Du estai ir lietuvis lieka nuteisti už D. Bugavičiaus nužudymą

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad Kauno apygardos teismas pagrįstai dėl nužudymo kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, turto sunaikinimo ir sugadinimo visuotinai pavojingu būdu, veikus organizuota grupe, kaltais pripažino Estijos piliečius Hansą Eriką Ehvertą (Hans Erik Ehvert) ir Arle Grabbį (Arle Grabbi), taip pat jiems padėjusį lietuvį Ričardą Baiką.

Du estai ir lietuvis lieka nuteisti už D. Bugavičiaus nužudymą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Du estai ir lietuvis lieka nuteisti už D. Bugavičiaus nužudymą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 1:02 PM, atnaujinta Oct 5, 2022, 1:07 PM

Apeliacinio teismo nuosprendžiu apeliantų skundai dėl nuteistųjų išteisinimo buvo atmesti, netenkinta ir prokuroro skundo dalis dėl dar vieno nužudymą kvalifikuojančio požymio – savanaudiškų paskatų – pripažinimo įrodytu ir bausmių sugriežtinimo nuteistiesiems, pranešė teismas.

Kaip rašoma pranešime, Lietuvos apeliacinis teismas, tenkindamas prokuroro apeliacinio skundo dalį, pripažino įrodytomis aplinkybes, kurias pirmosios instancijos teismas nepagrįstai buvo pašalinęs iš kaltinimo: kad R. Baika iki 2015 m. balandžio 10 d. įgijo sekimo įrenginį, kuris rastas pritvirtintas prie nužudytojo automobilio, bei parūpino H.E.Ehvertui gyvenamąją vietą Kaune, o padarant nusikaltimą, atvykstant ir išvykstant iš įvykio vietos, buvo panaudotas vėliau sudegintas automobilis „Renault Megane“.

Apeliacinio teismo vertinimu, pirmosios instancijos teismas nuteistųjų veiksmus kaip itin žiauriai padarytą nužudymą kvalifikavo ne pagal nukentėjusiųjų prašyme išdėstytas faktines aplinkybes, apie tai iš anksto neinformavo nuteistųjų ir taip nepagrįstai išplėtė bylos nagrinėjimo teisme ribas bei suvaržė nuteistųjų teisę veiksmingai gintis nuo kaltinimo, todėl buvo konstatuotas esminis baudžiamojo proceso pažeidimas ir nužudymas nekvalifikuotas kaip padarytas itin žiauriai, bet tik kaip padarytas kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu.

Apeliacinės instancijos teismas iš nuosprendžio taip pat pašalino vieną iš alternatyvių neteisėto disponavimo ginklais požymių – ginklų ir šaudmenų laikymą, pripažinęs, jog įrodytas yra tik jų gabenimas.

Atsižvelgus į pašalintą vieną iš nužudymą kvalifikuojančių požymių, į nuteistųjų asmenybes ir jų skirtingą vaidmenį padarant nusikaltimą, pakeista nuosprendžio dalis ir dėl paskirtų bausmių.

Apeliacinio teismo nuosprendžiu A.Grabbiui (tiesiogiai šovusiam į nužudytąjį) paskirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė, H.E.Ehvertui (vykdžiusiam nužudytojo sekimą, kartu su A.Grabbiu automobiliu atvykusiam į nusikaltimo vietą ir išvykusiam) – 14 metų, o R.Baikai (atlikusiam iš esmės padėjėjo vaidmenį nužudant D.Bugavičių) – 12 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendžio dalis, kuria iš visų trijų nuteistųjų solidariai priteista beveik 200 000 Eur atlyginti nukentėjusiesiems padarytą neturtinę žalą bei nužudytojo mažamečiam vaikui iki jo pilnametystės priteistas išlaikymas (po 175 eurų per mėnesį), palikta galioti.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau kasacine tvarka per tris mėnesius gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.