Po smūgio mažametei į veidą mokytojui leista grįžti į darbą, tačiau nuo bausmės išsisukti nepavyko

3906,02 euro, teistumas ir sugadinta reputacija. Tokią kainą pavyzdiniu laikytam Šeduvos muzikos pedagogui Kęstutui Pakštui teks sumokėti už silpnumo akimirką pakeltą ranką prieš mažametę.

Po smūgio mažametei į veidą mokytojui leista grįžti į darbą, tačiau atpildo sulaukė.<br> Lrytas.lt koliažas
Po smūgio mažametei į veidą mokytojui leista grįžti į darbą, tačiau atpildo sulaukė.<br> Lrytas.lt koliažas
Po smūgio mažametei į veidą mokytojui leista grįžti į darbą, tačiau atpildo sulaukė.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Po smūgio mažametei į veidą mokytojui leista grįžti į darbą, tačiau atpildo sulaukė.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Po smūgio mažametei į veidą mokytojui leista grįžti į darbą, tačiau atpildo sulaukė.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Po smūgio mažametei į veidą mokytojui leista grįžti į darbą, tačiau atpildo sulaukė.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 1:32 PM

Pedagogas pripažino kepštelėjęs mokinę, bet kratėsi kaltės dėl fizinio skausmo sukėlimo. Tačiau bylą išnagrinėjusi ir visas aplinkybes įvertinusi Radviliškio teisėja Daiva Šabanskienė nusprendė, kad 59 metų K.Pakštas yra kaltas dėl nesunkaus tyčinio nusikaltimo.

Pedagogui skirta 2550 eurų bauda, be to, jis įpareigotas sumokėti nukentėjusiajai 800 eurų neturtinei žalai atlyginti, daugiau nei 135 eurus už sugadintus mergaitės akinius ir padengti daugiau kaip 421 eurą siekiančias bylinėjimosi išlaidas.

Istorija prasidėjo pernai spalio 8-ąją Šeduvos gimnazijoje. Tądien muzikos pamokoje buvo K.Pakštas ir keturi mažamečiai mokiniai. Nukentėjusi mergaitė buvo vyriausia klasėje. Apie patirtą smurtą ji pasiguodė tik vakare, kai grįžo į namus.

Mergaitė buvo akivaizdžiai sutrikusi ir motinai apie incidentą gimnazijoje parašė ant lapelio.

Pravirkęs vaikas pasiguodė, jog per skruostą trenkė muzikos mokytojas ir pirštais stipriai užspaudė lūpas, kad nebekalbėtų. Nuo smūgio buvo apgadinti prieš kelias dienas pirkti mažametės akiniai.

Šeduvė paskambino pedagogui ir iš jo sakė išgirdusi tokius žodžius: „Taip, trenkiau, nesusitvardžiau, na, ir kas.“ Apstulbę mergaitės tėvai nutarė kreiptis į policiją.

Kilus skandalui K.Pakštas iš pradžių buvo nušalintas nuo pareigų. Iki tol nepriekaištingą reputaciją turėjusiam mokytojui vėliau buvo leista grįžti ir dirbti su vaikais, bet nukentėjusi mergaitė buvo perkelta į kitą klasę.

Pareigūnai ir vaiko teisių gynėjai apklausė tądien kartu klasėje buvusius vaikus. Trys mergaitės paliudijo apie mokytojo pykčio protrūkį. Dvi mažametės matė patį pliaukštelėjimą, o viena sakė buvusi nusisukusi, bet girdėjusi garsą.

O pedagogas tvirtino tik palietęs mokinės veidą, jokio stipresnio kontakto nebuvo. Mokytojo metodininko vardą turintis K.Pakštas ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme sakė, kad vaiko nemušė, bet neneigė, jog kontaktas buvo.

Pasak pedagogo, jį iš pusiausvyros išvedė mokinės komentarai, trukdę dirbti ir jam, ir kitiems vaikams. Anksčiau mokytojas šią mergaitę buvo išsiuntęs iš klasės, kad ji ramiai 5 minutes pasėdėtų ir nurimtų.

Visą pamoką mergaitės replikas kentusiam K.Pakštui kantrybė galiausiai trūko ir jis pabandė delnu uždengti burną, bet kontaktas buvo truputį stipresnis – „švelnus praslystantis plekštelėjimas“.

Po to muzikos pedagogas šūktelėjo: „Kiek galima ant visų „šikti“ ir kiek galima trukdyti.“

Teisiamųjų suole atsidūręs mokytojas pripažino, jog nežymus fizinis kontaktas buvo, neneigė, kad tai – nederamas elgesys. K.Pakštas sakė norėjęs atsiprašyti į mokyklą atėjusio tėvo, bet jis perdavė nenorintis jo matyti.

Teisėja D.Šabanskienė pažymėjo, kad kiekvienas smurto besigriebiantis suaugęs žmogus suvokia pasekmes – nukentėjusysis patiria fizinį skausmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.