Baltarusijos šnipas Mantas Danielius vėl grąžintas už grotų

Šnipinėjimu Baltarusijai įtariamas vilnietis Mantas Danielius (39 metų) laisvėje neišbuvo net 20 dienų. Dėl pažeistos kardomosios priemonės, jis buvo grąžintas atgal už grotų. Šįkart trumpiausiai iki balandžio 5 dienos.

M.Danielius (dešinėje) Baltarusijos KGB dominančią informaciją rinko meluodamas.<br> D.Umbraso nuotr. 
M.Danielius (dešinėje) Baltarusijos KGB dominančią informaciją rinko meluodamas.<br> D.Umbraso nuotr. 
Mantas Danielius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Danielius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Danielius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Danielius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Danielius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Danielius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 27, 2023, 1:26 PM, atnaujinta Feb 27, 2023, 1:39 PM

M.Danielius į laisvę buvo paleistas vasario 8 dieną, kai Vilniaus apygardos teismas patenkino jo skundą ir panaikino Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriuo suėmimas įtariamam šnipui buvo pratęstas iki kovo 28 dieną.

Teismas nusprendė, kad M.Danielius, kad nėra pagrindo laikyti vyrą už grotų ir skyrė jam rašytinį pasižadėjimą neišvykti, intensyvią priežiūrą bei uždraudė bendrauti ir ieškoti kontaktų su tam tikrais asmenimis, tarp jų ir Baltarusijos KGB dirbančia žurnaliste Ksenija Lebedeva.

M.Danielius šių įsipareigojimų nevykdė. Nors ir buvo uždrausta jam bendrauti su K.Lebedeva, jis su ja pradėjo susirašinėti vos tik atsidūręs laisvėje, o netrukus nuotoliniu būdu davė jai interviu, kuriame papasakojo ir apie savo bylą, ir apie tariamai nupirktą Lietuvos teisėsaugą.

Šis bendravimas M.Danielių ir grąžino atgal į pataisos namus.

M.Danielius savo nusikalstamą veiką pradėjo pernai, sausio pradžioje, kai tapo Tarptautinių pilietinių iniciatyvos centro „Mūsų namai“ konsultantu.

Įgijęs šios baltarusių įsteigtos organizacijos vadovų pasitikėjimą, M.Danielius aktyviai pradėjo domėtis ir kitomis baltarusiškų ir ukrainiečių įsteigtų įstaigų veikla, finansavimu ir juose dirbančiais asmenimis.

Taip jo akiratyje atsirado ne tik „Mūsų namai“, bet ir paramos ir labdaros fondas „Dapamoga“, organizacija „Bysol, Svetlanos Cichanouskaja ir Ukrainoje kovojantis Konstatntino Kalinausko vardu pavadintas baltarusių savanorių pulkas.

Kaip vėliau sakė šių organizacijų vadovės, M.Danielius jiems iš pradžių įtarimų nekėlė, su juo visi bendravo. Tuo M.Danielius ir pasinaudojo.

Rugpjūčio pradžioje „Dopomoga“ patalpose M.Danielius susipažino su Aliaksandro Lukošenkos rėžimu persekiojamu Baltarusijos piliečiu Viktoru S., kuris 2022 metų vasario – liepos mėnesiais kovojo K.Kalinausko pulke.

Pamelavęs, kad JAV ambasada domisi šio pulko sudėtimi, finansavimu, apginklavimu, logistikos bei tiekimo grandinėmis, įkalbėjo Viktorą S. atskleisti visą jam žinomą informaciją.

Visą pokalbį su Viktoru S. M.Danielius nufilmavo mobiliuoju telefonu ir išsiuntė jį užverbavusiai Baltarusijos žurnalistei K.Lebedevai, o ši įrašą persiuntė Baltarusijos KGB.

Vis dėlto, baltarusių saugumui šios informacijos neužteko. M.Danieliaus buvo paprašyta surinkti dar daugiau duomenų, ką įtariamasis šnipas ir padarė.

Rugpjūčio 3-iosios vakarą jis Viktorui S. „Telegram“ kanalu atsiuntė dar trylika klausimų, susijusių su baltarusių savanorių pulko finansavimu, pulko vadų „Bresto“ ir „Atomo“ žūties aplinkybėmis, pulko vyrų moralinėmis nuostatomis, karių santykiais su Vilniuje įsikūrusiu S.Cichanouskajos biuru.

„Šios informacijos reikalauja JAV ambasada“, – ir toliau Viktorui S.melavo M.Danielius bei paprašė baltarusio į klausimus atsakyti vaizdo įraše ir persiųsti jam tuo pačiu „Telegram“ kanalu.

Nieko blogo neįtardamas, Viktoras S. padarė to, ko jo prašė M.Danielius. Įrašęs du vaizdo įrašus, jis juos persiuntė M.Danieliui, tačiau, kaip ir pirmuoju atveju, vaizdai atsidūrė ne amerikiečių, o Baltarusijos tarnybų rankose.

M.Danielius buvo sulaikytas pernai rugsėjo 28 dieną ir daugiau kaip keturis mėnesius buvo laikomas už grotų.

Aštuonis kartus anksčiau teistas ir dabar tebeteisiamas M.Danielius savo kaltės nepripažįsta ir teigia, kad informaciją K.Lebedevai perdavė, kaip žurnalistas, nors tokio darbo niekada nedirbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.