Į teisiamųjų suolą sės prabangų automobilį pagrobęs ir užsienyje slapstęsis mažeikiškis

Telšių apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir teismui su kaltinamuoju aktu perduota baudžiamoji byla, kurioje Mažeikių mieste gyvenantis 34-erių vyras kaltinamas didelės vertės svetimo turto pagrobimu, neteisėtu disponavimu elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, jų duomenų panaudojimu bei neteisėtu prisijungimu prie informacinių sistemų.

Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 10:34 AM, atnaujinta Feb 9, 2023, 10:37 AM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2020 metų spalio 30-osios paryčiais kaltinamasis iš Mažeikiuose esančios nesaugomos automobilių stovėjimo aikštelės, kaip įtariama, pagrobė 35 000 eurų vertės automobilį „BMW X5 40 Xdrive“. Remiantis turimais duomenimis, kaltinamasis automobilio vagystę kruopščiai planavo – iš anksto pasiruošė automobilio raktą bei palydovinės apsaugos sistemos signalą blokuojantį slopintuvą.

Įsilaužęs į automobilį, vyras juo spruko iš įvykio vietos, tačiau vos po keletos valandų persekiojamas policijos pareigūnų kaltinamasis automobilį paliko viename iš Telšių rajono miškų.

Aiškinantis įvykdytos nusikalstamos veikos aplinkybes automobilyje surinkti įkalčiai pareigūnus atvedė prie praeityje jau teisto ir laisvės atėmimo bausmę atlikusio mažeikiškio. Atlikus kratas kaltinamojo gyvenamojoje vietoje buvo rastos svetimos, penkiems asmenims priklausančios elektroninės mokėjimo priemonės ir naudotojų tapatybės patvirtinimo duomenys.

Įtariama, kad kaltinamasis už piniginį atlygį įtikino pažįstamus asmenis sudaryti su bankais elektroninės bankininkystės sutartis, o išduotas elektronines mokėjimo priemones – perduoti jam. Jomis naudodamasis vyras sulaukdavo nuo 10 iki 1 000 eurų piniginių įplaukų, kurias išsigrynindavo ar, neteisėtai prisijungęs prie internetinės bankininkystės, pervesdavo kitiems asmenims. Atlikus kaltinamojo turto tyrimą buvo nustatytas 126 410,23 eurų skirtumas tarp teisėtų pajamų ir išlaidų.

Pareiškus įtarimus, atlikus būtinus pradinius ikiteisminio tyrimo veiksmus, mažeikiškis buvo išleistas į laisvę. Tačiau nuo 2022 metų kovo mėnesio vyro išsikviesti atlikti būtiniems ikiteisminio tyrimo veiksmams Telšių teisėsaugos pareigūnams jau nebepavyko.

2022 metų kovo 28 dieną Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmai skyrė vyrui kardomąją priemonę – suėmimą už akių, jo tarptautinei paieškai buvo išduotas Lietuvos arešto orderis. Tų pačių metų gruodžio mėnesį minėtas asmuo buvo sulaikytas ir suimtas Didžiojoje Britanijoje, o šių metų sausio 6 dieną atskraidintas į Lietuvą ir suimtas dviem mėnesiams.

Baudžiamasis kodeksas už didelės vertės svetimo turto pagrobimą numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Asmuo, neteisėtai disponavęs elektroninės mokėjimo priemonės duomenimis, baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.