Kauniečio spąstuose – daugybė aukų, norėjusių įsigyti nekilnojamo turto ar automobilį

Bendrovės „Simple Finance“ vadovas 38 metų kaunietis Nerijus Tuškevičius į teisėsaugos pareigūnų akiratį pateko dėl masinių sukčiavimo atvejų – nuo jo galbūt nukentėjo daugiau kaip 50 žmonių, ketinusių įsigyti automobilius ir nekilnojamąjį turtą.

Teigiama, kad įtariamasis išsigrynindavo jo įmonės sąskaitose esančius pinigus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teigiama, kad įtariamasis išsigrynindavo jo įmonės sąskaitose esančius pinigus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teigiama, kad įtariamasis išsigrynindavo jo įmonės sąskaitose esančius pinigus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teigiama, kad įtariamasis išsigrynindavo jo įmonės sąskaitose esančius pinigus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 1:15 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 3:33 PM

Baudžiamąją bylą teismui perdavusi Kauno apygardos prokuratūra nurodė ilgą nusikaltimų, kuriais kaltinamas N.Tuškevičius, sąrašą – tai sukčiavimas dideliu mastu, turto pasisavinimas ir jo iššvaistymas, neteisėtas vertimasis komercine veikla, apgaulingas apskaitos tvarkymas.

Kaltinimai byloje pareikšti ir įmonei „Simple Finance“, kurios akcininkas ir direktorius N.Tuškevičius buvo teisėsaugą dominančiu 2019–2020 metų laikotarpiu.

„Daugiausia nukentėjo žmonių, ketinusių įsigyti automobilius. Nukentėjusiomis pripažintos ir kelios įmonės“, – „Lietuvos rytui“ sakė tyrimui vadovavęs Kauno prokuroras Virgilijus Lazauskas.

Pirštus nusvilo ir tie, kurie, susidūrę su N.Tuškevičiumi, planavo įsigyti įvairaus nekilnojamojo turto – butų, namų, sklypų.

Atskleidė įtartinas schemas

„Jūs parduodate automobilį, aš perku. Taip pat susirandu įmonę, kuri reklamuojasi internete („Simple Finance“. – Red.), – susitariame, kad ji suteiks man paskolą.

Ta firma įsipareigoja iš jūsų nupirkti transporto priemonę ir parduoti man išsimokėtinai.

Aš sumoku tai įmonei avansą, tačiau pinigų neatgaunu, automobilio irgi nematau“, – apie įtariamo sukčiavimo schemą pasakojo V.Lazauskas.

Pareigūnų žiniomis, avansų sumos sudaro nuo 2 tūkst. iki 36 tūkst. eurų, o N.Tuškevičius bendrovės naudai pasisavino daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Kaunietis buvo sukūręs patikimo verslininko įvaizdį, jo įmonės puslapis internete atrodė solidžiai.

Ėmė plūsti pareiškimai

Įtariama, kad tokios schemos N.Tuškevičiui krovė turtus.

Pirmieji signalai dėl N.Tuškevičiaus veiklos teisėsaugą pasiekė 2020 metais – iš pradžių buvo gauti 5 įmonių ir vieno privataus asmens pareiškimai.

Vėliau tyrimas dėl sukčiavimo ir neteisėto vertimosi komercine veikla įsibėgėjo, o nukentėjusiųjų skaičius pasiekė ne vieną dešimtį, didžioji dalis jų – privatūs asmenys.

2020 metų lapkritį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba išplatino pranešimą prašydama atsiliepti nuo „Simple Finance“ nukentėjusius asmenis – pareigūnai atkreipė dėmesį, kad ši bendrovė neturėjo teisės teikti finansinių paslaugų, išskyrus kai kredito gavėjas yra juridinis asmuo.

Nemažai atsiliepimų apie šią įmonę galima aptikti ir internete – žmonės skundėsi, kad ja negalima pasitikėti.

Tyrimo duomenimis, nuo N.Tuškevičiaus įmonės nukentėjo ne tik Kauno, bet ir kitų miestų gyventojai.

Žemės sklypo negrąžino

Paaiškėjo, kad N.Tuškevičius buvo įsipareigojęs savo įmonės vardu įsigyti turto už 308 tūkst. eurų, bet užmojai tris kartus viršijo „Simple Finance“ galimybes.

Narpliojant įtartinas schemas išlindo dar viena istorija – pareigūnus sudomino sklypo su statiniais pirkimas, pagal kurį N.Tuškevičius turėjo sumokėti 38 tūkst. eurų.

Pareigūnų tvirtinimu, pardavėjas buvo suklaidintas – sutartos sumos jis negavo, turtas jam nebuvo sugrąžintas. Ši galima apgaulė yra susijusi su turto perrašymo sutartimi.

Tokia pat schema galėjo būti pasinaudota dar du kartus, užvaldant 32 tūkst. ir 650 eurų turtą.

N.Tuškevičiui taip pat pareikšti kaltinimai dėl jo žinioje buvusio turto pasisavinimo ir iššvaistymo – įtariama, kad jis išsigrynindavo įmonės sąskaitoje buvusius pinigus arba pervesdavo juos į savo bei kitų asmenų sąskaitas.

Galimai pasisavinta suma siekia 129 tūkst. eurų.

N.Tuškevičius ikiteisminio tyrimo metu neigė visus jam pareikštus kaltinimus.

„Lietuvos rytui“ su šiuo kauniečiu nepavyko susisiekti. Anksčiau žiniasklaidai jis tvirtino, kad nukentėjusiųjų nebuvo, o teisėsaugos tyrimas neva buvo užsakytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.