Sukčiavimo schemą įvaldžiusio panevėžiečio nesustabdė ir kalėjimo grotos

Bausmę atliekantis vienas panevėžietis buvo sumąstęs sukčiavimo būdą, kaip prasimanyti pinigų geresniam gyvenimui už grotų. Savo veiklai jis naudojo dviejų emigrantų asmens duomenis.

Sukčiavimo schemą įvaldžiusio panevėžiečio nesustabdė ir kalėjimo grotos.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Sukčiavimo schemą įvaldžiusio panevėžiečio nesustabdė ir kalėjimo grotos.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 8:49 PM

Sukčiavimo schema buvo paprasta – tereikėjo internete prekiaujančiam pardavėjui nusiųsti suklastotą pinigų pervedimo kopiją. Tuomet laisvėje esančiam bendrininkui likdavo tik iš aukos paimti prekę, kurią pardavę paskui abu pasidalindavo pinigus.

Sukčiavimo iniciatoriumi laikomas ne kartą teistas 36 metų panevėžietis, o vadinamosiomis kojomis – 35 metų jo kraštietis.

Į tokią sukčiavimo schemą prieš pusantrų metų buvo patekusi viena Joniškio rajono gyventoja ir tik dabar paaiškėjo, kad nagus čia prikišo tie du panevėžiečiai.

Moteris internete skelbėsi parduodanti brangų dulkių siurblį. Su ja susisiekęs pirkėjas sutiko už pirkinį sumokėti beveik 1,5 tūkst. eurų. Patikinęs, kad sutartą sumą pervedė į moters banko sąskaitą, jis kaip įrodymą nusiuntė jai suklastotą bankinės operacijos kopiją.

Atvykusiam taksistui joniškietė padavė siurblį, bet pinigų taip ir nesulaukė. Supratusi, kad buvo apgauta, ji kreipėsi į policiją.

Iš pradžių tyrėjams atrodė, kad nusikaltimą pavyks greitai išnarplioti. Juk buvo žinomi taksi numeriai ir iš kokios sąskaitos neva padarytas bankinis pavedimas. Tačiau viskas nebuvo taip paprasta.

Tyrėjai išsiaiškino, kad į apgavystės schemą buvo įtraukti du Anglijoje gyvenantys niekuo dėti lietuviai. Sukčiai pasinaudojo jų duomenimis.

Pasirodo, dar praėjusių metų pavasarį vienas iš šių lietuvių internetu pardavinėjo telefoną. Jį mėgino apgauti sukčiai, bet nieko nepešė.

Aukoms nusiųstose suklastotose kopijose sukčiai nurodydavo emigranto banko sąskaitą, iš kurios neva buvo atlikti bankiniai pavedimai. Joniškietei nusiųstame suklastotame bankiniame pavedime sukčiai buvo pateikę dar kito vyro vardą ir pavardę.

Pareigūnai išsiaiškino, kad toks vyras irgi gyvena Anglijoje, tačiau jis seniai lankęsis Lietuvoje. Tapo aišku, kad nusikaltėliai pasinaudojo ir jo duomenimis.

Lietuvis prisiminė vieną nutikimą beveik prieš 2 metus. Tąkart norėdamas greičiau susitvarkyti dokumentus vairuotojo pažymėjimui gauti jis, būdamas Anglijoje, nusiuntė vienam vyrui Lietuvoje savo paso nuotrauką, pateikė kitus duomenis. Už paslaugą tarpininkas paprašė 600 eurų. Tačiau suabejojęs, ar tik nebus apgautas, lietuvis sutartos pinigų sumos jam nepervedė.

Vis dėlto tyrimas šia kryptimi pareigūnus atvedė į aklavietę. Iš mirties taško tyrimas pajudėjo tik tada, kai pareigūnai sulaukė kriminalinės žvalgybos duomenų, kad prie sukčiavimo prisidėjo už kvaišalų turėjimą teistas 35 metų panevėžietis.

Įkalčių prispirtas jis prisipažino bendravęs su Pravieniškių pataisos namuose kalinčiu 36 metų vyru ir vykdęs jo nurodymą paimti dulkių siurblį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją