Lapinų gaujos lyderiui išsprūsti į laisvę nepadėjo net žmonos nėštumas

Į laisvę besiveržiantis Lapinų grupuotės vadeiva Laimonas Lapinskas teismui bandė įrodyti, kad yra pavyzdingas nuteistasis ir šeimos žmogus, tačiau tai jam nepavyko.

 Su savo žmona L.Lapinskas susipažino sėdėdamas už grotų. Ten pat pernai įvyko ir jų vestuvės.  <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Su savo žmona L.Lapinskas susipažino sėdėdamas už grotų. Ten pat pernai įvyko ir jų vestuvės.  <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Nors nuteistiesiems draudžiama naudotis internetu, L.Lapinskas savo "Facebooką" nuolat papido naujomis nuotraukomis. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Nors nuteistiesiems draudžiama naudotis internetu, L.Lapinskas savo "Facebooką" nuolat papido naujomis nuotraukomis. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
L.Lapinskas (viduryje) nuteistas už daugiau kaip 10 nusikaltimų, tarp jų ir dvi žmogžudystes. <br>L.Lapinskas nuteistas už daugiau kaip 10 nusikaltimų, tarp jų ir dvi žmogžudystes. 
L.Lapinskas (viduryje) nuteistas už daugiau kaip 10 nusikaltimų, tarp jų ir dvi žmogžudystes. <br>L.Lapinskas nuteistas už daugiau kaip 10 nusikaltimų, tarp jų ir dvi žmogžudystes. 
 Su savo žmona Aliona L.Lapinskas susipažino jau atlikdamas 20 metų laisvės atėmimo bausmę. <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Su savo žmona Aliona L.Lapinskas susipažino jau atlikdamas 20 metų laisvės atėmimo bausmę. <br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 2, 2022, 1:57 PM

Vilniaus apygardos teismas (VAT) paliko galioti šių metų rugsėjį žemesnės instancijos teismo priimtą sprendimą, kuriuo Lopo pravardę turintį L.Lapinską atsisakyta paleisti į laisvę neatlikus visos jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės. 

Kad 17 metų už grotų jau praleidęs L.Lapinskas nėra vertas laisvės tvirtina ir Vilniaus pataisos namų, kuriuose dabar kali Lopas, Lygtinio paleidimo komisija, tačiau užuot sutikęs su jos sprendimu L.Lapinskas kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, o vėliau ir į VAT. 

Kaltino pataisos namų administraciją

Aukštesnės instancijos teismui L.Lapinskas teigė, kad svarstydama klausimą dėl lygtinio paleidimo iš pataisos namų, Komisija nesilaikė „objektyvumo principo ir visapusiškai neįvertino aplinkybių, turinčių reikšmės teisingo sprendimo priėmimui“.  

„Nesutinku su Komisijos išvada, kad man trūksta motyvacijos dirbti pataisos įstaigoje ir, kad aš savanoriškai nesikreipiau dėl įdarbinimo“, - savo skunde VAT rašė L.Lapinskas. 

Nuteistojo teigimu, tai, kad įkalinimo įstaigoje nedirba, yra kaltas ne jis, o Vilniaus pataisos namai, esą juose nėra darbo zonos ar cecho, kuriame nuteistieji galėtų dirbti, o visi pataisos namų administracijos siūlomi darbai tariamai žemina jo orumą. 

Nežiūrint į tai, kad pataisos namuose nesudaromos tinkamos sąlygos darbui, Lopo teigimu, jis vistiek dirba - nuotoliniu būdu vertėjauja.  

„Mano darbinė motyvacija pasikeitė, aš mokausi, laisvės atėmimo vietose įgijau keturias specialybes. 2015 metais atsisakiau siūlomo siuvėjo darbo, nes tuo metu neturėjau siuvėjo kvalifikacijos“, - su pataisos namų motyvais, kad nedirbo nei apmokamo, nei neapmokamo darbo nesutiko L.Lapinskas. 

Motyvas – vaikai ir žmonos nėštumas 

Savo skunde gaujos vadeiva taip pat pabrėžė, kad vienintelis iš visų nuteistų Lapinų grupuotės narių bando atlyginti nukentėjusiems priteistus civilinius ieškinius (pervedė 17 tūkst. 510 eurų iš 60 tūkst. 603 eurų, kurie buvo iš jo priteisti – Red.), kad jis serga nepagydoma liga, dėl kurios yra praradęs dalį darbingumo ir tikino labai norintis grįžti į šeimą ir šiai padėti. 

Žmoną Alioną L.Lapinskas susirado sėdėdamas už grotų. Ten pat pernai birželį įvyko jų vestuvės, o šių gegužės mėnesį Lapinskams gimė sūnus Damiras.

„2022 metų gegužės 23 man ir žmonai gimė sūnus, žmona augina dar vieną sūnų iš buvusios santuokos. Žmonai prižiūrėti vaikus sunku, reikalinga sutuoktinio pagalba. Žmona vadovauja grožio salonui, todėl aš, būdamas laisvėje, galėčiau padėti auginti vaikus“, - savo skunde rašė L.Lapinskas ir teismui pateikė pažymą, kurioje teigiama, kad šiu metu  A.Lapinskienė vėl yra nėščia. 

Nei vienas argumentas neįtikino 

Nei vienas iš skunde išdėstytų motyvų VAT neįtikino, kad L.Lapinskas jau dabar vertas grįžti į namus. 

Teismas konstatavo, kad L.Lapinsko pakartotino nusikalstamo elgesio rizika vis dar išlieka vidutinė, be to įkalinimo įstaigose Lopas už gerą elgesį skatintas tik keturis kartus, o už blogą jam skirtos net 22 nuobaudos. Tiesa, paskutinė jų buvo panaikinta. 

Net 12 iš šių nuobaudų L.Lapinskui buvo skirtos už atsisakymą dirbti. 

„Nuteistasis pernelyg akcentuoja pataisos įstaigos administracijos pareigas, neįvertindamas to, kad jis pats sistemingai atsisakydavo dirbti net nemokamus darbus“, - L.Lapinskui priminė teismas. 

Taip pat LAT teigimu, nėra jokių duomenų, kad dabar Vilniaus pataisos namuose bausmę atliekantis L.Lapinskas dirba, kaip jis pats tvirtina, nuotoliniu būdu vertėju, o namuose laukiantys vaikai ir žmonos nėštumas nėra pakankama priežastis išleisti L.Lapinską į laisvę anksčiau laiko. 

Žmonos, A.Lapinskienės nėštumas, galėtų veikti kaip apsauginiai faktoriai nuo galimo pakartotinio nuteistojo nusikalstamo elgesio, tačiau nesant akivaizdžios nuteistojo pažangos, vien stiprių šeimyninių ryšių turėjimas, nelaikytinas pakankamu pagrindu neabejotinai spręsti, kad toliau bausmės tikslų galima siekti nuteistąjį L.Lapinską lygtinai paleidus iš pataisos įstaigos“, - pabrėžė VAT. 

Šis teismo sprendimas yra neskundžiamas. 

Įvykdė daugiau nei 10 nusikaltimų 

L.Lapinsko ir Justo Belousovo, pravarde Lapinas, pavardes visuomenė išgirdo 2005 metais, kai sostinės kriminalistai po ilgo ir kruopštaus darbo sulaikė keliolika nusikaltėlių, kurie 2002-2005 metais siautėjo ir šiurpino Vilniaus gyventojus. 

Nors gaujos pagrindinė veikla buvo prekyba narkotikais, tačiau nevengdavo jie ir kitų nusikaltimų – turto prievartavimų, ginkluotų užpuolimų, nužudymų. 

Gaujos sąskaitoje yra mažiausiai dvi žmogžudystės - 2003 metų sausį miške prie kelio Vilnius–Ukmergė gaujos nariai susidorojo su Viliumi Bogačenka, o 2004 metų birželį Širvintų rajono miške nužudė Aleksejų Naruševičių.

Nužudant šiuos žmones, dalyvavo ir pats L.Lapinskas, kuris taip pat buvo nuteistas dėl pasikėsinimo nužudyti Vilniaus klubo „Brodvėjus“ apsaugos darbuotoją. Vyrą Lopas subadė peiliu be jokios rimtos priežasties, tiesiog šis jam nepatiko.

2008 metų birželį anksčiau neteistas L.Lapinskas buvo pripažintas kaltu dėl daugiau nei dešimties nusikaltimų - prekybos narkotikais, nužudymo, pasikėsinimo nužudyti, neteisėto ginklų laikymo, turto prievartavimo, kankinimo ir kitų.

Už šiuos nusikaltimus prokuroras jį siūlė įkalinti iki gyvos galvos, tačiau teismas nusprendė, kad jis nepadarė tokių nusikaltimų, už kuriuos turėtų visą gyvenimą kalėti ir skyrė jam tik 20 metų laisvės atėmimo bausmę. 
            
Šios bausmės atlikimo terminas L.Lapinskui baigiasi 2025 metų sausio mėnesį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.