Agurkinių gaujos vadeivos žudiko etiketės norinčiam nusikratyti banditui koją kiša DNR pėdsakai

Nuteisusi tris Agurkinių gaujos vadeivos Deimanto Bugavičiaus-Deimos žudikus Lietuva nori į teisiamųjų suolą pasodinti ir ketvirtąjį – Airijoje įkalintą estą Imre Araką. Tačiau jis į Lietuvą nenori ir teisinasi, kad Deimos nužudymo dieną buvo Ispanijoje.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Deimanto Bugavičiaus žmogžudystės teismas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Deimanto Bugavičiaus žmogžudystės teismas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Deimanto Bugavičiaus laidotuvės<br>M.Patašiaus nuotr.
Deimanto Bugavičiaus laidotuvės<br>M.Patašiaus nuotr.
I.Arakas (nuotr.) tikina, kad jis neprisidėjo prie D.Bugavičiaus nužudymo.
I.Arakas (nuotr.) tikina, kad jis neprisidėjo prie D.Bugavičiaus nužudymo.
 I.Arakas tikina, kad jis neprisidėjo prie D.Bugavičiaus (nuotraukoje su V.Jakutiene) nužudymo.
 I.Arakas tikina, kad jis neprisidėjo prie D.Bugavičiaus (nuotraukoje su V.Jakutiene) nužudymo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 11:02 AM

Dalyvavimas organizuotos nusikalstamos grupuotės veikloje, bendrininkavimas įvykdant žmogžudystę, disponavimas šaunamaisiais ginklais – tokius kaltinimus 64 metų estui I.Arakui nori pateikti Lietuvos teisėsaugininkai.

I.Arako atžvilgiu Lietuva yra išdavusi Europos arešto orderį ir prašo Airijos perduoti Estijos pilietį Lietuvai, kurioje jis būtų teisiamas dėl nusikaltimų, susijusių su D.Bugavičiaus nužudymu.

Tikino šventęs Ispanijoje

Ekstradicijos byla Airijoje jau pradėta nagrinėti, tačiau I.Arakas ir jo advokatai teisme bando įrodyti, kad nėra jokio pagrindo išduoti esto Lietuvai, nes jis esą nieko nežino apie D.Bugavičiaus nužudymą ir jo įvykdymo metu Lietuvoje nebuvo.

„Jis žmogžudystės dieną buvo Ispanijoje, tuo metu, kai buvo šauta į D.Bugavičių, jis buvo draugo gimtadienyje, ir tai yra įrodyta“, – teisme aiškino I.Arako gynėjai.

Lietuvos teisėsaugininkai mano, jog tai, kad I.Arakas žmogžudystės valandą buvo Ispanijoje, nėra priežastis jo neįtarti prisidėjus prie Deimos nužudymo.

Pasak jų, I.Arakas veikė vienoje gaujoje kartu su trimis jau nuteistais asmenimis – estais Hansu Eriku Ehvertu, Arle Grabbi ir lietuviu Ričardu Baika, Ispanijoje gyvenančiu Sergejumi Bėgliku ir kauniečiu Renaldu Kaniu, kuris nuo tyrimo yra pasislėpęs.

Kaltę įrodo DNR pėdsakai

Lietuvos prokuratūros duomenimis, Deimos žudikams I.Arakas parūpino devynių milimetrų kalibro ginklų, drabužių ir cheminių valymo priemonių.

Ant vieno optinio prietaiso, kurį pareigūnams pavyko aptikti pas Agurkinių lyderio žudikus, rasta I.Arako DNR. Taip pat turima įrodymų, kad jis pats dalyvavo rengiantis žmogžudystei, – stebėjo D.Bugavičių, kūrė atsitraukimo planus žudikams.

„Nuo 2015 metų rugsėjo mėnesio iki 2015 metų lapkričio 7 dienos, kai buvo nužudytas D.Bugavičius, I.Arakas kelis kartus lankėsi Lietuvoje ir planavo nužudymą“, – tvirtina Lietuvos teisėsaugininkai.

I.Arakas Airijoje buvo sulaikytas 2018 m. gruodį. Jis prisipažino dalyvavęs pasikėsinant nužudyti Airijos nusikalstamo pasaulio lyderį Jamesą Mago Gately.

Prašo patikslinti kaltinimus

Už pasikėsinimą, kuris buvo surengtas 2017 m. balandžio 3–4 dienomis Šiaurės Airijoje, I.Arakui skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė. Vos tik I.Arakas buvo sulaikytas, jo iškart paprašė ir Lietuva.

Airiai sutiko išduoti I.Araką Lietuvai, tačiau tik tada, kai jis atliks didžiąją dalį jam paskirtos bausmės.

Vis dėlto dabar situacija kiek pasikeitė. I.Arako gynėjams pareiškus, kad Lietuva estą kaltina žmogžudyste, nors jis joje tiesiogiai ir nedalyvavo, Airijos teismas paprašė Lietuvos prokurorų sukonkretinti jam metamus kaltinimus.

Tikimasi, kad lietuvių atsakymas ilgai neužtruks ir jau lapkričio 7 dieną teismas galės tęsti bylą ir priimti vienokį ar kitokį sprendimą.

Įtarė hašišo vagyste

D.Bugavičiaus žmogžudystės užsakovais teisėsaugininkai vadina į Ispaniją emigravusį 49 metų S.Bėgliką ir nežinia kur esantį 48 metų R.Kanį. Teigiama, kad jie pasamdė Mėsininko pravardę turintį I.Araką, o jis į pagalbą pasikvietė savo tautiečius H.E.Ehvertą ir A.Grabbi.

Atsikratyti D.Bugavičiaus buvo nuspręsta dėl šio netinkamo elgesio. Nusikaltėliai jį įtarė pagrobus hašišo siuntą, kurios vertė – 4 mln. eurų.

Tyrimo duomenimis, į Kauną atvykę A.Grabbi ir H.E.Ehvertas išsinuomojo butą Šilainiuose ir kurį laiką sekė D.Bugavičių. Čia jiems padėjo ir Kauną gerai pažįstantis R.Baika.

D.Bugavičiaus apynaujame S klasės „Mercedes-Benz“ automobilyje nusikaltėliai slapta buvo įmontavę GPRS sekimo įrenginį su „Labas“ SIM kortele, todėl žinojo visus Deimos maršrutus.

Jau po žmogžudystės ant SIM kortelės buvo rastas R.Baikos DNR pėdsakas.

Paleido mažiausiai 12 šūvių

2015 m. lapkričio 7-osios naktį nusikaltėliai nusprendė įgyvendinti savo planą. Jie palaukė automobiliu „Mercedes“ namo grįžtančio Deimos prie jo namų, kotedžo Šėtos gatvėje.

Kai D.Bugavičius stabtelėjo laukdamas, kol atsivers lauko vartai, į jį buvo paleista mažiausiai 12 šūvių.

27 metų D.Bugavičius nuo gautų sužalojimų mirė iškart. Šalia jo sėdėjusi buvusi „Olialia“ pupytė Vita Jakutienė per stebuklą nenukentėjo.

Vėliau V.Jakutienė atpažino, kad šūvius į jos mylimąjį paleido A.Grabbi.

Kaltės niekada nepripažino

Po šūvių žudikai sudegino automobilį „Renault Megane“, kurį buvo pavogę Prancūzijoje, mėgino sunaikinti ir kitus pėdsakus, tačiau jiems to padaryti nepavyko.

Žingsnis po žingsnio kriminalistai susekė visus įtariamuosius, jų kaltę patvirtino ir ant nusikaltimo įrankių rasti jų DNR pėdsakai.

Nagrinėjant bylą Kauno apygardos teisme nė vienas iš trijų teisiamų žudikų savo kaltės nepripažino, tačiau teismui abejonių dėl jų kaltės nekilo.

2011 m. birželį visa trijulė buvo pripažinta kalta dėl Agurkinių gaujos lyderio nužudymo.

Teismas H.E.Ehvertui ir A.Grabbi skyrė po 16 metų laisvės atėmimo, o su Daktarų gauja siejamam R.Baikai – 13 metų.

V.Jakutienei ir po D.Bugavičiaus mirties gimusiam jų vaikui iš nuteistųjų taip pat buvo priteista 120 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Dar 70 tūkst.eurų priteista D.Bugavičiaus motinai.

Sumažino bausmes žudikams

Tokia bausmė D.Bugavičiaus žudikų netenkino.

Jie nuosprendį skundė Lietuvos apeliaciniam teismui ir prašė juos išteisinti.

Šio prašymo teismas nepatenkino, tačiau, visų nuostabai, šių metų spalio 5 dieną bausmes žudikams sumažino – H.E.Ehvertui skyrė 15, A.Grabbi – 14, R.Baikai – 12 metų laisvės atėmimo.

„Apeliacinės instancijos teismas iš nuosprendžio pašalino vieną iš alternatyvių neteisėto disponavimo ginklais požymių – ginklų ir šaudmenų laikymą ir pripažino, jog įrodytas yra tik jų gabenimas.

Atsižvelgus į pašalintą vieną iš nužudymą kvalifikuojančių požymių, į nuteistųjų asmenybes ir jų skirtingą vaidmenį padarant nusikaltimą, pakeista nuosprendžio dalis ir dėl paskirtų bausmių“, – taip sprendimą paaiškino Lietuvos apeliacinis teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.