„Google“ darbuotoju prisistatęs sukčius į šiauliečio telefoną instaliavo šnipinėjimo programą ir ištuštino banko sąskaitą

Savo aukų ieškantys internetiniai sukčiai tampa vis išradingesni, o jų pramanais patiki net jauni žmonės.

„Google“ darbuotoju apsimetęs sukčiui jo auka tapusiam šiauliečiui atsiuntė šnipinėjimo programos nuorodą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Google“ darbuotoju apsimetęs sukčiui jo auka tapusiam šiauliečiui atsiuntė šnipinėjimo programos nuorodą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Google“ darbuotoju apsimetęs sukčiui jo auka tapusiam šiauliečiui atsiuntė šnipinėjimo programos nuorodą.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka 
„Google“ darbuotoju apsimetęs sukčiui jo auka tapusiam šiauliečiui atsiuntė šnipinėjimo programos nuorodą.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-24 14:06

Šiauliuose „Google“ darbuotoju apsimetęs sukčius į jo pinkles patekusį 34 metų vyrą įtikino instaliuoti į telefoną šnipinėjimo programą, kurios pagalba aferistas kartu su bendrininkais ištuštino šiauliečio banko sąskaitą.

Išmanių sukčių auka tapęs vyras neteko 7 tūkstančių 700 savo banko sąskaitoje laikytų eurų.

Liepė laukti ir skambučio iš banko

Antradienį į policiją kreipęsis šiaulietis paaiškino, kad pirmadienį sulaukė „Google“ darbuotoju prisistačiusio vyro skambučio.

Skambinusysis šiauliečiui pranešė, kad yra užblokuota jo „Google“ paskyra ir „gmail“ elektroninis paštas.

Tai išgirdęs vyras pabandė pasitikrinti savo el. paštą ir įsitikino, kad jis išties neveikia.

Tada atidžiau jam skambinusio apsišaukėlio klausyti ėmęs šiaulietis išgirdo, kad norint atkurti „Google“ paskyrą reikia instaliuoti programėlę, kurios nuoroda jam bus netrukus atsiųsta.

Nieko blogo neįtaręs vyras aktyvavo jam atsiųstą nuorodą.

„Google“ darbuotoju apsimetęs sukčius vyrą taip pat perspėjo, kad dėl užblokuotos paskyros galėjo sutrikti ir jo prieiga prie elektroninės bankininkystės, todėl netrukus su juo susisieks ir banko atstovė.

Rusų kalba įtarimų nesukėlė

Iš tiesų netrukus šiaulietis sulaukė vieno Lietuvos komercinio banko darbuotoja prisistačiusios moters skambučio. Tai, kad Lietuvoje veikiančio banko „darbuotoja“ kalbėjo rusiškai, vyrui įtarimų nesukėlė.

Banko „darbuotoja“ paaiškino, kad norint atkurti prieigą prie elektroninės bankininkystės vėl reikia prie jos prisijungti naudojantis turimais slaptažodžiais. Tai padaryti aferistė patarė iškart.

Šiauliečiui prisijungus prie elektroninės bankininkystės „banko darbuotoja“ pokalbį tęsė ir toliau. Ji sakė, kad vyrui reikia pasikeisti ir banko kortelę, ilgai aiškino, kaip tai būtų galima padaryti.

Kai po šio pokalbio šiaulietis vėl prisijungė prie savo elektroninės bankininkystės, jis pastebėjo, kad iš sąskaitos dingo 7 tūkstančiai 700 eurų.

Visi veiksmai tapo matomi sukčiams

Supratęs, kad tapo sukčių auka, vyras kreipėsi į policiją.

Nukentėjusiojo pareiškimą gavę pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.

Paaiškėjo, kad „Google“ darbuotoju apsimetęs sukčius jo auka tapusiam šiauliečiui atsiuntė šnipinėjimo programos nuorodą.

Ją aktyvavus visi šiauliečio veiksmai jo „Google“ paskyroje tapo matomi sukčiams.

Aferistai matė, kokiais slaptažodžiais šiaulietis pasinaudojo prisijungdamas prie savo elektroninės bankininkystės.

Kol vyras telefonu kalbėjosi su banko darbuotoja apsimetusia sukčių bendrininke, sukčiai šnipinėjimo programos pagalba sužinoję prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis, ištuštino šiauliečio banko sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.