Virtualus patrulis perspėja: „Nesidairyk Maskvon ir nešiukšlink!“

Socialiniame tinkle „Facebook“ patruliuojantis Virtualus patrulis praneša, kad nuo metų pradžios vien jis užfiksavo 170 atvejų ir kolegoms perdavė, kad šie surašytų protokolus dėl nacistinių, komunistinių, autoritarinių ir totalitarinių režimų simbolių platinimo ar demonstravimo. Todėl Virtualus patrulis perspėja visus norinčius pasipuošti tokiais simboliais: „Nesidairyk Maskvon ir nešiukšlink!“

 Virtualus patrulis perspėja: „Nesidairyk Maskvon ir nešiukšlink!“.<br> Facebook/Virtualus patrulis nuotr.
 Virtualus patrulis perspėja: „Nesidairyk Maskvon ir nešiukšlink!“.<br> Facebook/Virtualus patrulis nuotr.
 Virtualus patrulis.<br> Facebook/Virtualus patrulis nuotr.
 Virtualus patrulis.<br> Facebook/Virtualus patrulis nuotr.
 Virtualus patrulis perspėja: „Nesidairyk Maskvon ir nešiukšlink!“<br> Facebook/Virtualus patrulis nuotr.
 Virtualus patrulis perspėja: „Nesidairyk Maskvon ir nešiukšlink!“<br> Facebook/Virtualus patrulis nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 9:33 AM, atnaujinta Sep 24, 2022, 9:50 AM

„Yra žmonių, sakančių, jog „istorija kartojasi“. Kai kurie, net patys bando „istoriją kartoti“, vienok, tie jų „bandymai“ mus ir liūdina, ir juokina.

Štai pavyzdžiui: turbūt žinote, jog prieš daugiau kaip 80 metų, mūsų senelių nelaimei, grupė koloborantų iš Maskvos „Stalino saulę parvežė“. Visai Lietuvai teko 50 metų kentėti, kol tos „saulės“ atsikratėm.

Šiais laikais vėl atsirado „istorijos rekonstruktorių“, kurie Maskvos pusėn dairosi ir apie kažkokią saulę vapa, o tarpe savo vapėjimų dar ir visokiom šiukšlėm socialiniuose tinkluose dalinasi. Mes tas šiukšles renkam ir su kolegomis „istorijos rekonstruktoriams – šiukšlintojams“ dokumentus su užrašu „Administracinio nusižengimo protokolas“ įteikinėjam.

Nuo metų pradžios, vien Virtualus patrulis 170 Administracinio nusižengimo protokolo „kavalierių“ užfiksavo.

Nesidairyk Maskvon ir nešiukšlink!“, – skelbia Virtualus patrulis.

Savo pranešimą jis palydėjo nuotrauka, kurioje perspėjama, jog nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimas ar demonstravimas Lietuvoje yra draudžiamas. 

Administracinių nusižengimų kodekso 524 str. skelbia, kad nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, vėliavų, ženklų ar uniformų, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų, nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytų vėliavų ar ženklų, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti, platinimas, naudojimas susirinkimuose, viešosiose vietose arba kitoks viešas demonstravimas, taip pat nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas užtraukia baudą asmenims nuo trijų šimtų iki septynių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo šešių šimtų iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų.

Tas pats administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą asmenims nuo penkių šimtų iki devynių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo aštuonių šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų.

Įstatyme pabrėžiama, kad pagal šį straipsnį neatsako asmenys, kurie aukščiau aptarstas veikas padaro muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius ar autoritarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmenys, kurie naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką (išskyrus dvispalvę (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (šv. Jurgio) juostą naudojančius asmenis), ir Antrojo pasaulinio karo dalyviai, vilkintys savo uniformą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.