Žaibiškai paimtą turtą grąžina iš lėto: korupcija apkaltinti teisėjai liko ir be darbo, ir be pinigų

Korupcija apkaltinti ir areštinėje atsidūrę teisėjai turėjo sukti galvą, iš ko gyvens išėję į laisvę. Mat jų banko sąskaitos buvo areštuotos, o grynieji pinigai paimti net iš sutuoktinių. Turto neskubama grąžinti net bylai pasiekus teismą.

Teisiamasis H.Jaglinskis daug metų yra dirbęs Vilniaus apygardos teisme.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisiamasis H.Jaglinskis daug metų yra dirbęs Vilniaus apygardos teisme.<br>D.Umbraso nuotr.
Grąžinti dalį pinigų prašė ir buvęs Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Grąžinti dalį pinigų prašė ir buvęs Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija klausėsi advokatų skundų dėl areštuoto teisiamųjų turto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija klausėsi advokatų skundų dėl areštuoto teisiamųjų turto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 6:51 PM, atnaujinta Feb 12, 2023, 8:05 AM

Korupcijos teismuose paieškas skambiai pradėję prokurorai 2019 metų pradžioje suskubo areštuoti kyšininkavimu įtariamų teisėjų bei galimai juos papirkti bandžiusių asmenų turtą.

Jiems buvo uždrausta naudotis banko sąskaitomis, parduoti ar kam nors perduoti nekilnojamąjį turtą. Tačiau areštuoto turto vertė buvo kelis kartus didesnė nei byloje minimos kyšių sumos.

Tai paaiškėjo šią savaitę Kauno apygardos teismui toliau nagrinėjant garsiąją korupcijos bylą.

Nei darbo, nei pašalpos

„Pradėjus tyrimą buvo areštuotas visas Viktoro Kažio turtas, kurio vertė net 16 kartų viršijo byloje minimą pinigų sumą“, – teismui aiškino nuo pareigų nušalinto Apeliacinio teismo teisėjo V.Kažio advokatė Rasa Kučinskaitė.

Tyrimo metu V.Kažys ne kartą teikė skundus dėl turto apribojimo.

„Lietuvos rytui“ jis yra pasakojęs, kad nušalintas nuo pareigų negavo atlyginimo, taip pat negalėjo susirasti ir kito darbo, nes teisėjo statusas neleidžia turėti kito darbo ir gauti kito atlygio. Laikinai nušalintas teisėjas negalėjo užsiregistruoti ir Užimtumo tarnyboje.

Advokatė atkreipė dėmesį, kad panaikinus tuomečiam teisėjui priklausančio nekilnojamojo turto areštą jis nebandė jo nei parduoti, nei kam nors perleisti, todėl nebesą būtinybės taikyti ir kitų turto apribojimų.

Užstatas – trys sklypai

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas taip pat ilgą laiką negalėjo naudotis turtu, kurio vertė daug didesnė už byloje minimus 60 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis, tokia suma buvo skirta teisėjams, kad būtų išsaugotas Vijūnėlės dvaru pramintas pastatas Druskininkuose. Galutinį sprendimą nugriauti šį pastatą 2019 metais priėmė Aukščiausiasis teismas.

Iki šiol laikinosios apsaugos priemonės taikomos trims R.Malinausko žemės sklypams. Jo advokato Augustino Vaičiūno teigimu, net prieš aštuonerius metus Registrų centre nurodyta vidutinė jų vertė buvo didesnė nei byloje minimi 60 tūkst. eurų, o rinkos kaina paprastai būna dar didesnė.

Su tuo nesutiko prokurorė Vilma Vidugirienė. Jos teigimu, byloje nėra duomenų, kokia veikla pastaraisiais metais buvo vykdoma šiuose sklypuose, o jų vertė esą galėjo ne padidėti, o sumažėti.

Advokatas A.Vaičiūnas atkreipė dėmesį, kad per ketverius metus, kol tęsėsi šis tyrimas, R.Malinausko turtinė padėtis nepasikeitė, – turto, kuriam nebetaikomas areštas, jis niekam nepardavė ir nebandė jo nuslėpti.

Apribojimų vis mažėja

Prokurorė V.Vidugirienė teismui pateikė prašymą visiems šios bylos dalyviams taikomus turto apribojimus pratęsti dar šešiems mėnesiams. Mažiausiai tiek laiko Kauno apygardos teismas planuoja nagrinėti šią bylą.

„Turto apribojimas taikomas siekiant užtikrinti galimą turto konfiskavimą. Korupcijai buvo naudojamos piniginės lėšos, todėl įvertinus, kokia suma galėtų būti konfiskuota po nuosprendžio, apribojimai sumažinti iki minimalių“, – teismui aiškino prokurorė.

Bet net minimaliais vadinami apribojimai šios bylos dalyviams sukelia nemažai nepatogumų.

Moka tik grynaisiais

Su buvusiu advokatu Drąsučiu Zagrecku bendravusi ir tarpininkavimu bandant papirkti teisėjus kaltinama Oksana Sakalauskienė teigė, kad iki šiol areštuotos visuose bankuose esančios jos sąskaitos, išskyrus Medicinos banką, tačiau pastarasis neišduoda mokėjimo kortelių.

„Aš net apsipirkdama parduotuvėje turiu skolintis kortelę“, – sakė moteris. Ji tikino, kad matydami teismo sprendimu areštuotas sąskaitas bankai neleidžia jai atsidaryti naujos sąskaitos ir gauti mokėjimo kortelės.

O.Sakalauskienė taip pat tvirtino, kad dėl areštuotų sąskaitų negalinti grąžinti paskolos, kurios metinės palūkanos siekia 20 procentų. Negana to, net iš areštuotų sąskaitų bankai kas mėnesį nuskaičiuoja aptarnavimo mokestį.

Teisiamosios advokatui Romui Kersnauskui tokie bankų veiksmai atrodo nusikalstami: „Jei mes pamestume ar sugadintume areštuotą daiktą, mums grėstų baudžiamoji byla, o bankams imti pinigus iš areštuotų sąskaitų atrodo teisėta.“

Kartu su O.Sakalauskiene teisiamas ir jos vyras Ernestas Sakalauskas, kurio sąskaitos bankuose taip pat areštuotos.

Norėtų atgauti pinigus

Buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis kaltinamas ne tik korupcija, bet ir neteisėtu praturtėjimu. Per kratas pas tuometį teisėją rasta daugiau nei 108 tūkst. eurų ir kelios dešimtys JAV dolerių.

Byloje teigiama, kad 51 tūkst. eurų tuometis teisėjas negalėjo uždirbti teisėtai. H.Jaglinskio advokato nuomone, būtų užtekę šią sumą ir areštuoti, tačiau kol kas buvęs teisėjas negali naudotis ir kitais pinigais.

Grąžinti dalį pinigų prašė ir buvęs Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas. Per kratas tuomečio teisėjo namuose 2019-ųjų vasarį rasta per 47 tūkst. eurų grynųjų pinigų, be to, jis kaltinamas iš O.Sakalauskienės gavęs voką su 10 tūkst. eurų.

Ankstesniame teismo posėdyje parodymus davęs E.Laužikas teigė, kad voke gauti pinigai – O.Sakalauskienės suteikta paskola jo gyvenimo draugei. „Byloje nėra duomenų, kad būtų kažkaip kitaip“, – teigė jo advokatas Aidas Mažeika.

Kiti per kratas surasti pinigai E.Laužikui grąžinti jau anksčiau. „Ir jau išleisti“, – praėjusiame Kauno apygardos teismo posėdyje sakė buvęs teisėjas.

Ar leisti teisiamiesiems naudotis jiems priklausančiu turtu, teismas nuspręs kitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.