Prokuratūra prašo teismo pripažinti du bendrovės akcininkus kaltais dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo

Generalinė prokuratūra Lietuvos apeliaciniam teismui pateikė skundą, kuriuo prašo vienos Lietuvos bendrovės buvusį generalinį direktorių, buvusį vieną akcininkų ir anksčiau ėjusį valdybos pirmininko pareigas V.V. pripažinti kaltu dėl pinigų plovimo nusikalstamos veikos, didelės vertės sukčiavimo, dokumento suklastojimo.

Prokuratūra prašo teismo pripažinti du bendrovės akcininkus kaltais dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Prokuratūra prašo teismo pripažinti du bendrovės akcininkus kaltais dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-20 14:30, atnaujinta 2023-01-20 14:35

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, teismo taip pat prašoma išieškoti iš V.V. papildomai dar 420 000 eurų kaip nusikalstamos veikos rezultatą. Kitą šios bendrovės buvusį akcininką, komercijos direktoriaus pavaduotoją D.S. prokurorai prašo pripažinti kaltu dėl didelės vertės sukčiavimo, kreditinio sukčiavimo, pinigų plovimo. Už šias nusikalstamas veikas šiems asmenims prašoma skirti realias laisvės atėmimo bausmes. Taip pat prašoma iš D.S. konfiskuoti 1 120 000 eurų kaip nusikalstamos veikos rezultatą.

Vilniaus apygardos teismas 2022 m. gruodžio 22 d. nuosprendžiu V.V. pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos, dokumentų suklastojimo, didelės vertės kreditinio sukčiavimo. Dėl pinigų plovimo ir dokumento suklastojimo V.V. buvo išteisintas. Teismas skyrė konfiskuoti iš V.V. 700 000 eurų kaip nusikalstamos veikos rezultatą. Kaltinamąjį D.S. teismas išteisino dėl didelės vertės kreditinio sukčiavimo, sukčiavimo, pinigų plovimo.

Baudžiamosios bylos duomenimis, uždara akcinė bendrovė iš vienos užsienio kompanijos kompanijos už 9 mln. eurų įsigijo spausdinimo mašiną, kurios faktinė vertė buvo 6 mln. eurų. Nupirktos mašinos kaina buvo dirbtinai padidinta, o siekiant pasinaudoti Lietuvos biudžeto ir Europos Sąjungos parama verslui pateikta buvo suklastota paraiška Lietuvos verslo paramos agentūrai, nuslėpus tikrą įrenginio kainą ir pirkimo esminius procedūrinius pažeidimus.

Dėl apgaulės bendrovei nepagrįstai buvo išmokėta per 4 mln. (4 096 107) eurų paramos lėšų. Iš jų 3 832 767 eurų sudaro Europos Sąjungos fondų lėšos ir 263 339 eurų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos. Nusikalstamu būdu gautos lėšos atliekant ne vieną finansinę operaciją buvo pervestos į sąskaitas užsienio šalių bankuose. Dėl to buvo apsunkintas nusikaltimo mechanizmo nustatymas ir lėšų identifikavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.