„Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo byla lieka išskirta į šešias atskiras

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį patvirtino, kad itin didelė ir sudėtinga baudžiamoji byla, kurioje 59 asmenys kaltinami padarę įvairius labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, turi būti išskirta. Apie tai pranešė Apeliacinio teismo atstovė.

„Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo byla lieka išskirta į šešias atskiras.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
„Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo byla lieka išskirta į šešias atskiras.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 5:12 PM

Išskirti šią baudžiamąją bylą į šešias skirtingas gegužės 10 dienos nutartimi nusprendė Kauno apygardos teismas. Skundus dėl tokios pirmosios instancijos teismo nutarties pateikė prokuroras, kaltinamasis ir dviejų kaltinamųjų gynėjas.

Lietuvos apeliacinio teismo vertinimu, baudžiamosios bylos nagrinėjimas tokia apimtimi, kokia ji perduota nagrinėti teismui, užtruktų ilgą laiką.

„Byloje kaltinamiesiems pareikšti kaltinimai reikšmingai skiriasi vieni nuo kitų pagal pobūdį ir sunkumą, todėl šešios bylos, apygardos teismo nutartimi išskirtos atsižvelgiant į jų apimtį, kaltinamų asmenų skaičių, būtų išnagrinėtos greičiau“, – rašoma teismo pranešime.

Apeliacinis teismas taip pat konstatavo, kad nėra duomenų, jog bylos išskyrimas į kelias esmingai kliudys teismui nustatyti reikšmingas aplinkybes ir tinkamai įvertinti surinktus duomenis.

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija sutiko su paduotų skundų argumentais, kad kai kurie asmenys išskirtose bylose turės būti apklausiami po kelis kartus, tačiau šios aplinkybės nevertino kaip galinčios turėti neigiamos įtakos proceso trukmei, nes išskirtose bylose šie asmenys bus apklausiami dėl skirtingų nusikalstamų veikų aplinkybių.

„Nėra pagrindo nesutikti, kad Kauno apygardos teismui su kaltinamuoju aktu perduotą baudžiamąją bylą galima išskirti į kelias bylas ir jas nagrinėti atskirai. Toks bylų nagrinėjimas nepažeis bylos dalyvių teisės į bylos išnagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką bei teisės į gynybą ir nekliudys teismui išsamiai ir nešališkai išnagrinėti bylą bei priimti teisingą teismo baigiamąjį aktą“, – konstatavo teisėjų kolegija.

424 tomų „kamuolinių“ gaujos bylą Generalinė prokuratūra teismui perdavė kovą.

Kaip skelbė prokuratūra, teismui perduota „išskirtinio dydžio ir sudėtingumo baudžiamąją bylą, asmenys kaltinami padarę įvairius labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, veikdami ginkluotame nusikalstamame susivienijime, kuris žinomas „kamuolių“ pavadinimu“.

Byloje surinkti ikiteisminio tyrimo duomenys apie 1999 – 2018 metais galimai padarytą 51 nusikaltimą.

12 tomų sudarančiame kaltinamajame akte nurodoma, kad šio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo dalyviai, kaltinami ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam, nužudymu, pasikėsinimu nužudyti, mažiausiai septynių asmenų sveikatos sutrikdymu, neteisėtu laisvės atėmimu, turto prievartavimu ir kitais labai sunkiais ir sunkiais nusikaltimais, kurie pasižymėjo ypatingu žiaurumu ir fizinio smurto panaudojimu.

Be šių nusikaltimų, baudžiamojoje byloje taip pat gausu duomenų apie šio nusikalstamo susivienijimo vykdytą ilgametį, verslinio pobūdžio disponavimą labai dideliais kiekiais narkotikų ir psichotropinių medžiagų, jų kontrabandą ir prekybą jais tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse, duomenų apie disponavimą nusikaltimams vykdyti skirtu dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, sprogmenų, šaudmenų, jų kontrabandą, duomenų apie daugkartines didelės vertės svetimo turto vagystes, įvairiausių dokumentų klastojimą ir kitus įvairaus sunkumo bei pobūdžio nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.