Keletą metų trukęs neteisėtas pasipelnymas šiauliečių porą atvedė į teisiamųjų suolą

Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai po intensyvaus daugiau nei du metus trukusio bendro darbo su Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroru baigė ikiteisminį tyrimą dėl Šiauliuose veikusios plastmasės gaminių gamybos įmonės turto iššvaistymo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

 Keletą metų trukęs neteisėtas pasipelnymas šiauliečių porą atvedė į teisiamųjų suolą.<br> Lietuvos Respublikos prokuratūros nuotr.
 Keletą metų trukęs neteisėtas pasipelnymas šiauliečių porą atvedė į teisiamųjų suolą.<br> Lietuvos Respublikos prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 2:36 PM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, baudžiamoji byla jau perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui. Į teisiamųjų suolą sės ne tik 32 metų buvęs įmonės direktorius, bet ir jo sutuoktinė.

36-erių metų moteriai kaltinimai pareikšti dar ir dėl neteisingų duomenų apie pajamas teikimo.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 metų lapkričio mėnesį po įmonėje atliktos inventorizacijos ir audito.

Įmonės direktoriui tų metų rudenį savo noru išėjus iš darbo, vienas įmonės akcininkas inicijavo vidinį patikrinimą. Abejonių dėl buvusio vadovo priimtų sprendimų akcininkui sukėlė ne tik inventoriaus trūkumas, tačiau ir rasti tikrovės neatitinkantys dokumentai.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nuo 2015 metų iki 2019 metų įmonei vadovavusi sutuoktinių pora įmonės buhalterėms galimai teikė fiktyvius buhalterinės apskaitos dokumentus – PVM sąskaitas-faktūras.

Siekdami pasipelnyti, kaltinamieji, įtariama, nurodydavo buhalterėms apmokėti minėtos poros šeimos nariams priklausančioms įmonėms už tariamai gautas tarpininkavimo, klientų paieškos, transporto, restauracijos paslaugas ir pirktas žaliavas. Skaičiuojama, kad kaltinamieji galėjo iššvaistyti jų žinioje buvusį didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 150 tūkst. eurų.

2020 metų sausio mėnesį buvo paskelbtas įmonės bankrotas. Bankroto administratorius kaltinamiesiems byloje pateikė 150 tūkst. eurų civilinį ieškinį, Valstybinė mokesčių inspekcija – didesnį nei 23 tūkst. eurų ieškinį.

Remiantis tyrimo metu surinktais duomenimis, nustatyta, kad 36 metų šiaulietė vykdė dar ir individualią veiklą. Vadovaudama siuvimo paslaugas teikiančiai įmonei, ji, įtariama, apgaulingai tvarkė ir šios įmonės buhalterinę apskaitą.

Kaltinamoji įmonės buhalterėms perduodavo fiktyvias PVM sąskaitas-faktūras, kuriose buvo įformintos realiai neįvykusios ūkinės operacijos. Moteris taip pat yra įtariama Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikusi klaidingas metines pajamų deklaracijas, kuriose nuslėpė per 5 metus gautas beveik 100 tūkst. eurų pajamas.

Griežčiausia bausmė už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą ir organizavimą – laisvės atėmimas iki ketverių metų, o už didelės vertės svetimo turto iššvaistymą – laisvės atėmimas iki septynerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai