Kėdainietis V. Putino garbintojas tėškė naujų šiurpinančių tiradų pliūpsnį: „Rusija užvaldys tą s... istą Lietuvą“

Rusijos agresiją per viešas savo transliacijas socialiniame tinkle palaikančiam, taikių gyventojų, netgi vaikų žudynėms Ukrainoje pritarančiam, pusę lietuvių išžudyti grasinusiam Kėdainių rajono gyventojui Evaldui Dževečkai pareikšti įtarimai jau antroje baudžiamojoje byloje.

 Kėdainių rajone gyvenančiam E.Dževečkai (nuotr.) pareiški įtarimai jau antroje byloje dėl neapykantos kurstymo. <br> Lrytas.lt koliažas
 Kėdainių rajone gyvenančiam E.Dževečkai (nuotr.) pareiški įtarimai jau antroje byloje dėl neapykantos kurstymo. <br> Lrytas.lt koliažas
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Kėdainių rajone gyvenančiam E.Dževečkai (nuotr.) pareiški įtarimai jau antroje byloje dėl neapykantos kurstymo. 
 Kėdainių rajone gyvenančiam E.Dževečkai (nuotr.) pareiški įtarimai jau antroje byloje dėl neapykantos kurstymo. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 23, 2022, 3:49 PM

Tai naujienų portalui lrytas.lt antradienį patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Šis niekur nedirbantis, anksčiau 7 kartus teistas, pradinį išsilavinimą turintis vyras baudžiamojon atsakomybėn patrauktas už neapykantos kurstymą.

38 metų E.Dževečka gegužę jau buvo nuteistas už panašius „perlus“, tačiau du mėnesiai areštinėje jo nė kiek nepakeitė.

Grįžęs į laisvę, liepą jis toliau viešai dergė Ukrainą ir jos gyventojus, vadino šią šalį necenzūriniais žodžiais, šlovino šalies agresorės diktatorių Vladimirą Putiną.

E.Dževečka pašiurpino įrašą mačiusius žmones, prašydamas duoti jam „kalašnikovą“, ragindamas V.Putiną „judėti toliau ir šluoti visus na ... nuo žemės paviršiaus“.

Tačiau labiausiai ausis rėžė kėdainiečio pasisakymai apie siaubingos invazijos aukoms tapusius taikius Ukrainos gyventojus.

Kai transliacijos metu E.Dževečkos pašnekovas paklausė, ar jam atrodo normalu, kad Ukrainoje žudomi vaikai, motinos, kėdainietis atrėžė: „Žiauriai normalu. Žiauriai. Per karą turi visi kentėti“.

Atvirai veikia prieš Lietuvą

Naujienų portalas lrytas.lt dėl E.Dževečkos pasisakymų liepos pabaigoje kreipėsi į teisėsaugą, pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Agresijos šlovintojui, atvirai pasisakančiam ne tik prieš didvyriškai kovojančią Ukrainą, bet ir prieš Lietuvą, jos nepriklausomybę, gresia laisvės atėmimas iki 2 metų.

Net ir iškėlus antrą baudžiamąją bylą, E.Dževečka nesiliovė viešai putotis ir per naują savo transliaciją feisbuke iškeikė valstybę, kurioje gyvena ir kurios pilietis jis yra: „Anksčiau ar vėliau Rusija užvaldys tą „s...istą Lietuvą“.

Šis įrašas taip pat yra prijungtas prie paskutinės bylos.

Nuo pirmadienio E.Dževečkos bylą iš Kėdainių policijos perėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai.

Teismas paaiškino – galima rinktis kitą šalį

E.Dževečka dėl neapykantos kurstymo į teisėsaugos akiratį pateko dar praėjusį pavasarį, po invazijos pareiškęs, kad jis pats išžudytų „pusę litovcų“ ir paraginęs V.Putiną mesti atominę bombą ant Lietuvos ir visos Europos.

Kauno apylinkės teismas gegužės 18 dieną už smurto ir neapykantos kurstymą skyrė jam 2 mėnesių areštą ir 364 eurų baudą.

Tąsyk teismas taikliai pastebėjo, jog jei E.Dževečka taip niekina Lietuvos valstybę, jis turi teisę atsisakyti jos pilietybės ir rinktis gyvenimą toje šalyje, kurios įstatymus gerbtų.

Tačiau šis vyras net ir po pirmo nuosprendžio toliau palaiko Rusijos agresiją, žemina brutaliems, siaubingus nusikaltimus vykdantiems okupantams besipriešinančią Ukrainą.

Portalo lrytas.lt korespondentas jau po pirmųjų atvejų parašė E.Dževečkai žinutę feisbuke prašydamas pakomentuoti, kodėl jis taip elgiasi, bet atsakymo nesulaukė. Jei atsakymas bus gautas, jis bus pridėtas prie straipsnio.

Kėdainiečio tiradose galima įžvelgti ir viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą požymių, už kuriuos numatytas laisvės atėmimas iki 5 metų.

E.Dževečka anksčiau buvo teistas už vagystes, smurtą prieš sutuoktinę, viešosios tvarkos pažeidimus, daug kartų baustas administracine tvarka už melagingus policijos iškvietimus ir kitus nusižengimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.