Airijos teismas nusprendė išduoti estą I. Arakas Lietuvai – bus teisiamas dėl D. Bugavičiaus nužudymo

Airijos teismas nusprendė patenkinti Lietuvos teismo prašymą ir išduoti Lietuvai įkalinimo bausmę Dubline atliekantį Estijos pilietį Imre Arakas (Imrę Araką), pirmadienį pranešė estų dienraštis „Postimees“, remdamasis airių naujienų svetaine „The Journal“.

 Airijos teismas nusprendė išduoti estą I. Arakas Lietuvai – bus teisiamas dėl D. Bugavičiaus nužudymo.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Airijos teismas nusprendė išduoti estą I. Arakas Lietuvai – bus teisiamas dėl D. Bugavičiaus nužudymo.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 9:43 PM, atnaujinta Nov 7, 2022, 9:50 PM

I.Arakas Airijoje kali dėl sąmokslo nužudyti vienos Šiaurės Airijos nusikalstamos grupuotės narį, o Lietuva jį nori teisti dėl vieno vietos nusikalstamo pasaulio veikėjo – kauniečio Deimanto Bugavičiaus – nužudymo 2015 metų lapkritį.

63 metų estui Lietuvoje gresia kaltinimas nužudymu, taip pat kaltinimai, susiję su šaunamaisiais ginklais ir sąmokslu.

Dublino aukštesniojo teismo teisėjas Paulas Burnsas (Polas Bernsas) pirmadienį pareiškė, kad Lietuvos institucijų pateiktas reikalavimas išduoti I.Arakas buvo visiškai nedviprasmiškas ir visiškai atitiko Airijos teisės aktus.

Airijos institucijoms, anot jo, buvo pateikta papildoma informacija, jog I.Arakas bus teisiamas dėl nužudymo, ginklų turėjimo ir nusikalstamo žalos padarymo dalyvaujant parengiamosiose veikose prieš nužudymą.

Teismo posėdyje dalyvavęs I.Arakas savo advokatui tik patvirtino galįs skristi, nes neserga COVID-19 ir jam nėra pasireiškę jokių koronavirusinės infekcijos padarinių. P.Burnsas dėl koronaviruso pandemijos anksčiau buvo kelis kartus atidėjęs jo išdavimą Lietuvai.

Tuo tarpu I.Arakas advokatai ginčijo jo išdavimą ir įrodinėjo, kad Lietuvos institucijos pakeitė jam keliamų kaltinimų esmę.

Be I.Arakas, D.Bugavičiaus nužudymu kaltinami dar du estai: Arle Grabbi (Arlė Grabis) ir Hansas-Erikas Ehvertas. Jie šiemet Lietuvoje buvo nuteisti kalėti.

2018 metų gruodį Airijos specialusis baudžiamasis teismas buvusiam imtynininkui I.Arakas skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę po to, kai jis pripažino dalyvavęs sąmoksle 2017 metų balandį nužudyti žinomą airių nusikalstamo pasaulio veikėją Jamesą Gately (Džeimsą Geitlį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.