Lazdijiškiai buvo neatsparūs šantažuotojams ir sukčių vilionėms

Du Lazdijų rajono gyventojai kreipėsi į policiją dėl patirtos apgaulės ir prarastų pinigų. 33 metų vyras teigė, jog iš jo buvo išviliota 3 800 eurų, o 30-metė moteris – 800 eurų. Viena istorija kelia šiokių tokių dvejonių, kita – glumina patiklumu.

 Socialinių tinklų vartotojai, virtualioje erdvėje praradę budrumą, dažnai tampa aferistų aukomis.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
 Socialinių tinklų vartotojai, virtualioje erdvėje praradę budrumą, dažnai tampa aferistų aukomis.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2022, 1:42 PM, atnaujinta Oct 6, 2022, 1:45 PM

Prieš kurį laiką lazdijiškis telefonu pokalbių programėlėje susipažino su mergina. Iš pradžių jiedu susirašinėjo, o vėliau bendravo vaizdu.

Anot vyro, mergina netikėtai jam pareiškė, jog ji paviešins jo intymius vaizdo įrašus, jei negaus pinigų. Lazdijiškis tikino išsigandęs dėl savo reputacijos, todėl iš banko pasiėmė 4 000 eurų paskolą ir dalimis siuntinėjo šantažuotojai.

Kai merginos nurodytoje sąskaitoje jau buvo 3 800 eurų, vyras esą staiga suprato, jog tie vaizdo įrašai yra netikri, sumontuoti.

Kol kas neaišku, kodėl lazdijiškis pervedinėjo pinigus, jei merginai pats nesiuntė ir apskritai nebuvo jokių galinčių jį sukompromituoti įrašų.

Lazdijų rajono kaime gyvenanti 30-metė, naršydama feisbuke, susidomėjo įtarimo nesukėlusiu įrašu. Neva Vokietijoje gyvenanti garbaus amžiaus moteris sunkiai serga ir nori kam nors palikti nemenką sumą pinigų. Esą ji turi beveik 400 000 eurų, o vieno Lietuvos banko sąskaitoje 200 000 eurų laukia kokio nors paveldėtojo.

Tariama ligonė nurodė jautrią paveldėjimo sąlygą: pinigus gavęs asmuo našlaičiams privalės paaukoti 5 proc. šios sumos.

Lazdijiškę sudomino pelningas pasiūlymas ir ji parašė geradarei žinutę. Auka užkibo ant jauko, ir sukčiai pradėjo ją traukti į savo voratinklį.

Paveldėjimo pageidaujančios moters buvo prašoma pervesti pinigų į skirtingas sąskaitas tai notarui, tai advokatui. Moteris iš pradžių vykdė nurodymus. Kai už visokius tariamų dokumentų tvarkymus ji buvo pervedusi 800 eurų, ir vis buvo prašoma jų daugiau, lazdijiškei kilo įtarimas, jog ji yra mulkinama.

Ko gero, dažnas socialinių tinklų vartotojas virtualioje erdvėje aptinka panašių pasiūlymų. Vieniems jie atrodo juokingi ir neverti dėmesio, tačiau kai kurie juos priima už gryną pinigą ir papuola į spąstus.

„Mano vardas ir pavardė – ponia Alexsandra Sophie Mireille Epuose Leroy. Esu prancūzų verslininkė, serganti liga, kuri neabejotinai mane pasmerks mirčiai.

Todėl nusprendžiau atiduoti dalį savo turto bet kuriam suinteresuotam nepažįstamam asmeniui, gavęs Dievo vyro patarimą iš apreiškimo. Kadangi mano dienos jau suskaičiuotos, noriai nusprendžiau įvykdyti savo ilgalaikį pažadą ir atiduoti jums dalį savo turto. man reikia labai sąžiningo žmogaus, kuris galėtų padėti man pervesti šiuos pinigus į savo sąskaitą ir panaudoti lėšas Dievo labdaros darbui, o jūs dalį panaudotumėte sau.

Žinokite, nėra jokios rizikos, ji yra 100 proc. sklandi ir saugi. Būtų labai įdomu ir pelninga padėti jums gauti šį fondą į savo sąskaitą labdaros projektui. Aš laikysiuosi savo pažado prieš mirtį, praneškite man nedelsiant. Būsiu dėkinga už didžiausią konfidencialumą.

Jei norite gauti šią dovaną ir ją panaudoti, atsakykite man asmeniniu el.paštu“.

Kitas feisbuko džiunglėse klajojantis sukčių pasiūlymas naiviam ir patikliam žmogui, ko gero, net ašarą išspaustų.

„Noriu paaukoti savo turtą žmogui, kuris tiki Dievą. Kadangi sergu gerklės ir smegenų vėžiu, gydytojas ką tik man pranešė, kad mano dienos suskaičiuotos dėl pablogėjusios sveikatos, kad aš greitai mirsiu. Jei dabar jums rašau, tai todėl, kad neturiu šeimos.

Mano vyras ir vaikai žuvo per avariją 2014 metais. Tačiau savo banko sąskaitoje turiu 311 000 eurų ir noriu paaukoti sąžiningam žmogui. Bet kuriuo atveju noriu, kad priimtum mano dovaną. Planuoju paaukoti geros valios žmogui, galinčiam šias lėšas tinkamai panaudoti.

Nedvejodamas susisiekite su manimi ir aptarkite daugiau informacijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.