Buvęs Lietuvos regbio rinktinės žaidėjas dešimtmetį praleis už grotų – teismas nepatikėjo pasiaiškinimais

Vietoj motociklo „Harley-Davidson“, visureigio „Lexus“ ir nerūpestingo gyvenimo – kalinio dalia. Tokia lemtis ištiko buvusį Lietuvos regbio rinktinės žaidėją 40 metų Evaldą Štitilį, pripažintą kaltu dėl didelio kiekio kvaišalų laikymo ir nusikalstamai įgyto turto.

 Vietoj motociklo „Harley-Davidson“, visureigio „Lexus“ ir nerūpestingo gyvenimo – kalinio dalia. Tokia lemtis ištiko buvusį Lietuvos regbio rinktinės žaidėją 40 metų Evaldą Štitilį.<br> Lrytas.lt koliažas
 Vietoj motociklo „Harley-Davidson“, visureigio „Lexus“ ir nerūpestingo gyvenimo – kalinio dalia. Tokia lemtis ištiko buvusį Lietuvos regbio rinktinės žaidėją 40 metų Evaldą Štitilį.<br> Lrytas.lt koliažas
Tik aptikus kanapių ūkį paaiškėjo, kodėl taip gerai gyvena bedarbis E.Štitilis.
Tik aptikus kanapių ūkį paaiškėjo, kodėl taip gerai gyvena bedarbis E.Štitilis.
Tik aptikus kanapių ūkį paaiškėjo, kodėl taip gerai gyvena bedarbis E.Štitilis.
Tik aptikus kanapių ūkį paaiškėjo, kodėl taip gerai gyvena bedarbis E.Štitilis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 6:22 AM

Lietuvos regbio rinktinės marškinėlius praeityje 14 kartų vilkėjęs E.Štitilis kratėsi kaltės, bet Šiaulių apygardos teismo teisėjo Vidmanto Mylės neįtikino – šiauliečiui skirta 10 metų įkalinimo bausmė.

Toje pačioje byloje nuteistas ir 37 metų Vytautas Elzbutas, kuris jau anksčiau mynė teismų slenkstį dėl vagysčių, turto sunaikinimo, sukčiavimo ir kvaišalų. Šį šiaulietį teismas pripažino kaltu dėl labai didelio kiekio kvaišalų laikymo, nusikalstamai įgyto turto ir įkalino 13 metų.

V.Elzbutui griežtesnė bausmė paskirta, nes jis prieš porą metų jau buvo pripažintas kaltu kitoje kvaišalų byloje, už šiuos nusikaltimus įkalintas 10 metų.

Šioje byloje turėjo būti teisiamas ir 31 metų Marius Zapalskis, kuris per ikiteisminį tyrimą bandė visą kaltę prisiimti sau.

Bet šio šiauliečio bylą teisėsaugininkams teko išskirti į atskirą, nes jis šių metų balandį ėmė slapstytis.

Aptiko kanapių ūkį

Ne vieną pergalę regbio stadione iškovojęs E.Štitilis prieš penkerius metus jau buvo atkreipęs aplinkinių dėmesį dėl staigaus praturtėjimo. Šiaulietis ėmė važinėti prabangiu motociklu „Harley-Davidson“, persėdo į apynaujį visureigį „Lexus RX350“.

Ne vienam akys atsivėrė 2019 metų rugsėjį po Šiaulių teisėsaugininkų operacijos mieste ir rajone.

Per kratas atokioje sodyboje buvo aptiktas pogrindinis kanapių ūkis, o išnuomotose patalpose – prieš mėnesį iš vienos įmonės sandėlio pavogti reklaminiai monitoriai.

Negana to, paaiškėjo, kad E.Štitilio turimi apynaujai motociklas ir visureigis susiję su vagystėmis.

Ekspertai nustatė, kad JAV per avariją sudaužytame „Harley-Davidson“ įmontuotas 2016 metais Vokietijoje pavogto motociklo variklis.

Maždaug 25 tūkstančių eurų vertės „Lexus RX350“ su Šveicarijos registracijos numeriais ir dokumentais prieš porą metų buvo pavogtas kaimyninėje Lenkijoje.

Ir augino, ir džiovino

Kanapės buvo auginamos Lukošaičių (Šiaulių r.) kaime esančiame vienkiemyje.

Tvora aptverto ūkio paveldėtojas M.Zapalskis čia su dviem bendrininkais įrengė pogrindinę plantaciją.

Kai į sodybą užgriuvo teisėsaugininkai, namo miegamajame ir ūkiniame pastate buvo aptikti 68 kanapių stiebai.

Rasta 3,56 kg kvaišalų – tai laikoma labai dideliu kiekiu, todėl taikoma griežta bausmė – įkalinimas nuo 10 iki 15 metų.

Augavietė buvo aprūpinta visa būtina įranga – apšvietimo ir šildymo sistemomis, taip pat ventiliatoriais.

Kriminalistai domisi tais namų ūkiais, kuriuose staiga išauga elektros energijos suvartojimas. Ši aplinkybė perspėja, kad gali būti imtasi nelegalios veiklos.

Norėdami išvengti teisėsaugininkų dėmesio plantacijos šeimininkai įsigijo kelis dyzelinius ir benzininį generatorius, kuriais pasigamindavo reikiamą elektros kiekį.

Čia pat kvaišalų žaliava buvo džiovinama ir smulkinama.

Pareigūnai sodybą užgriuvo, kai M.Zapalskis smulkino kanapes. Vienkiemyje per kriminalistų operaciją buvęs V.Elzbutas nespėjo pasprukti – jis buvo sučiuptas gulintis patvoryje.

Bandė prisiimti visą kaltę

Vienkiemyje buvo aptikta ne tik kanapių augavietė, bet ir pora nelegaliai laikomų ginklų.

Šeimininkas kaltę pripažino iš dalies – neneigė auginęs kvaišalų žaliavą ir laikęs ginklus, bet tikino neketinęs platinti narkotikų.

Pasak M.Zapalskio, jis kanapes rūko daugiau kaip dešimtmetį, o 2019 metų pavasarį sodyboje pats ėmė jas auginti, nes pirkti labai brangu.

Vienkiemio šeimininkas sakė, kad auginti kanapes išmoko gyvendamas Australijoje. Iš augalų jis spaudė aliejų, maišė į sviestą, rūkė suktines.

Vyriškis bandė visą kaltę prisiimti sau – tikino plantaciją įsirengęs vienas, o dažnai užsukdavęs jo bičiulis V.Elzbutas apie tai nieko nežinojo. E.Štitilis sodyboje esą buvo apsilankęs porą kartų, nes reikėjo nuvežti remontuoti generatorių.

Pasak M.Zapalskio, svečiai nepatekdavo į patalpas su kanapėmis, nes klėtį laikydavo užrakintą. Šeimininkas stebėjosi vieno liudininko parodymais, kad neva jam davė parūkyti suktinę.

Apklausiamas kaltinamasis tvirtino, kad svečias galėjo pasiimti paketėlį su marihuana be jo žinios.

Menkino savo vaidmenį

Panašios taktikos laikėsi ir E.Štitilis – tvirtino vienkiemyje lankęsis tik keletą kartų. Jis sakė su senu bičiuliu V.Elzbutu ketinęs užsiimti verslu, todėl lankėsi jo pažįstamo sodyboje – išgėrė alaus, kepė mėsą.

Šiaulietis kratėsi sąsajų su kanapių auginimu ir įranga – tikino, kad generatorių pamatė tik tada, kai jį reikėjo nugabenti pas meistrą.

Kruopščiai įkalčius rinkę kriminalistai surado informacijos, kad E.Štitilis pats pirko folijos.

Jis atrėžė, kad medžiagos prireikė ne kanapių augavietei, o senai sodybai remontuoti – neva ketino nuomoti suremontuotą namą ukrainiečiams.

E.Štitilis pripažino pirkęs tik dyzeliną savo reikmėms iš ūkininkų. Tiek jie, tiek generatorių remontininkai atpažino klientą, todėl šiauliečio parodymai neturėjo ypač didelės reikšmės.

Rado daug pasiteisinimų

Ne mažiau išradingai šiaulietis gynėsi nuo kaltinimų dėl vogto turto įsigijimo.

Pasak E.Štitilio, jis pirko JAV sudaužytą motociklą „Harley-Davidson“ ir jį remontavo.

Nepataisomai sudaužytam varikliui pamainą jis neva pirko degalinėje prie Varšuvos ir nežinojo, kad tai Vokietijoje vogto motociklo detalė.

Pirkinį įregistravo ne savo, o motoklubo vardu, nes siekė išvengti mokesčių.

Visureigį „Lexus RX350“ šiaulietis tikino pirkęs iš užsienyje gyvenančio pažįstamo.

Už apynaujį automobilį jis mokėjęs tik 11 tūkstančių eurų, nes mašina nebuvo įregistruota Lietuvoje ir nesumokėtas muitas.

Be to, visureigis neva turėjo pavarų dėžės defektą.

Buvęs regbininkas sakė, kad 80–100 colių įstrižainės reklaminius monitorius įsigijo iš pažįstamo, nes tikėjosi pelningai perparduoti. Už 47 monitorius vaikystės draugui jis neva mokėjo po 50 eurų, bet pardavėjas netesėjo pažado ir neatvežė įsigijimo dokumentų.

Klampino buvusi draugė

Šiauliečiui nenaudingus parodymus davė buvusi jo draugė.

Užsienyje gyvenanti moteris anksčiau artimai bendravo su E.Štitiliu, tačiau pora išsiskyrė ir ji dabar viena augina mažametį sūnų.

Teisėsaugininkų apklausiama moteris sakė nujautusi, kad jos draugas užsiima nelegalia veikla. Ji netgi įvardijo, kad kvaišalų slėptuvė buvo koridoriuje, ertmėje, esančioje prie laukujų durų staktos.

Moteris neabejojo dėl kvaišalų platinimo, nes pati matė, kaip perduodama prekė.

Moteris pasakojo, kad buvęs mylimasis stengėsi neturėti jokio oficialaus turto – mašiną, butą buvo registravęs artimųjų vardu. Anot jos, jokio oficialaus darbo neturintis E.Štitilis paniškai bijojo policijos, jam vis atrodė, kad pareigūnai jį seka.

Liudytoja pasakojo patyrusi šoką, kai ją, besilaukiančią penktą mėnesį, mylimasis paliko. Tada ji sužinojo, kad šiaulietis ateitį sieja su kita moterimi.

Moterį stebino, kad jos tuometis draugas parsinešdavo didžiulius pluoštus banknotų, nors buvo bedarbis.

Ji sakė, kad gimus sūnui sulaukė nedviprasmiško pasiūlymo jam atiduoti vaiką už 30 tūkstančių eurų.

Kaltę vertė šeimininkui

V.Elzbutas taip pat kratėsi kaltės – ne kartą anksčiau su teisėsaugininkais problemų turėjusio šiauliečio parodymai mažai skyrėsi nuo E.Štitilio.

Pasak V.Elzbuto, jis nežinojo apie vienkiemyje auginamas kanapes. Tik kartą matė, kaip draugas smulkina augalus, o į jo klausimą atsakė, kad čia pluoštinės kanapės. Pačių augaviečių šiaulietis sakė nematęs, nes klėtis būdavo užrakinta.

Šiaulietis sakė tik padėjęs sodybos šeimininkui nugabenti pas meistrus sugedusį generatorių.

V.Elzbutas teisme kaltę vertė neva neteisingai jo parodymus surašiusiems pareigūnams – vėliau jis tikino jokių kanapių nesmulkinęs, gal tik porą lapų nuskynęs.

Teisiamasis turėjo paaiškinimą, kodėl dažnai lankydamasis bičiulio sodyboje mobilųjį telefoną palikdavo pakelėje esančiuose krūmuose. Taip jis neva elgdavosi, nes su kitais medžiotojais tame krašte brakonieriaudavo.

Kodėl į krūmus savo telefonus numesdavo ir jo bendrakeleiviai, šiaulietis sakė nežinantis.

Teismo įtikinti nepavyko

Bylą nagrinėjęs teisėjas V.Mylė nemažą dalį teisiamųjų argumentų pripažino kaip gynybinę versiją. Mat per ikiteisminį tyrimą buvo atskleista nemažai iškalbingų faktų.

Tiesa, dalį kaltinimų teismas atmetė – nepakako įrodymų, kad E.Štitilis tikrai žinojo perkantis vogtą visureigį „Lexus“.

Kituose epizoduose surinkti įrodymai nesukėlė abejonių. Juolab kad ilgai tylėjęs teisiamasis pradėjo duoti parodymus po vieno liudytojo mirties.

E.Štitilis prabilo, kad būtent tas šiaulietis jam patarė motociklą įregistruoti ne savo vardu. Negana to, esą jis ir pasiūlė jam pirkti reklaminius monitorius.

Teismas konstatavo, kad E.Štitilio ir V.Elzbuto kaltė iš dalies įrodyta kaltinamojo M.Zapalskio parodymais, įvykio apžiūra, kriminalinės žvalgybos metodais surinktais įkalčiais, specialistų išvadomis ir liudytojų parodymais.

Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.