Vaikžudžių poros iš Alytaus planai išsisukti žlugo: paaiškėjo šiurpios naujagimio nužudymo detalės ir bausmė

Naujagimį nužudžiusi sutuoktinių pora iš Alytaus išgirdo teismo nuosprendį – Tomui Kavaliūnui skirta 13 metų, o jo sutuoktinei Deimantei Vadeikaitei-Kavaliūnienei – 8 metų laisvės atėmimo bausmė. Jauna moteris savo kaltę visiškai pripažino.

Naujagimį nužudžiusi sutuoktinių pora iš Alytaus išgirdo teismo nuosprendį – Tomui Kavaliūnui skirta 13 metų, o jo sutuoktinei Deimantei Vadeikaitei-Kavaliūnienei – 8 metų laisvės atėmimo bausmė.<br> Lrytas.lt koliažas
Naujagimį nužudžiusi sutuoktinių pora iš Alytaus išgirdo teismo nuosprendį – Tomui Kavaliūnui skirta 13 metų, o jo sutuoktinei Deimantei Vadeikaitei-Kavaliūnienei – 8 metų laisvės atėmimo bausmė.<br> Lrytas.lt koliažas
Naujagimį nužudžiusi sutuoktinių pora iš Alytaus išgirdo teismo nuosprendį – Tomui Kavaliūnui skirta 13 metų, o jo sutuoktinei Deimantei Vadeikaitei-Kavaliūnienei – 8 metų laisvės atėmimo bausmė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Naujagimį nužudžiusi sutuoktinių pora iš Alytaus išgirdo teismo nuosprendį – Tomui Kavaliūnui skirta 13 metų, o jo sutuoktinei Deimantei Vadeikaitei-Kavaliūnienei – 8 metų laisvės atėmimo bausmė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 5:54 AM

Alytiškė per apklausas atskleidė, kad 2021 m. sausio 18-ąją kartu su savo vyru pasmaugė prieš savaitę namuose gimusį berniuką.

Negyvo naujagimio kūnas buvo išmestas į šiukšlių konteinerį, esantį prie poros namų Vilties gatvėje. Kriminalistams jo nepavyko surasti.

Slėgė finansiniai sunkumai

T.Kavaliūnas, kuriam dabar 26-eri, neigė žudęs sūnų ir prisipažino tik paslėpęs jo kūną. Jauno vyro bandymus išsisukti sugriovė jo 21 metų žmonos prisipažinimas.

Pasak D.Vedeikaitės-Kavaliūnienės, kūdikio atsikratyti juodu su vyru nutarė dėl sunkios materialinės padėties – motina sakė, kad šeima neturėjo pinigų jam auginti. Abu sutuoktiniai niekur nedirba. Pora augina vyresnę atžalą ir už ją gaunamos socialinės išmokos yra vienintelis šeimos pajamų šaltinis.

Kaimynams kilo įtarimų

Vaikžudystė išaiškėjo, kai poros kaimynai kreipėsi į vaiko teisių apsaugos specialistus.

Žmonės stebėjosi, kad kūdikio besilaukusi moteris atgavo ankstesnes kūno formas, tačiau vaikelio niekur nebuvo matyti. Tas pats pranešėjas tikino matęs T.Kavaliūną kruvinomis rankomis.

Atvykę Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai naujagimio nerado. Jie aptiko tiktai vyresnįjį alytiškių vaiką, bet kilo įtarimų dėl prastos D.Vadeikaitės-Kavaliūnienės sveikatos būklės.

Moteris buvo išvežta į ligoninę, o medikams nekilo abejonių, kad ji neseniai pagimdė, todėl apie šį atvejį pranešta policijai.

Tikino nieko nepastebėjęs

D.Vadeikaitė-Kavaliūnienė iškart prisipažino, kad planą nužudyti naujagimį ji sukurpė ir įvykdė kartu su sutuoktiniu.

Motina laikė užspaudusi rankomis mažylio nosį, o tėvas užrišo ant kaklo vaikiškas kelnes.

Netrukus kūdikis nustojo judėti ir kvėpuoti.

Tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek teisme alytiškė nuosekliai dėstė įvykio aplinkybes ir dėl jo gailėjosi. Tokia jos pozicija lėmė švelnesnę Kauno apygardos teismo bausmę.

O T.Kavaliūnas neigė žudęs sūnų ir tikino iš viso nežinojęs, kad žmona laukiasi. Kai vieną dieną sugrįžo namo, žmona esą jau buvo pagimdžiusi negyvą kūdikį.

Teisiamasis nurodė, kad tuomet sukišo kūną į krepšį ir išmetė jį į netoli namų esantį mišrių atliekų konteinerį.

T.Kavaliūnas visą laiką buvo suimtas ir už grotų jau praleido 15 mėnesių. Jo žmona iki nuosprendžio įsiteisėjimo palikta laisvėje.

Melavo kriminalistams

T.Kavaliūnas anksčiau jau buvo teistas už melagingą pranešimą policijai apie nusikaltimą.

Vyras į nemalonią istoriją įklimpo tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje, kai pradingo jam patikėti daiktai.

T.Kavaliūnas sumanė paimti greitąjį kreditą ir kompensuoti nuostolius, tačiau vėliau policijos pareigūnams pranešė, neva kažkas tai padarė pasinaudojęs jo asmens duomenimis. Kriminalistų apmulkinti nepavyko.

Naujagimį paliko sušalti prie garažo

Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje naujagimio nužudymu kaltinama 34 metų moteris, o 54 metų jos sugyventinis – sukurstymu nužudyti.

Baudžiamoji byla perduota Klaipėdos apygardos teismui.

Šiemet sausio 4 dieną Klaipėdos policijai pranešta, kad uostamiestyje esančiame garažų masyve rastas negyvas kūdikis. Pareigūnai jo kūną rado nurodytoje įvykio vietoje.

Per tyrimą nustatyta, kad vyriškosios lyties kūdikį garaže neblaivaus sugyventinio akivaizdoje pagimdė kaltinamoji, kuri taip pat buvo apsvaigusi nuo alkoholio.

Įtariama, kad gimusį kūdikį moteris sugyventinio nurodymu išnešė ir paliko prie garažo. Žiemą lauke paliktas bejėgiškos būklės naujagimis mirtinai sušalo.

Turimais duomenimis, kaltinamoji iš įvykio vietos buvo pasišalinusi, tačiau netrukus buvo rasta ir sulaikyta, o bejėgį vaiką šaltyje liepęs palikti kaltinamasis sulaikytas įvykio vietoje. Vėliau sugyventiniams skirtos kardomosios priemonės – suėmimas.

Baudžiamasis kodeksas už mažamečio, bejėgiškos būklės artimo šeimos nario arba giminaičio nužudymą numato nuo aštuonerių iki dvidešimties metų nelaisvės arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę