Kaltinamas prisidėjimu prie Agurkinių gaujos vadeivos nužudymo estų „mėsininkas“ mojuoja alibi

Tarptautiniu mastu pagarsėjusio estų nusikaltėlio, dar vadinamo „mėsininku“, Imre Arako (64 m.) advokatai prieštarauja jo ekstradicijai Lietuvai. I.Arakas įtariamas prisidėjęs prie vieno iš Agurkinių gaujos vadeivų Deimanto Bugavičiaus nužudymo, rašo thejournal.ie.

I.Arakas.<br>M.Patašiaus nuotr.
I.Arakas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nužudymo vieta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nužudymo vieta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis D.Bugavičius nušautas 2015 metų lapkričio 7-osios naktį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis D.Bugavičius nušautas 2015 metų lapkričio 7-osios naktį.<br>M.Patašiaus nuotr.
I.Arakas.<br>M.Patašiaus nuotr.
I.Arakas.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Jakutienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Jakutienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
H.E.Ehvertas ir A.Grabbi.<br>M.Patašiaus nuotr.
H.E.Ehvertas ir A.Grabbi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 2:20 PM

I.Arakas įtariamas veikęs kaip samdinys ir tiekęs ginklus gaujai, dalyvavusiai nužudant D.Bugavičių.

Airijoje kalinčio I.Arako advokatai teigia prieštaraujantys jo ekstradicijai Lietuvai, nes, esą, buvo „pakeistas naratyvas“ kaltinimų aprašyme – esą, jam nebuvo pateikti jokie formalūs kaltinimai.

Airijos teisėsauga kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas paaiškinimo, už ką tiksliai I.Arakas yra ieškomas, reikalaujant jį išduoti

Pasak žmogžudystės liudininko, I.Arakas, kuris šiuo metu kali dėl pasikėsinimo nužudyti Airijos nusikalstamo pasaulio šulą, įvykio vietoje nebuvo.

Lietuvos pusė teigia, kad I.Arakas priklausė trijų asmenų gaujai, susimokiusiai nužudyti „agurkinį“ D.Bugavičių. Tačiau I.Arakas tvirtina tomis dienomis buvęs Ispanijoje.

Esto laukia kaltinimai žmogžudyste, disponavimu šaunamaisiais ginklais bei sąmokslu, susijusiu su „pupytės“ Vitos Jakutienės mylimojo D.Bugavičiaus nužudymu 2015 m. lapkritį.

2018 m. gruodį buvęs imtynininkas I.Arakas Airijoje buvo įkalintas šešeriems metams po to, kai prisipažino dalyvavęs sąmoksle 2017 m. balandžio 3–4 dienomis Šiaurės Airijoje nužudyti Jamesą „Mago“ Gately’į.

Praėjusią savaitę Airijos Aukščiausiajam teismui I.Arako advokatas pranešė, kad jo klientas ikiteisminio tyrimo tyrėjams Lietuvoje pateikė alibi, kur nurodė, kad šaudymo metu jis buvo Ispanijoje.

Pasak advokato, Europos arešto orderyje, kai pateikiami įtarimai dėl jo kliento dalyvavimo, turi būti nurodytos konkrečios aplinkybės.

Pasak Aukščiausiojo teismo teisėjo, įtarimai prisidėjus prie žmogžudystės lieka, tačiau dabar buvo išsiaiškinta, kad I.Arakas pats nešaudė įvykio vietoje.

Tuo tarpu advokatas tvirtina, kad „pakeitus naratyvą“ orderyje privalo būti nurodyta, kur kaltinamas asmuo buvo nusikaltimo metu ir kada nusikaltimas įvyko.

Šių metų liepą buvo gauta papildomos informacijos dėl orderio, kurioje teigiama, kad I.Arakas priklausė organizuotai grupuotei, veikdamas kartu su kitais „kaip samdinys“. Teigiama, kad jis dalyvavo parengiamuosiuose veiksmuose, įskaitant stebėjimą, ginklų tiekimą ir maršrutų planavimą.

Orderyje nurodoma, kad I.Arakas prieš šaudymą Kaune savo bendrams parūpino du devynių milimetrų kalibro rankinius ginklus, drabužius ir chemines valymo medžiagas.

Tikimasi, kad Airijos Aukščiausiasis teismas sprendimą byloje dėl I.Arako išdavimo Lietuvai priims iki lapkričio 7 d.

Parengta pagal thejournal.ie

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.