Biografijoje – ir ne vienas nužudymas: kas tas pavojingas kalinys, savo pabėgimu sukėlęs ant kojų pareigūnus?

Sekmadienio rytą pareigūnams pranešus, kad pavyko sučiupti išvakarėse iš Marijampolės ligoninės pasprukusį kalinį, visuomenė galėjo lengviau atsipūsti - bėglys yra daugybę kartų teistas pavojingas recidyvistas, kurio biografijoje galime rasti ir ne vieną nužudymą. Bėglys grąžintas į kalėjimą. Tuo tarpu lrytas.lt primena jo įvykdytus nusikaltimus.

J.Vorobjovo biografijoje – trys nužudymai.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
J.Vorobjovo biografijoje – trys nužudymai.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Lukiškių tardymo izoliatoriuje būdamas nepilnametis J.Vorobjovas pasmaugė 16-metį.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Lukiškių tardymo izoliatoriuje būdamas nepilnametis J.Vorobjovas pasmaugė 16-metį.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Jevgenijus Vorobjovas.<br> Lietuvos kalėjimų tarnybos nuotr.
 Jevgenijus Vorobjovas.<br> Lietuvos kalėjimų tarnybos nuotr.
 J.Vorobjovas teisme su sėbru 2014 m.<br> M.Patašiaus nuotr.
 J.Vorobjovas teisme su sėbru 2014 m.<br> M.Patašiaus nuotr.
 J.Vorobjovas teisme su sėbru 2014 m.<br> M.Patašiaus nuotr.
 J.Vorobjovas teisme su sėbru 2014 m.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 2, 2023, 1:37 PM

Šeštadienio vakarą savo pabėgimu ant kojų sukėlęs Lietuvos kalėjimų tarnybos ir policijos pareigūnus ypač pavojingas recidyvistas Jevgenijus Vorobjovas (gim. 1982 m.) teistas jau 14 kartą. Pastarąjį kartą jis buvo nuteistas dėl sukčiavimo, netikros elektroninės mokėjimo priemonės gaminimo, tikros elektroninės mokėjimo priemonės klastojimo ar neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis ir neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo.

Tačiau jo biografijoje galima rasti ir tris nužudymus. Kaip lrytas.lt jau yra skelbęs, 2000 metų gegužę J.Vorobjovas buvo suimtas dėl įvairių nusikaltimų, uždarytas į Lukiškių tardymo izoliatorių ir ten pasmaugė 16-metį, o po mėnesio suimtųjų konvojavimo vagone, vykusiame maršrutu Vilnius–Klaipėda, su bičiuliu pasmaugė dar vieną 16-metį. 

Dar vienas metais vyresnis vaikinas tąsyk nuo užpuolikų sugebėjo pabėgti ir liko gyvas.

Už šiuos nusikaltimus J.Vorobjovui skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė, nes jaunuolis tąkart juos įvykdė būdamas nepilnametis.

Prieš keletą metų jis vėl buvo nuteistas dėl nužudymo. Už tai kad kalėjime nužudė dar vieną kalinį, J.Vorobjovui buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo.

Gydytojui kaklą perrėžė šaukštu

J.Vorobjovas pavardė garsiai nuskambėjo ir 2006 metais, kai Alytaus pataisos namuose pagaląstu šaukštu jis perrėžė kaklą apžiūrą atliekančiam gydytojui. Nuteistasis neneigė įvykdęs šį išpuolį ir pareiškė, kad tokiu būdu siekė būti perkeltas į kitus pataisos namus. Už šį nusikaltimą jis taip pat buvo nuteistas.

2015 m. pradžioje Kauno apygardos teismas Jevgenijui Vorobjovui skirė dešimties metų laisvės atėmimo bausmę, o kartu nusikaltimus vykdžiusiam jo sėbrui - trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Tąkart kriminalistai suskaičiavo mažiausiai aštuonis bičiulių nusikaltimus, tačiau manoma, kad jų būta ir daugiau.

Kai kuriais atvejais nepavyko surinkti pakankamai įrodymų, todėl nusikaltimai liko neištirti. J.Vorobjovas turėjo ir daugiau bendrininkų, tačiau tyrėjams jų nepavyko nustatyti.

Žiauriai apiplėšė fotografą

J.Vorobjovas tąkart siautėjo nuo 2013-ųjų rugpjūčio, kai Kaune užpuolęs žmogų pagrobė įvairaus turto, kurio vertė – 3,2 tūkstančio eurų. Rugpjūčio 25-ąją apie 1 valandą draugo vairuojamu automobiliu važinėjant po Kauną J.Vorobjovas prie prekybos centro „Savas“ pamatė einantį žmogų su mineralinio vandens buteliu rankoje ir nutarė jį apiplėšti. Tai buvo iš Varėnos grįžęs fotografas, kuris dirbo vestuvėse.

Draugas J.Vorobjovą išleido iš automobilio ir nuvažiavo. Priėjęs prie vyriškio J.Vorobjovas paprašė atsigerti vandens. Kai kaunietis tiesė ranką su vandeniu, užpuolikas jam smogė. Fotografas parkrito ant žemės ir prarado sąmonę. Kai nukentėjusysis bandė keltis, plėšikas dar keliskart įspyrė, tuomet paėmė kuprinę, telefoną, iškraustė piniginę. Kuprinę su daiktais jis paslėpė po netoliese esančio namo balkonu.

Netrukus J.Vorobjovas prie turgaus susitiko su draugu, bet jam apie užpuolimą esą nieko neaiškino. Policijos pareigūnai greitai sulaikė J.Vorobjovą, tačiau nukentėjusysis jo neatpažino. Tuomet J.Vorobjovas pasiėmė kuprinę su daiktais ir juos pardavė. Kuprinėje buvo daug brangios fototechnikos.

Rugsėjį jis apiplėšė dar vieną žmogų, o spalį iš vaistinės pagrobė kasos aparatą.

Rado ginklą

J.Vorobjovas itin siautėjo tų pačių metų lapkričio mėnesį, kai kartu su nenustatytu nusikaltėliu įsibrovė į Kauno V.Krėvės prospekte veikiantį lombardą. Plėšikai surišo ten dirbusią moterį ir pagrobė juvelyrikos dirbinių, kurių vertė – daugiau kaip 17 tūkst. eurų, taip pat moteriai savigynai išduotą pistoletą „Walther“ su 150 šovinių.

J.Vorobjovas vėliau pasakojo, kad lapkričio 14-ąją užėjo į patalpas, kuriose buvo iškaba apie spausdinimo paslaugas. Jis iš anksto buvo suplanavęs plėšimą, nes girdėjo, neva lombardas ir spausdinimo įmonė yra tarpusavyje susijusios, o lombarde turėtų būti aukso.

Patalpoje buvusiai moteriai atvykėlis padavė nukopijuoti iš draugo pasiskolintos knygos lapus, o bendrovės darbuotoja paprašė už paslaugas atsiskaityti lombardo kasoje. Norėdamas apžiūrėti patalpas J.Vorobjovas dar paprašė leidimo užsukti į tualetą.

Grįžęs moteriai pareiškė, kad dėl laiko stokos visų lapų nukopijuoti nespės, ir pažadėjo ateiti kitą dieną. Kitą dieną jis tikrai grįžo jau subrandinęs apiplėšimo planą. Kartu atvyko draugas, tačiau J.Vorobjovas tikino neprisimenantis, kas jis toks.

Draugas liko lauke, o J.Vorobjovas užėjo į vidų ir vėl paprašė leidimo pasinaudoti tualetu. Jis norėjo įsitikinti, kad kituose kambariuose nėra daugiau žmonių. Grįžęs nusikaltėlis atsisėdo žiūrėti televizoriaus ir paskambinęs draugui telefonu liepė pasiruošti užpuolimui.

Atvykėlis smogė moteriai ranka, ir ji parkrito ant grindų. Tuomet įbėgęs į patalpą draugas užrakino duris, užtraukė žaliuzes, o moterį surišo lipniąja juosta. Apieškojęs kambarius spintoje pamatė seifą, o jo raktus rado moters rankinėje.

Atrakinęs seifą rado pistoletą su šoviniais ir aukso dirbinių. Šalia seifo esančioje rankinėje gulėjo pluoštas pinigų.

Peršovė aukai koją

Nusikaltėliai neplanavo apsirūpinti ginklu, bet jis labai pravertė J.Vorobjovui vykdant kitus išpuolius. Labai greitai buvo apiplėštos dvi parduotuvės Mažeikiuose ir Telšiuose. Aukso dirbinius jis tikino atidavęs bičiuliui.

2013-ųjų lapkritį J.Vorobjovas jau kartu su R.Augustinavičiumi apsimetė kompiuterio pirkėjais ir tokiu būdu pateko į vieno kauniečio butą. Tuomet grasindami ginklu pasisavino įvairaus turto, kurio vertė – apie 1 200 eurų: kompiuterį „Apple iPad3“, taip pat tris telefonus.

Vėliau bičiuliai apsimetė brangaus fotoobjektyvo pirkėjais, prekybos centro aikštelėje susitiko su jį parduodančiu fotografu ir kilus grumtynėms peršovė jam koją.

Dar vienas žmogus Kaune buvo užpultas ir sužalotas daugiabučio laiptinėje. Nusikaltėliai elgėsi labai įžūliai ir netgi nemėgino maskuotis ar slėpti pėdsakų. Toks elgesys pareigūnams padėjo susekti įtariamuosius.

2013-ųjų gruodį J.Vorobjovas ir jo bendras buvo sulaikyti Naujojoje Akmenėje. Pas juos rastas Kaune pagrobtas pistoletas, taip pat vienas senas šaunamasis ginklas.

Gresia dar vienas teistumas

Ir tai tik keletas šeštadienį ant kojų pareigūnus sukėlusio kalinio nusikaltimų. Pabėgo jis iš ligoninės, kur nuo kovo 28 d. buvo gydomas dėl širdies sutrikimų.

Kaliniui pabėgus, pareigūnai ne tik paskelbė jo paiešką, bet ir kreipėsi pagalbos į visuomenę, buvo nurodyti jo požymiai.

Sekmadienio rytą bėglį Marijampolėje pastebėjo policijos pareigūnai. Jie jį sulaikė ir grąžino į kalėjimą. 

Jei norite daugiau paskaityti apie šį pabėgimą ir bėglio sugavimą, kalinys-jo-iesko-gausios-pareigunu-pajegos-26613641"="">kalinys-jo-iesko-gausios-pareigunu-pajegos-26613641"" target="_blank">spauskite čia.

Už šį pabėgimą J.Vorobjovui gresia jau penkioliktas teistumas.

Baudžiamasis kodeksas nurodo, kad tas, kas būdamas sulaikytas, suimtas ar atlikdamas arešto, laisvės atėmimo ar laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pabėgo iš jo laikymo vietos, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.