Rusijos agresijos šlovintojas iš Panevėžio pateko į teisėsaugos akiratį: iškelta baudžiamoji byla Pretendavo į miesto tarybą

Socialiniuose tinkluose Rusiją šlovinęs ir Ukrainą niekinęs dabar jau buvęs kandidatas į Panevėžio miesto tarybą Petras Mureika sulaukė teisėsaugos institucijų dėmesio – penktadienį dėl išpilto purvo iškelta baudžiamoji byla.

 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. <br> Lrytas.lt koliažas
 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. <br> Lrytas.lt koliažas
 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. 
 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. 
 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. 
 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. 
 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. 
 Dėl P. Mureikos pasisakymų iškelta baudžiamoji byla. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-01-21 12:12, atnaujinta 2023-01-21 13:27

Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informavo naujienų portalą lrytas.lt, jog ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius („Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę“ ir „Viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams“).

P. Mureika liūdnai išgarsėjo, jo profilyje tviteryje pasirodžius skandalingiems, itin slogų įspūdį paliekantiems komentarams.

Apie kandidato „perlus“ portalas lrytas.lt paskelbė dar sausio 10 dieną: jis atvirai šlovino siaubingą karą sukėlusią, Ukrainą niokojančią, jos gyventojus naikinančią ir kankinančią Rusiją, menkino ir žemino Ukrainos žmones, vadindamas juos „naciukais“.

„Tik Rusija išvalys Ukrainą nuo naciukų ir kito šūdo. Šlovė Rusijai!“, – tokiais įrašais tviteryje rusų kalba dalijosi P. Mureika.

Rusijos propagandos naratyvų skleidėjas aiškino, jog Krymas ir visa Ukraina („Ukrainka“) yra Rusija, nes ji neva "pagrinde" sulipdyta iš rusiškų žemių.

Šio veikėjo įrašuose vis „puikuodavosi“ įrašai rusų kalba „Slava Rossii“ („Šlovė „Rusijai“).

Vienas įrašų socialiniame tinkle „Twitter“ buvo paskelbtas 2022 metų balandžio 2 dieną, kitas rugsėjo mėnesį, bet P. Mureika gana ilgą nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį.

Tai padaryta po to, kai dėl jo pritarimo kruviniems valstybės-agresorės veiksmams, portalo lrytas.lt korespondentas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Už neapykantos kurstymą ir viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams griežčiausia numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki 2 metų.

Paaiškėjus, kad P. Mureika palaiko agresorę, jis buvo išbrauktas iš politinio komiteto „Panevėžio labui“ kandidatų į Panevėžio savivaldybės tarybą sąrašo.

Rusiją šlovinantys įrašai sukėlė pasipiktinimą, socialiniuose tinkluose žmonės negailėjo aštrios kritikos P. Mureikai.

Toliau dėstė Rusijos naratyvus

Kilus dideliam atgarsiui dėl Rusijos invazijos šlovinimo, P. Mureika naujienų agentūrai BNS pareiškė apgailestaujantis. Tačiau žodžiai nuskambėjo lyg jis gailėtųsi tik dėl jo pasisakymų patekimo į viešumą:

„Visai nesitikėjau, kad kas nors kapstytis mano kažkokioj praeityje.

Tiesiog apie tuos šiukšlinus, ar kaip įvardinti, santykius tarp rinkimų dalyvių užmiršau, kad tarp jų darosi koviniai veiksmai surasti kokią neigiamybę ir pateikti priešininkui.

Apgailestauju, kad taip įvyko. Atsiprašau kolegų, kad dėl patiklaus užmaršumo padariau tai, ko galbūt ir nebūčiau daręs. Tarp draugų būčiau pasikalbėjęs ir tiek“.

Tačiau toliau jis vėl dėstė tai, ką seniai trimituoja Rusijos propaganda – neva Ukrainos valdžia po 2014 metų įvykių buvo neteisėta.

P. Mureika žarstė priekaištus Ukrainai, iš kurios buvo šiurkščiai, panaudojus karinę jėgą, atplėštas Krymas, o paskui rengiant provokacijas, užsiimant gyventojų kiršinimu, melagienomis, slapta panaudojant Rusijos kariuomenę, permetant jos karinę techniką, šaudmenis, instruktorius, užimta ir dalis Luhansko bei Donecko sričių.

Byla – ir dėl Sausio 13-osios agresijos neigimo

Ikiteisminis tyrimas penktadienį buvo pradėtas ne tik dėl P. Mureikos, bet ir dėl kito asmens atgrasių tiradų.

Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, jog iškelta baudžiamoji byla ir dėl 1991-ųjų sausio 13-ąją įvykdytų sovietų nusikaltimų prieš Lietuvą neigimo socialiniame tinkle „Facebook“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?