Buvęs Utenos kolegijos direktorius G. Bužinskas ir vadovaujamas pareigas einantis V. Leleiva lieka nuteisti

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Panevėžio apygardos teismo 2022 m. balandžio 27 d. nuosprendį, kuriuo tuometis Utenos kolegijos vadovas Gintautas Bužinskas pripažintas kaltu dėl dokumentų suklastojimo, kurstymo suklastoti dokumentus, turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo tarnyba, o kolegijos Ūkio tarnybos vadovas Vigandas Leleiva ir dar penki kolegijos darbuotojai – dėl dokumentų suklastojimo.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Panevėžio apygardos teismo nuosprendį.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Panevėžio apygardos teismo nuosprendį.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 12:50 PM, atnaujinta Jan 20, 2023, 12:53 PM

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad su apygardos teismo nuosprendžiu nesutinkantys G.Bužinskas ir V.Leleiva pagrįstai pripažinti kaltais, tačiau pirmosios instancijos teismas neteisingai G.Bužinsko veiksmus kvalifikavo dar ir kaip jam pavaldžių asmenų sukurstymą suklastoti dokumentus ir juos panaudoti bei netiksliai nustatė G.Bužinsko iššvaistyto turto vertę ir atlygintos žalos dydį.

Apeliacinio teismo vertinimu, piktnaudžiavimas tarnyba šiuo atveju apima ir sukurstymą klastoti kelionės lapus bei juos panaudoti, todėl G. Bužinsko veiksmai kvalifikuotini tik kaip dokumentų suklastojimas, turto iššvaistymas ir piktnaudžiavimas tarnyba, skiriant jam tokias pačias kaip ir pirmosios instancijos teismo paskirtas bausmes bei paskiriant galutinę subendrintą bausmę – 25 000 eurų baudą.

Apeliacinis teismas, palikdamas nuteistajam galimybę vykdyti pedagoginę ir mokslinę veiklą, taip pat pakeitė baudžiamojo poveikio priemonės taikymo apimtį ir paskyrė viešosios teisės atėmimą 5 metams, uždraudžiant būti išrinktam ar paskirtam į valstybės ar savivaldybės institucijų ir įstaigų ar įmonių, ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas vadovaujamas ar su finansinių asignavimų skirstymu susijusias pareigas.

Apeliacinis teismas patikslino, kad G.Bužinskas iššvaistė ne 10 731,21 eurų, bet 9 964,21 eurų, kuriuos, tenkinant pareikštą civilinį ieškinį, jis turės atlyginti Utenos kolegijai.

Taip pat padaryta išvada, kad tik dalis pirmosios instancijos teismo nustatytų faktinių aplinkybių bei padarytų išvadų, pripažįstant V.Leleivą kaltu suklastojus kelionės lapus, kuriuose nurodyti su jo tiesioginių funkcijų atlikimu nesusiję maršrutai, yra pagrįsta, tačiau, net ir susiaurinęs V.Leleivos veikos klastojant dokumentus apimtį, Lietuvos apeliacinis teismas pirmosios instancijos teismo paskirtos bausmės ir jos dydžio nepakeitė, motyvuodamas tuo, kad pirmosios instancijos teismas teisingai įvertino visas baudžiamajame įstatyme nurodytas aplinkybes bei tinkamai individualizavo bausmę.

Kita Panevėžio apygardos teismo nuosprendžio dalis palikta nepakeista.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja jo paskelbimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.