Šiaulių rajone tykant šerno geležinkelio cisterną su dyzelinu peršovęs medžiotojas išgirdo nuosprendį

Šernų patykoti sumanęs Šiaulių rajono gyventojas 33 metų Andrius Jurkus iš medžioklės grįžo be laimikio – iš graižtvinio šautuvo paleista kulka šernų populiacijos nesumažino.

Medžiotojo teiginius, kad taikydamasis į šerną per optinį taikiklį jis matė tik taikinį, paneigė teisme liudijęs medžioklės žinovas.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Medžiotojo teiginius, kad taikydamasis į šerną per optinį taikiklį jis matė tik taikinį, paneigė teisme liudijęs medžioklės žinovas.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 3:19 PM

Vis dėlto ši 2020 metų rugsėjo 10-ąją vykusi medžioklė A.Jurkui įsimins ilgam, nes jo paleista kulka prakiurdė geležinkelio cisterną, iš kurios išbėgo daugiau nei trys tonos dyzelino.

Teks pirktis kitą šautuvą

Medžiotojui teko ne tik atlyginti nuostolius, bet ir stoti prieš teismą už svetimo turto sugadinimą visuotinai pavojingu būdu.

Šią bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas A.Jurkų pripažino kaltu dėl jam inkriminuoto nusikaltimo ir skyrė vienerių metų laisvės apribojimo bausmę.

Teismo sprendimu A.Jurkui teks neatlygintinai 40 valandų išdirbti sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis bei dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Nuteistajam taip pat vienerius metus uždrausta medžioti bei nešiotis ginklą. Medžiotojas neteko ir savo šautuvo – jį teismas konfiskavo.

Pastebėjo skylę geležinkelio cisternoje

Apie Šiaulių rajone, Žilių kaime, esančioje geležinkelio tarpstojėje Kuršėnai–Papilė iš geležinkelio cisternos į aplinką išsiliejusį kurą pareigūnams buvo pranešta 2020 metų rugsėjo 10-osios vakare.

Atvykę policininkai nustatė, kad dyzelinis kuras išbėgo iš čia važiavusio traukinio paskutinio vagono cisternos. Šioje cisternoje buvo gabenamas arktinis dyzelinas. Skylė cisternoje buvo aptikta traukinio sąstatui jau nuvykus į Radviliškį.

Į įvykio vietą iškviesti aplinkosaugininkai konstatavo, kad į aplinką pateko ir žemę užteršė daugiau nei trys tonos iš cisternos išbėgusio dyzelino.

Ėmus aiškintis, kaip dyzelinas išbėgo iš cisternos, buvo pastebėta, kad ji yra peršauta galimai iš graižtvinio šautuvo paleista kulka.

Tai nustačius buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl svetimo turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu.

Pareigūnai rado kaltininką

Tyrimą atlikę pareigūnai greitai nustatė kaltininką.

Išsiliejusio dyzelino žymė baigėsi toje vietoje, šalia kurios matėsi medžiotojų bokšteliai.

Versija, kad vagoną galėjo peršauti medžiotojas, netrukus pasitvirtino.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas A.Jurkus prisipažino tą vakarą čia medžiojęs su dviem kolegomis.

Tiesa, vyras sakė sėlinęs prie kitoje geležinkelio pusėje pastebėtų šernų, tačiau tvirtino nepastebėjęs bėgiais važiuojančio traukinio sąstato su 55 vagonais.

Išsiliejo daugiau nei trys tonos dyzelino

Pasak A.Jurkaus, jis žvėrių iš pradžių tykojo bokštelyje, kuris nuo geležinkelio bėgių yra nutolęs apie 70 metrų.

Temstant medžiotojas sakė išgirdęs šernus, kurie galėjo būti kitoje geležinkelio pusėje. Išlipęs iš bokštelio jis paėjo artyn ir ėmė taikytis į per bėgius lipantį šerną, tačiau paslydęs timptelėjo ranką ir iššovė.

A.Jurkus sakė su kitu medžiotoju apžiūrėjęs numanomą laimikio vietą, tačiau jokio šerno nerado.

Teisme A.Jurkus tvirtino, kad atkarpoje, kur vyko medžioklė, traukiniai nesignalizavo, jam stovint ant bėgių traukinys nevažiavo, nes tuomet traukinys būtų jį „nutrenkęs“, o ir šernai tada nebūtų lipę ant bėgių.

Tiesa, katinamasis dar iki nuosprendžio atlygino dėl išsiliejusio dyzelino padarytą 3 tūkstančių 504 eurų žalą.

Ekspertai nustatė, kad iš prakiurdytos cisternos išsiliejo 3,385 tonos aplinkai pavojingo arktinio dyzelino.

Pažeidė medžioklės taisykles

Teisme liudiję medžioklės ekspertai nurodė, kad A.Jurkus be kita ko pažeidė ir medžioklės taisykles.

Medžioklės žinovų teigimu, per šią medžioklę buvo numatytas medžioklės būdas „Tykojant“, o A.Jurkus perėjo į kitą medžioklės būdą „Sėlinant“.

Be to, buvo šauta virš horizonto linijos, o tai yra draudžiama medžiojant graižtviniu šautuvu, nes iš tokio šautuvo paleista kulka kelia pavojų net penkių kilometrų atstumu. Šauti galima tik į aiškiai matomą taikinį.

A.Jurkaus teiginius, kad taikydamasis į šerną per optinį taikiklį jis matė tik taikinį, paneigė kitas medžioklės žinovas.

Jo teigimu, medžiotojas, žiūrėdamas per optinį taikiklį, turėjo viską matyti, nes per optinį taikiklį matomas ne tik taikinys, bet ir jį supanti aplinka. Todėl medžiotojas turėjo matyti ir šerną, ir traukinį.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas konstatavo, kad A.Jurkus savo veiksmais tokius padarinius sukėlė ignoruodamas medžioklės taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.