Galvą dėl kalinio pametusi jauna pareigūnė pasuko pavojingu keliu: po dangstymų ir intymių žinučių išgirdo nuosprendį

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį Alytaus pataisos namų 22 metų pareigūnei Odetai Afonian byloje dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi – jai skirta 5 tūkst. eurų bauda, be to, 4 metams uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

 Dovanas iš kalinių priėmusi Alytaus pataisos namų pareigūnė nuteista už piktnaudžiavimą.<br> Lrytas.lt koliažas
 Dovanas iš kalinių priėmusi Alytaus pataisos namų pareigūnė nuteista už piktnaudžiavimą.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 10:27 AM, atnaujinta Dec 22, 2022, 8:37 PM

Resocializacijos skyriaus specialistė-būrio viršininkė O.Afonian, pametusi galvą dėl kalinio Pauliaus R., leisdavo jam naudotis telefonais, slapta su juo susirašinėdavo per įvairias programėles. Buvo aptikta ir intymaus pobūdžio žinučių, o kalinys lepino ją auksiniais papuošalais.

2022 metų kovo pabaigoje O. Afonian jau buvo pripažinta kalta šioje byloje – tąsyk baudžiamuoju įsakymu dabar jau buvusiai pareigūnei skirta jai 10 tūkst. eurų bauda.

Pasak prokuroro Ričardo Gailevičiaus, nesutikdama su šiuo įsakymu dėl baudos dydžio, O. Afonian paprašė bylą nagrinėti teisme įprastine tvarka.

Pagal įstatymus, tokiais atvejais teismas gali paskirti kitą bausmę – švelnesnę arba griežtesnę. Šįkar bauda buvo nukirpta per pusę.

Užsimerkdavo prieš pažeidimus

Tyrėjų duomenimis, Resocializacijos skyriaus būrio viršininkė O. Afionian žinojo, kad jos draugas Paulius R. kalėjime naudojasi telefonais, tačiau nepranešdavo apie tai savo kolegoms.

Prokuratūros tvirtinimu, O. Afionian pasistengė, kad kitas kalinys, Arūnas B., nebūtų baustas už alkoholio vartojimą ir nuslėpė, kad trečias nuteistasis, Kristupas T., „zonoje“ turi telefonus.

Kilus skandalui, ji buvo atleista iš darbo.

Naujienų portalu lrytas.lt pavyko sužinoti statutinės valstybės tarnautojos klystkelių detales, atskleidžiančias, kaip buvo pažeidinėjami įstatymai.

Sukūrė profilius sau ir draugui

O. Afionian su Pauliumi R. susipažino 2020 metų gruodį, dirbdama pataisos namuose šeštą mėnesį. Pastarasis buvo vyriausiasis kalinių būrio tvarkdarys.

Pasak specialistės, jai nemažai laiko tekdavo bendrauti su Pauliumi darbo reikalais.

Tačiau kalinys vieną kartą ją susirado per feisbuką ir parašė žinutę. Pauliaus įkalbėta, O. Afonian susikūrė anoniminį profilį, o šiek tiek vėliau sukūrė naują profilį ir jam.

Nuteistasis naudojosi keliais profiliais, nuolat juos keisdamas. Jiedu bendravo per feisbuko ir kitas programėles, kalbėdavo telefonu. Kartais jis laiškus, skirtus O. Afionian, jis siųsdavo jos draugei, gyvenančiai Alytaus rajone – taip abi bičiulės buvo sutarusios.

Kalinio pasakojimas šokiravo

Tyrėjų duomenimis, žinodama, kad draugas naudojasi telefonais, O.Afionian per 10 dienų privalėjo pranešti apie šiuos drausmės pažeidimus Alytaus pataisos namų komisijai, bet to nepadarė.

Liudytoju byloje pripažintas Paulius R. per apklausas, atliktas iki paskutinio nagrinėjimo teisme, pareiškė, jog jis organizuodavo nelegalų telefonų permetimą į „zoną“ – kai vieną partiją, nukritusią ant žemės, pareigūnai surado, O.Afionian jam atsiuntė pataisos namų teritorijos nuotraukas.

Kaip suprato nuteistasis, šios fotografijos buvo darytos iš bokštelio.

Taip pat, Pauliaus R. tvirtinimu, O.Afionian parūpino jam vaizdo medžiagą, kurioje buvo matyti monitoriai su vaizdais iš įkalinimo įstaigos kamerų: „Tuomet galėjau geriau įsivaizduoti visą Alytaus pataisos namų schemą ir man vėliau buvo galima lengviau daryti telefoninius permetimus“.

Dovanojo aukso dirbinius

2021 metais, per Valentino dieną Paulius kalėjime dirbančiai savo draugei perdavė auksinius auskarus – ne tiesiogiai, kad ryšiai neišlįstų į viešumą, o per jos bičiulę.

Pora mėnesių anksčiau, Kalėdų laikotarpiu, kalinys pasistengė, kad auksinė grandinėlė su pakabukais – dviem širdelėmis – pasiektų O.Afionian per paštomatą.

Formaliai už šią dovaną sumokėjo kito nuteistojo, Jono S., sugyventinė.

Rašė intymias žinutes

O. Afionian buvo teisiama ir už kitų kalinių padarytų pažeidimų nuslėpimą.

Įtardami, kad pataisos namuose vyksta nešvarūs dalykai, teisėsauga prieš pareiškiant įtarimus slapta legaliai klausėsi jos pokalbių telefonu.

Proceso metu buvusi pareigūnė pripažino savo kaltę. Ji pareiškė, jog labai gailisi dėl savo veiksmų – supranta, kad elgėsi netinkamai, bet tokio poelgio priežasties paaiškinti negali, nebent tuo, kad norėjo gerai sutarti su nuteistaisiais ir kad jos būryje būtų tvarka.

Pasak atleistos iš darbo būrio viršininkės, dovanas Paulius R. jai siuntė ne kaip atlygį už paslaugas, o siekdamas jos palankumo arba dėl savo jausmų.

Per apklausą O. Afonian draugė pasidalijo įspūdžiais, jog, jos nuomone, kalėjimo darbuotoja nuteistajam puoselėjo romantinius jausmus. Tai atskleidžia ir intymaus pobūdžio žinutės, kurias aptiko bylą tyrę pareigūnai.

Tiesa, ji pati tikino, jog Pauliaus R. įsimylėjusi nebuvo – santykiai su juo esą buvo nuotykis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.