Garsius Lietuvos žmones apmulkinęs Seimo nario sūnus nesupranta, kodėl jie patikėjo juo

Iš sporto garsenybių pinigų prisirinkęs ir jų negrąžinęs Juozas Tumėnas dvejus metus teismo salėje kūrė istorijas ir pats jose painiojosi, bet taip ir neatsakė į svarbiausią klausimą: kur išleido milijonus?

Didžiules sumas skolindavęsis J.Tumėnas tikino dabar esąs beturtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiules sumas skolindavęsis J.Tumėnas tikino dabar esąs beturtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tomas Pačėsas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Pačėsas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Marčiulionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šarūnas Marčiulionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiules sumas skolindavęsis J.Tumėnas tikino dabar esąs beturtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiules sumas skolindavęsis J.Tumėnas tikino dabar esąs beturtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiules sumas skolindavęsis J.Tumėnas tikino dabar esąs beturtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiules sumas skolindavęsis J.Tumėnas tikino dabar esąs beturtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 29, 2022, 7:33 AM

„Išsilavinę ir šviesaus proto, žymūs, garbūs, žinomi visuomenei“, – apie žmones, kurie savo pinigus patikėjo dabar už sukčiavimą teisiamam J.Tumėnui, kalbėjo jo advokatas Saulius Juzukonis.

Advokato nuomone, iš pirmo žvilgsnio paprastą sukčiavimo bylą sudėtinga pavertė ne pats nusikaltimas, o nukentėjusios asmenybės, nežinia kodėl patikėjusios J.Tumėnu.

Bylą, kurioje sukčiavimu kaltinamas Seimo nario valstiečio Stasio Tumėno sūnus 41 metų J.Tumėnas, prokuratūra tyrė nuo 2016 metų gegužės, o Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėjo dvejus metus.

Siūlė sodinti už grotų

Šią savaitę prokurorė pasiūlė J.Tumėnui paskirti trejų metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir įpareigoti jį atlyginti žalą pinigus praradusiems žmonėms.

Visi jie susiję su sportu – krepšininkai, jiems konsultacijas teikę teisininkai, įvairių sporto šakų komandas rėmę verslininkai.

Prieš keletą metų turtingu verslininku prisistatydavo ir J.Tumėnas. Jis važinėjo brangiais automobiliais, naudojosi asmeninio vairuotojo paslaugomis, o rankinėje nešiodavosi šūsnis grynųjų pinigų.

Molėtų krepšinio komandą „Ežerūnas“ rėmęs, o vėliau jos vadovu tapęs J.Tumėnas susipažino su žinomais krepšininkais bei jų aplinkos žmonėmis. Pasakodamas apie užsienio meno akademijoms esą parduodamas gipso galvas, neegzistuojantį popieriaus ir gintaro verslą šis veikėjas sugebėjo juos įtikinti paskolinti solidžias pinigų sumas.

Dalis numojo ranka

Tariamas verslininkas žadėjo per trumpą laiką pinigus grąžinti su 30–40 procentų palūkanų. Pirmąją paskolą jis iš tiesų grąžindavo su didelėmis palūkanomis, tačiau iškart pasiūlydavo pinigus investuoti toliau.

Bylos duomenimis, 2013–2014 m. J.Tumėnas surinko ir negrąžino daugiau nei dviejų milijonų eurų. Iš tiesų ši suma gerokai didesnė – dalis J.Tumėnui pinigus sumokėjusių ir neatgavusių žmonių nenorėjo su juo aiškintis teismuose ir ieškinių nepateikė.

Teisiamojo advokatui tai atrodo keista. Jis neatmetė galimybės, kad kai kurie nukentėjusieji sugebėjo iš J.Tumėno atsiimti pinigus, tačiau nėra jokių to įrodymų.

S.Juzukonis stebėjosi, kodėl nė vieno iš nukentėjusiųjų nėra teismo salėje: „Kartais žmonės, praradę 10 ar 100 eurų, kaunasi iki galo, o čia kalbama apie daug didesnes sumas.“

Iškaulijo pusantro milijono

Teismo procese nuo pat pradžių dalyvauja tiktai vieno nukentėjusiųjų – legendinio krepšininko Šarūno Marčiulionio advokatė.

Ne kartą pinigų J.Tumėnui davęs krepšininkas jam yra pareiškęs daugiau nei pusantro milijono eurų ieškinį, iš jo prašoma priteisti ir beveik 4 tūkst. eurų siekiančias advokatės išlaidas.

Š.Marčiulionis pinigų šiam veikėjui skolino mažiausiai tris kartus.

Teisme jis yra prisiminęs, kad J.Tumėnas pirmiausia pasiūlė investuoti į pelningą prekybą gintaru.

Pasiūlymas krepšininkui pasirodė įtikinamas, todėl viešbutyje „Šarūnas“ jis J.Tumėnui davė 600 tūkst. litų (174 tūkst. eurų), o paskolos dokumentus užpildė Š.Marčiulionio advokatas.

Paskutinį kartą Š.Marčiulionis pinigų J.Tumėnui paskolino 2014 metų spalį. Prieš išvykdamas į JAV jis iš banko paėmė milijoną 200 tūkst. eurų.

Tąkart J.Tumėnui pinigų reikėjo skubiai. Jis tvirtino iš bankrutuojančių Rusijos gamyklų perkantis popierių ir parduodantis Vakarų šalyse. Vėliau paaiškėjo, kad apie šį verslą pasakojęs veikėjas nemoka net rusų kalbos.

Galvų niekur neišvežė

Tirdami šią bylą prokurorai kreipėsi į Vokietijos, Danijos ir Švedijos meno akademijas, bet nė viena jų nebuvo sudariusi sutarčių dėl gipso galvų pirkimo iš Lietuvos, nė vienas šių mokymo įstaigų darbuotojas nebuvo girdėjęs J.Tumėno pavardės.

Apklausti ir du gipso galvas gaminę skulptoriai. Nors J.Tumėnas visiems aiškino, kad jos parduodamos didžiuliais kiekiais, jis buvo užsakęs tik tūkstantį modelių, o sumokėjęs už 400. Dauguma gaminių taip ir liko gulėti tam nepritaikytose patalpose.

Advokatas S.Juzukonis teigė, kad nukentėjusieji galėjo patikrinti, kuo iš tiesų užsiima J.Tumėnas ir kokia jo tikroji finansinė padėtis, tačiau naiviai juo pasitikėjo.

Svečiui surengė spektaklį

Advokatas priminė, kad jo ginamojo verslu domėjosi vienintelis krepšinio treneris Tomas Pačėsas. Jis apsilankė dirbtuvėse netoli Molėtų, kur buvo prikrauta šimtai gipso galvų, o ten buvę darbininkai sutartinai tvirtino, kad viskas priklauso J.Tumėnui.

Tą patį T.Pačėsas išgirdo ir iš popieriaus sandėlyje dirbusių darbininkų.

J.Tumėnas jam buvo pasakojęs, kad pardavinėja spaustuvėms skirtą popierių.

Patikėjęs, kad šis žmogus iš tiesų užsiima verslu, buvęs krepšininkas ir treneris jam keliskart paskolino po 20–30 tūkst. eurų.

Kai sumos ėmė augti, o J.Tumėnas pradėjo pasirašinėti milijonų vertės skolos vekselius, T.Pačėsas teigė supratęs, kad visa tai apgaulė.

Viename teismo posėdžių buvęs krepšininkas pasakojo, jog dar kartą susisiekė su darbuotojais, kurie neva dirbo J.Tumėnui priklausančiame popieriaus sandėlyje, ir suprato, kad viskas buvo tiesiog įtikinamai suvaidinta: „Per vieną sekundę išaiškėjo, kad jokio verslo nėra.“

Pavadino gobšuoliais

Tačiau T.Pačėsas ieškinio nepareiškė. „Dabar jam aš neturiu pretenzijų, aš turiu pretenzijų sau. Visi žmonės, patikėję J.Tumėnu, dabar turėtų pasijusti ne tik kvaili, bet ir kvailai gobšūs“, – taip teisme yra kalbėjęs žinomas krepšinio pasaulio atstovas.

Apie gobšumą kalbėjo ir teisiamojo advokatas S.Juzukonis: „Ne verslininko įvaizdis, ne jo nešiojami laikrodžiai buvo aktualu.

Tai buvo tik gobšumas – noras gauti kuo daugiau pinigų.“

Prokurorė Laura Golubkienė svarstė, kad nukentėjusieji nebesitiki atgauti pinigų iš J.Tumėno, todėl vieni nedalyvauja teismo posėdžiuose, o kiti net nesikreipė į teisėsaugą.

Maldavo palikti laisvėje

„Jei nukentėjusieji nebesitiki atgauti pinigų, tai kas jiems iš to, jei jis bus uždarytas“, – advokatas teismo prašė netenkinti prokurorės prašymo ir neskirti J.Tumėnui laisvės atėmimo bausmės.

S.Juzukonis atkreipė dėmesį, kad per šešerius bylos tyrimo metus jo klientas neįvykdė jokio kito nusikaltimo, nebuvo baustas už jokius pažeidimus, todėl likęs laisvėje galėtų susirasti darbą ir grąžinti bent dalį pinigų.

Tačiau tokių J.Tumėno pastangų prokurorė nepastebėjo. Jos teigimu, per 6 metus teisiamasis nesusisiekė nė su vienu nukentėjusiuoju ir nė vienam negrąžino pinigų. Prokurorė atkreipė dėmesį, kad, užuot atsiprašęs nukentėjusiųjų, J.Tumėnas teisme su jais ginčijosi ir žarstė priekaištus.

„Jie mane spaudė teisėtais ir neteisėtais būdais“, – taip J.Tumėnas tikino ir tardamas paskutinį žodį.

Milijoninių ieškinių sulaukęs vyras tvirtino kol kas neturintis jokio pajamų šaltinio: „Nuo 2014 metų aš gyvenu be pinigų, o nuo 2016 metų lapkričio – be asmens dokumentų. Mano asmeninis gyvenimas sugriuvo.

Manau, kad aš kaip žmogus jau pasimokiau ir pasikeičiau. Ką man duos tas kalėjimas?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.