Per riaušes pareigūnų sumuštas ginklų kontrabandininkas Strasbūre sulaukė užuojautos

Pataisos namuose per riaušes pareigūnų sumuštas ginklų kontrabandininkas nubaudė Lietuvą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT). Teismas vyro sumušimą prilygino kankinimui ir nurodė jam sumokėti kelių tūkstančių eurų kompensaciją.

R.Laniauskas, pravarde Remyga, jau ne kartą teistas už įvairius nusikaltimus.
R.Laniauskas, pravarde Remyga, jau ne kartą teistas už įvairius nusikaltimus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-01 19:21

50 metų Remigijui Laniauskui pavyko EŽTT įrodyti, kad per riaušes nuo pataisos namų pareigūnų gauti keli smūgiai žemina jo garbę ir orumą.

„Fizinės jėgos panaudojimas, kuris nebuvo griežtai būtinas dėl paties suimtojo elgesio, žemina žmogaus orumą ir iš esmės pažeidžia Konvencijos įtvirtintą teisę dėl kankinimų uždraudimo“, – konstatavo EŽTT ir R.Laniauskui iš Lietuvos priteisė 9 tūkst. eurų – 8 tūkst. eurų neturtinei žalai ir tūkstantį eurų patirtoms išlaidoms atlyginti.

Nedalyvavo, bet nukentėjo

Teismui R.Laniauskas skundėsi, kad pareigūnai jėgą prieš jį panaudojo 2016 metų liepos 22 dieną malšindami Kybartų pataisos namuose kilusias riaušes.

Nors R.Laniauskas tvirtino jose nedalyvavęs, nuo pareigūnų kliuvo ir jam.

Praėjus kelioms dienoms po riaušių medikai nuteistajam nustatė nesunkius kūno sužalojimus keliose kūno vietose.

Dėl sumušimų R.Laniauskas pirma kreipėsi į Lietuvos teismus ir pareikalavo kompensacijos už patirtą žalą.

Nors teismai ir pripažino, kad R.Laniauskas nedalyvavo riaušėse, buvo pareigūnų sumuštas, pinigų ginklų kontrabandininkui nepriteisė.

Supykęs R.Laniauskas kreipėsi į EŽTT ir bylą laimėjo.

„Kartais gali prireikti panaudoti jėgą kalinimo įstaigų saugumui užtikrinti, tvarkai jose palaikyti ar užkirsti kelią nusikaltimams, tačiau jėga gali būti panaudota tik tada, kai tai būtina, ji neturi būti perteklinė“, – teigiama EŽTT sprendime.

Gabeno ginklus ir narkotikus

R.Laniauskas, pravarde Remyga, policijai puikiai žinomas. Anksčiau jis priklausė Alytaus Baublių-Tamošių grupuotei ir buvo ne kartą teistas už įvairius nusikaltimus, o 2007 metais kartu su bendrininkais buvo sulaikytas dėl ginklų ir narkotikų kontrabandos į Didžiąją Britaniją.

Kaip tąkart teigė teisėsaugininkai, gauja, kurios vadeiva buvo R.Laniauskas, ginklų kontrabanda užsiėmė nuo 2006 metų ir veikė itin išradingai.

Ginklai ir narkotikai buvo slepiami vilkikuose sumaniai įrengtose slėptuvėse, gaujos nariai laikėsi griežtų konspiracijos taisyklių.

Sulaikius gaują paaiškėjo, kad kai kurie jos nariai R.Laniausko net nebuvo matę, nes jis bendravo tik su keliais patikimiausiais žmonėmis.

Sandėris su prižiūrėtoju

R.Laniauskas buvo sulaikytas Didžiojoje Britanijoje, todėl nuosprendį dėl savo nusikaltimų pirma išgirdo Snaresbruko teisme, kuris jam skyrė pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmę.

Į Lietuvą R.Laniauskas buvo pargabentas tik 2013 metais. Jo teismas Vilniaus apygardos teisme užtruko beveik trejus metus. 2016 metais R.Laniauskas buvo pripažintas kaltu dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų ir nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme.

Laukdamas teismo pabaigos Lukiškėse R.Laniauskas laiko veltui negaišo.

2011 metais jis susitarė su prižiūrėtoju Nerijumi Navicku, kad šis jam už atlygį parūpins keletą mobiliojo interneto modemų, bet sandėris buvo išsiaiškintas ir N.Navickas su R.Laniausku atsidūrė teisme.

Už šį nusikaltimą R.Laniausko kalinimo laikas pailgėjo iki 17 metų.

Vos neištrūko į laisvę

Nors Remyga vadintas itin pavojingu nusikaltėliu, 2017 metų pabaigoje jis vos neištrūko į laisvę.

Pataisos namų duris nusikaltėliui nusprendė atverti Vilkaviškio rajono apylinkės teismas, kuris nusprendė, kad dėl ligos, aklumo, R.Laniauskas turi būti atleistas nuo neatliktos laisvės atėmimo bausmės ir išleistas į laisvę.

Šį sprendimą sustabdė Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Darius Valkavičius. Jis teismo sprendimą apskundė Kauno apygardos teismui, kuris žemesnės instancijos teismo sprendimą panaikino ir R.Laniauską paliko nelaisvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.