Buvęs bankininkas, prieš dešimtmetį sukėlęs skandalą dėl paskolų dalijimo schemos, į kalėjimą nesugrįš

Nebereikės grįžti į pataisos namus ir sumažintas civilinis ieškinys. Tokių žinių iš Šiaulių apygardos teismo sulaukė buvęs Palangos kredito unijos vadovas Evaldas Petrauskas. Jis kaltinamas pinigų pasisavinimu.

Kybartų pataisos namuose E.Petrauskas spėjo praleisti daugiau nei 9 mėnesius.<br>D.Umbraso nuotr.
Kybartų pataisos namuose E.Petrauskas spėjo praleisti daugiau nei 9 mėnesius.<br>D.Umbraso nuotr.
Kybartų pataisos namuose E.Petrauskas spėjo praleisti daugiau nei 9 mėnesius.<br>D.Umbraso nuotr.
Kybartų pataisos namuose E.Petrauskas spėjo praleisti daugiau nei 9 mėnesius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2022, 2:36 PM

Bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija sumažino E.Petrauskui skirtą įkalinimo bausmę nuo 7 iki 4 metų. Dalį jos pataisos namuose buvęs bankininkas jau yra atlikęs, bet atgal į kalinimo įstaigą jam grįžti nereikės – šįkart bausmės vykdymas atidėtas trejiems metams.

Be to, patenkintas civilinio ieškovo prašymas priteisti iš E.Petrausko kone 343 tūkst. eurų. Tiesa, nuteistasis atsikratė gerokai didesnės naštos – bendra ieškinių suma sumažinta daugiau kaip puse milijono eurų.

Bausmę sumažino trečdaliu

Toje pačioje byloje teisiamam Arijui Skopui teismas irgi buvo gailestingas. Plungės teismas už sukčiavimą jį buvo nubaudęs lygtine 3 metų bausme, dabar nutarta ją sumažinti trečdaliu.

Be to, panaikinta nuosprendžio dalis, kuria A.Skopui buvo nutarta sugrąžinti 836 tūkst. 400 litų (apie 242 tūkst. 430 eurų), 303 tūkst. 185 eurus ir 19 tūkst. 740 svarų sterlingų (apie 22 tūkst. 565 eurų).

Nuspręsta, kad šių pinigų priklausomybės ginčas tarp A.Skopo ir nuo baudžiamosios atsakomybės atleistos Armandos Petrauskaitės turėtų būti nagrinėjamas civiline tvarka.

Kitų šioje byloje nuteistų asmenų apeliaciniai skundai atmesti.

Prašė teismo išteisinti

Istorija dėl Palangos kredito unijoje lengva ranka dalintų kreditų prasidėjo prieš dešimtmetį. Veikiančiuosius asmenis jau buvo spėję nuteisti Plungės apylinkės ir Klaipėdos apygardos teismai, bet kasacinį skundą išnagrinėjęs Lietuvos aukščiausiasis teismas sugrąžino bylą.

Kasacinės instancijos teismo sprendimas atvėrė E.Petrauskui kelią į laisvę. 2018 metų pabaigoje iš Kybartų pataisos namų paleistas buvęs bankininkas kalinimo įstaigoje spėjo praleisti daugiau kaip 9 mėnesius.

Naują apeliacinį skundą pateikę E.Petrauskas ir A.Skopas prašė juos išteisinti.

Palangos kredito unijos faktinio vadovo neteisėtus nurodymus vykdę ir dėl piktnaudžiavimo tarnyba bei dokumentų klastojimo nuteisti valdybos nariai Arūnas Valančius, Vitalijus Šernas, paskolų komiteto pirmininkas Viktoras Ruzgaila, paskolų komiteto narė Rėda Songailienė irgi kratėsi kaltės.

Pastariesiems pirmosios instancijos teismas buvo skyręs nuo 753 iki 828 eurų baudas.

Paskolas pasiimdavo sau

Skandalas kilo prieš dešimtmetį, kai paaiškėjo paskolų Palangos kredito unijoje dalijimo schema.

2010–2012 m. šios kredito unijos administracijos vadovo pavaduotojas E.Petrauskas duodavo neteisėtus nurodymus savo pavaldiniams suteikti būsto paskolas, bet iš tiesų šie pinigai atitekdavo jam. Apskaičiuota, kad pagal šią schemą kretingiškiui nubyrėjo daugiau kaip 1,3 milijono eurų.

Bylą per 4 metus išnagrinėjęs Plungės teismas 2017 m. pripažino, kad ši nusikalstama schema buvo sukurta siekiant gauti pinigų statybų projektams finansuoti. Mat E.Petrauskas buvo išsėmęs paskolų limitus ir savo vardu skolintis nebegalėjo.

Todėl buvo pasitelkti kiti asmenys, bet jie pinigų negaudavo. Už išduodamus kreditus užstatydavo ir žemės sklypus, kurių vertė būdavo dirbtinai sukelta.

Bet E.Petrauskas nesutiko su kaltinimais ir gynėsi, kad tai tebuvo verslo planas ir jis neapgavo nė vieno verslo partnerio, nepažeidė jokio įstatymo ir skolindamasis pinigų jų nepasisavino. Juolab kad nė vienas jam nebuvo pateikęs pretenzijų.

Pasirašė už grašius

Teisme liudiję paskolų gavėjai patvirtino, kad kreditų iš tiesų negavo.

Vienas liudijo, kad imant 170 tūkst. JAV dolerių kreditą už parašą sumokėtas 500 litų (apie 145 eurų) atlygis. Kita liudytoja sakė ne tik negavusi 895 tūkst. litų (apie 259 tūkst. 420 eurų) kredito, bet ir nepasirašiusi šių pinigų skolinimo dokumentų.

Vėliau moteris sakė sulaukusi svečio, prašiusio pareigūnams pasakyti, kad pinigus gavo ir perskolino.

Trečias liudytojas nepalaikė per ikiteisminį tyrimą duotų parodymų, bet įvertinęs visas aplinkybes teismas nustatė, kad imdamas kreditą jis neturėjo jokio turto. Vyriškis gavo 2 tūkst. litų (apie 580 eurų), kuriuos pragėrė.

Ketvirtai liudytojai reikėjo pinigų, o už paskolintus 2 tūkst. litų prašė padėti parašą dėl 600 tūkst. litų (apie 174 tūkst. eurų) paskolos. Pinigų moteris negavo, nes dokumentus tvarkęs E.Petrauskas buvo sulaikytas.

Penktas liudytojas sakė norėjęs gauti 2 tūkst. litų, o dokumentus pasirašė girtas. Pasak vyriškio, pinigus išdavęs bankininkas jam pasakė, kad pats laiduos už 250 tūkst. JAV dolerių kreditą.

Šeštas liudytojas parašą padėjęs tik dėl prastos finansinės padėties. Vyriškis tuo metu neturėjo jokio turto, pajamos per mėnesį sudarė tik tūkstantį litų (apie 290 eurų). Jo buvo prašyta paimti 99 tūkst. eurų kreditą, už tai pažadėtos 6 proc. palūkanos.

Septintas liudytojas net neturėjo sąskaitos Palangos kredito unijoje, o 109 tūkst. JAV dolerių paskolos nei ėmęs, nei perskolinęs. Tiesa, dokumentus pasirašė, bet teisme nebeprisiminė, kad juos buvo atnešęs.

Remdamasis šiais parodymais teismas nusprendė, kad visus su paskolomis susijusius dokumentus tvarkė E.Petrauskas, bet nė vienas paskolos gavėjas tų pinigų negavo, nes juos pasiėmė bankininkas.

Pinigai liko saugykloje

Apeliacinius skundus išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas nepriėmė sprendimo dėl per kratas Vilniuje surastų pinigų – 836 tūkst. 400 litų, 303 tūkst. 185 eurų ir 19 tūkst. 740 svarų.

Teismas nusprendė, kad šių pinigų priklausomybę būtina nagrinėti atskiroje civilinėje byloje.

Joje paaiškės, kam turi atitekti šie pinigai – A.Skopui ar jo buvusiai draugei A.Petrauskaitei.

Pastaroji yra E.Petrausko giminaitė. Ji ir Palangos kredito unijos administracijos vadovas Algirdas Rakauskas byloje atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal artimųjų laidavimą.

Kol bus išspręstas ginčas dėl per 2012 m. sostinės bute atliktą kratą rastų pinigų, jie palikti saugoti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato saugykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.