Skelbimų tinklapyje prekių ieškojusius žmones apgaudinėję raseiniškiai sulaukė bausmės

Keturis kartus už vagystes, viešosios tvarkos pažeidimą bei neteisėtą asmens būsto neliečiamumo pažeidimą jau teistas Raseinių rajono gyventojas 25 metų Ričardas Bakšys pabandė prasimanyti pinigų apgaudinėdamas skelbimų tinklapyje prekių ieškančius žmones.

  Skelbimų tinklapiuose prekių ieškantys žmonės gali tapti sukčių aukomis.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
  Skelbimų tinklapiuose prekių ieškantys žmonės gali tapti sukčių aukomis.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 4:08 PM

Skelbimus apie neva turimas prekes dėdavęs vaikinas pinigus prašydavo pervesti į jo artimųjų sąskaitą, o prekių neišsiųsdavo.

Per trumpą laiką tris pirkėjus apgavęs R.Bakšys ilgai tokiu būdu gautais pinigais nesidžiaugė – sukčius buvo demaskuotas ir atsidūrė teisiamųjų suole.

Bendrininkė kalėjimo išvengė

Bylą išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Raseinių rūmų teisėja Aurelija Petkevičienė R.Bakšį pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir skyrė jam šešis mėnesius nelaisvės.

Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme R.Bakšiui už grotų teks praleisti trejus metus ir aštuonis mėnesius.

Kartu su R.Bakšiu į teisiamųjų suolą pateko ir jo bendrininkė už sukčiavimą jau du kartus teista 29 metų Milda Petrauskienė.

Šiai moteriai teismas už sukčiavimą skyrė keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo vieneriems metams.

Nuteistoji įpareigota per visą bausmės vykdymo atidėjimo laiką neišvykti iš nuolatinės gyvenamosios vietos miesto, rajono, ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Apgauta pirkėja kreipėsi ne tik į policiją

Ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo buvo pradėtas praėjusių metų vasario mėnesį, kai į policiją kreipėsi už bėgimo takelį 170 eurų sumokėjusi ir jo negavusi moteris.

Pareiškėja paaiškino, kad bėgimo takelį nusprendė įsigyti tam, kad per pandemiją galėtų sportuoti namuose. Kadangi daugeliui žmonių įsigytas sportinis inventorius pabosta, moteris nusprendė paieškoti jau naudoto bėgimo takelio.

Skelbimų tinklapyje radusi jai patinkantį bėgimo takelį moteris susisiekė su pardavėju. Telefonu atsiliepęs vyras sakė, kad profesionalų bėgimo buvo pirkęs „iš užsienio“.

Pinigus už bėgimo takelį pardavėjas paprašė pervesti į jo nurodytą banko sąskaitą o pirkinį pažadėjo išsiųsti per autobusų stoties siuntų tarnybą.

Pirkinio moteris negavo, o pardavėjui prisiskambinti nepavyko, nes telefonas buvo išjungtas.

Supratusi, kad yra apgauta, pirkėja kreipėsi ne tik į policiją, bet ir banką bei skelbimų tinklapį.

Kad ji tikrai užkibo ant sukčiaus kabliuko, moteris įsitikino įvedusi pardavėjo telefono numerį į google paieškos sistemą – čia ji rado ir daugiau apgautų žmonių atsiliepimų.

Kaltę pripažino tik teisme

Kol ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai demaskavo sukčių, jis, naudodamasis skelbimų tinklapiu, apgavo dar du pirkėjus.

Pernai kovo 1 dieną skelbimą apie parduodamą vaizdo plokštę patalpinęs R. Bakšys iš šia preke susidomėjusio žmogaus išviliojo 300 eurų.

Dar po poros savaičių R. Bakšys įdėjo skelbimą apie parduodamas SONY ausines ir iš jas įsigyti panorusio pirkėjo pasisavino 230 eurų.

Abu šiuos nusikaltimus R.Bakšiui įvykdyti padėjo M.Petrauskienė.

Baudžiamojon atsakomybėn už sukčiavimą patrauktas R.Bakšys per ikiteisminį tyrimą duoti parodymus atsisakė.

Stojęs prieš teismą R.Bakšys kaltu prisipažino dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų, tačiau tvirtino, kad sukčiavo vienas pats, o M.Petrauskienė jam to daryti nepadėjusi, tik davusi sąskaitą į kurią buvo pervesti apgautų pirkėjų pinigai.

Tvirtino daugiau nebesukčiausiąs

Sukčiauti R.Bakšys sakė nusprendęs norėdamas tokiu būdu prasimanyti pinigų. 170 eurų už bėgimo takelį jis pirkėjos paprašė pervesti į jo mamos sąskaitą, kurią buvo atidaręs banke.

Pirkėjams siūlomo bėgimo takelio R.Bakšys net neturėjo.

Vaizdo plokštę R.Bakšys sakė turėjęs, tačiau jos parduoti neketino, o tik panaudojo pinigams išvilioti.

Pinigus už vaizdo plokšte R.Bakšys paprašė pervesti į M.Petrauskinės sąskaitą. Pinigai vėliau buvo išgryninti. R.Bakšio teigimu, už pasinaudojimą banko sąskaitą jis M.Petrauskienei nieko nedavė.

Teisme R.Bakšys prisipažino neturėjęs ir SONY ausinių, už kurias pasinaudojęs M.Petrauskienės sąskaita, iš pirkėjo išviliojo 240 eurų.

Dalį padarytų nuostolių nukentėjusiesiems atlygino R.Bakšio tėvai.

Likusius nuostolius atlyginti teisme pasižadėjęs R.Bakšys sakė, kad gailisi dėl padarytų nusikaltimų ir pasižada, kad ateityje nebesukčiaus.

Sumanė prasimanyti pinigų

R.Bakšio bendrininke tapusi M.Petrauskienė per ikiteisminį tyrimą dėl jai inkriminuotų nusikaltimų prisipažino ir paaiškino, kad sąskaitą banke savo vardu atidarė pernai vasario mėnesį.

Tai jai padaryti padėjo vienas feisbuko draugas, su kuriuo ji dabar nebedraugauja.

Tyrėjams M.Petrauskienė sakė, kad sukčiavimo planą ji sugalvojo nežinodama kaip esant sunkiai finansinei padėčiai gauti pinigų.

Mintis, kad netgi neturint prekių į skelbimų tinklapį galima dėti skelbimus apie pigiai parduodamas prekes ir mulkinti pirkėjus, M.Petrauskienei pasirodė viliojanti.

Teisme kalta neprisipažino

Vėliau M.Petrauskienė kaltę ėmė neigti.

Per tris vėliau vykusias apklausas moteris tyrėjams tvirtino, kad yra nekalta.

Kaltės dėl jai inkriminuotų nusikaltimų M.Petrauskienė kratėsi ir teisme.

Du vaikus auginanti moteris teisme skundėsi ir sunkia materialine padėtimi.

Ji sakė, kad tik už vieną vaiką gauna 70 eurų pašalpą, o pragyventi jai padeda tėvai.

Kaltės neigimas M.Petrauskienei nepadėjo išvengti bausmės – bylą išnagrinėjusi teisėja nusprendė, kad M.Petrauskienės kaltė yra įrodyta „nukentėjusiųjų ir liudytojų duotais parodymais teismo posėdžių metu ir ikiteisminio tyrimo metu bei kita byloje surinkta medžiaga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.