Kaune kelių erelį tramdęs policijos komisaras – išteisintas: būtinosios ginties ribų neperžengė

Buvęs Kauno rajono policijos komisaras ir Garliavos nuovados viršininkas Sergejus Lemziakovas beveik 4 metus turėjo įrodinėti, kad nesmurtavo, tramdęs daugybę kartų eismo taisykles pažeidusį kelių erelį po eilinio pastarojo nusižengimo.

 Buvęs Garliavos nuovados viršininkas S. Lemziakovas - išteisintas.  <br> A. Barzdžiaus nuotr. 
 Buvęs Garliavos nuovados viršininkas S. Lemziakovas - išteisintas.  <br> A. Barzdžiaus nuotr. 
 Buvęs Garliavos nuovados viršininkas S. Lemziakovas - išteisintas.  <br> A. Barzdžiaus nuotr. 
 Buvęs Garliavos nuovados viršininkas S. Lemziakovas - išteisintas.  <br> A. Barzdžiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-13 07:58

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį išteisino 53 metų S. Lemziakovą, konstatavęs būtinąją gintį.

2022 metų balandį žemesnės instancijos Kauno apylinkės teismas buvo pripažinęs jį kaltu dėl trijų nusikaltimų – nesunkaus sveikatos sutrikdymo, viešosios tvarkos pažeidimo ir svetimo turto sugadinimo, nes konflikto metu buvo įlenktas variklio dangtis.

S. Lemziakovui tąsyk buvo skirta 1 metų ir 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė, įpareigojant nukentėjusiuoju šioje byloje pripažinta sumokėti 5 tūkst. eurų neturtinę žalą.

„Etatinis“ 27 metų nusižengėlis iš Jonavos, su kuriuo Kaune susigrūmė jo pažeidimą filmavęs komisaras, anksčiau už greičio viršijimą ir kitus nusižengimus buvo baustas 14 kartų.

Ginčas kelyje įsiplieskė, kuomet S. Lemziakovas jau dirbo ne policijoje, o Kauno rajono savivaldybėje Viešosios tvarkos skyriaus vedėju – šias pareigas jis eina iki šiol.

Išvadino „gaidžiu“, grasino užmušti

15-asis jonaviečio pažeidimas sukėlė daugiausiai aistrų.

Konfliktas kilo 2019 metų gegužės 14-osios rytą Kaune esančiame Raudondvario plente – tarnybinį „Opel Mokka“ vairavęs S.Lemziakovas pamatė pavojingai manevruojantį „Audi A4“, kurio vairuotojas nerodydamas posūkių, dideliu greičiu lakstė iš vienos juostos į kitą.

„Jaunuolis pastebėjo, kaip važiuodamas iš paskos filmavau jo pažeidimus vaizdo registratoriumi. Jis ėmė mane blokuoti, pro langą rodyti vidurinį pirštą. Pristabdydavo, o kai mėgindavau pralenkti, neleisdavo“, – prisiminė Viešosios tvarkos skyriaus vadovas.

S. Lemziakovui sustojus prie parduotuvės, paskui jį atsekė ir „Audi“ vairuotojas. Buvęs komisaras prisistatė ir pareiškė, jog užfiksavo jo padarytus pažeidimus.

„Sukišiu tau į subinę tą registratorių“, – tokius žodžius tvirtino išgirdęs S.Lemziakovas. Jo priešininkas bandė pačiupti filmavimo prietaisą, abu vyrai susigrūmė.

Pasak S. Lemziakovo, „Audi“ vairuotojas čiupo jam už atlapų, bandė spirti koja, pakaušiu trenkti į galvą – valdininkas suspėjo išvengti smūgio, bet trūko vos vieno-kito centimetro.

„Buvau priverstas gintis. Jis išvadino mane „gaidžiu“, grasino užmušti, vardijo kažkokias pravardes. Panaudojęs savigynos priemones, parverčiau jį ant variklio dangčio ir perspėjau liautis, bet jis vis kartojo, kad man bus ragas“, – tvirtino S.Lemziakovas.

Buvo priverstas gintis

Grumtynių metu S.Lemziakovas išsitraukė nedidelį peilį, skirtą automobilių diržams nupjauti bei kitais gelbėjimosi atvejais, ir dūrė varžovui į šlaunį.

Pasak buvusio pareigūno, taip jis pasielgė, kad neįvyktų muštynės su sunkesniais padariniais.

S. Lemziakovas tvirtino teigė iš anksto perspėjęs priešininką, kad panaudos peilį.

Nors Kauno apylinkės teismas būtinosios ginties versija nepatikėjo, aukštesnės instancijos teisėjai buvo kitokios nuomonės.

„Kauno apygardos teismas vertino įvykių esmę ir nusprendė, kad konfliktą sukėlė „Audi“ vairuotojas.

Pripažinta, kad mano veiksmai nebuvo nusikalstami – būtinosios ginties ribos aš neperžengiau“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo beveik 4 metus dėl teisingumo kovojęs S. Lemziakovas.

„Ką nori pasiekti, režisieriau?“

Peiliu sužalotas jaunuolis buvo nubaustas už eismo taisyklių pažeidimą, dėl kurio įsiplieskė konfliktas – jam buvo 3 mėnesiams atimta teisė vairuoti.

Iškart po incidento portalui lrytas.lt jis tvirtino, jog apsižodžiavus kelyje jis nuvažiavo iš paskos S.Lemziakovui į netoliese esančią „Maximos“ aikštelę – norėjęs išsiaiškinti situaciją.

Nuolatinio KET pažeidėjo pasakojimas (kalba netaisyta):

„Posūkio iš tikrųjų nerodžiau, bet avarinės situacijos nesukėliau. Mano mašina galinga, aš „biški“ per pedalą ir būčiau nudūmęs.

Kai jis degant šviesoforui privažiavo prie manęs ir parodė, kad filmuoja vaizdo registratoriumi, atsidariau langą ir pasakiau: „Ką tu čia tuo nori pasiekti, režisieriau?

Impulsyviai sureagaves, gal ir „ožy“, dar kažką jam pasakiau, jaunas žmogus juk esu.

Sankryžoje užsidegus žaliam signalui, jis tiesiai nuvažiavo. Galvojau, paseksiu iki „Maximos“, jei ne, apsisuksiu ir nuvažiuosiu.

Žiūriu, jis sustojo. Sustojau ir aš. Jis išlipo, priėjo ir iš pradžių šnekėjo mandagiai: „Jaunuoli, esi chuliganiškas vairuotojas, viskas bus perduota policijai“.

Atsakiau jam impulsyviai, ėmiau rėkti: „Ką tu čia tuo pasieksi?“.

Jis norėjo nueiti, o aš: „Palauk, palauk, kur tu? Pasikalbam, išsiaiškinam, parodyk tą registratorių, ar jis pas tave išvis filmuoja?“, Įkišau galvą pro dureles, jis man per barzdą stvėrė, sako, ko lendi?

Sakau jam – ko tu nori, ką tu man padarysi?

Po to jis mane pastūmė, sako „traukis iš čia“.

Matau, kad kažką rankoje turi, paskui man iš peilio bum. Išsigandau, pradėjau bėgti. Pradėjau rėkti, ėmiau šaukti ant jo, kad atbaidyčiau. Bandžiau stabdyti mašinas, paskui nualpau, jis mane pakėlė. Atsiguliau ant žolės.

Po dūrio pasakiau jam: „Ką tu padarei? Mas mane irgi yra vaizdo registratorius, viską nufilmavo“. Tada jis paskambino policijai, ėmė mane filmuoti telefonu. Aš irgi paskambinau.

Gulėjau ant žolės apie 15 minučių. Matau – jis žiūri į mano registratorių. Aš atsistojau, sakau ką darai „eik von“.

Neleidau į mašinos vidų, susistumdėme, jis mane paguldė ant „kapoto“, ir karoče, bandė man smūgiuoti. Laikiau ranka kaklą, kad nepasmaugtų. Galvojau, negi Lietuvoje man niekas nepadės, bl...?

Išsprūdęs pradėjau bėgti link „Maximos“, o tada atvažiavo policija. Po dūrio vairuoti galiu, bet sunkiai vaikštau, Dūrė man į viršutinę kojos dalį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?