome“, – dėstė jis.

Liudytojas tikino, kad grįždamas į namus matė gatvėje gulintį vyrą, bet artyn nepriėjo. Tuomet pasigirdo atvažiuojančių policininkų garsinės sirenos ir jis lazdą numetė tarp kieme augančių aviečių.

M.Visockas tikino nematęs, kur buvo ir ką veikė M.Parauka. Iš pradžių policija sulaikė du įtariamuosius, po kiek laiko pareigūnai atvažiavo pasiimti ir M.Visocko.

Trenkė gulinčiam vyrui

Gatvėje vykusias muštynes matė netoliese gyvenantis Julius Leliukas. Silpnos sveikatos vyrui sunkiai sekėsi prisiminti lemtingos dienos akimirkas, todėl teismas paskelbė tyrėjams duotus jo parodymus.

Tąkart kaimynas dėstė, kad būdamas namuose išgirdo lauke šūksnius. Pažvelgęs pro langą jis išvydo vieną jaunuolį besivejančius pusnuogius vyrus su beisbolo lazdomis rankose.

Bėglio jiems taip ir nepavyko pavyti.

Tuomet kitoje gatvės pusėje jis pamatė ant nugaros gulintį vyrą, kuriam per krūtinę kelis kartus lazda sudavė dar kitas vyras.

Kur po to nuėjo mušeika, liudytojas tvirtino nematęs. Jis tik prisiminė, kad paskui prie sumuštojo buvo priėjęs po nesėkmingai pasibaigusių bėglio gaudynių su draugais atgal grįžtantis vienas vyras.

Liudytojas tikino girdėjęs, kad apžiūrėdamas sumuštąjį vyras tarstelėjo kažką panašaus į frazę: „Na, vade, tu vadovauji“ ir nuėjo. Liudytojas dar matė, kad vienas iš nueinančių vyrų į gyvatvorę numetė lazdą, kurią paskui rado policininkai.

Medikai padėti negalėjo

Kitas liudytojas Tautvydas Gilys sakė, kad važiuodamas automobiliu matė prie namo gulintį vyrą ir šalia pritūpusį kitą.

Jam susidarė įspūdis, kad vyras tikrino, ar gulintysis reaguoja. Pasakęs kartu važiavusiai motinai kviesti greitąją pagalbą jis sustojo ir žiūrėjo, kas bus toliau. Tuomet pasirodė policija.

Atskubėję medikai vyrui niekuo padėti nebegalėjo, jis buvo negyvas. Policininkai sulaikė 4 vietos gyventojus. Iš pradžių jiems visiems buvo pareikšti įtarimai dėl žmogžudystės, bet vėliau trims iš jų įtarimai panaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.