Žmogų užmušęs 30-metis iš Radviliškio net nesustojo, o mašiną paslėpė: teismas patikėjo atgaila ir paliko laisvėje

Pėsčiųjų perėjoje vyriškį mirtinai sužalojusiam ir pabėgusiam 30 metų radviliškiečiui Dovydui Ugianskiui grėsė įkalinimas iki aštuonerių metų, tačiau teismas pasigailėjo jauno vyro ir skyrė jam lygtinę bausmę.

Žmogų užmušęs 30-metis iš Radviliškio net nesustojo, o mašiną paslėpė: teismas patikėjo atgaila ir paliko laisvėje.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Žmogų užmušęs 30-metis iš Radviliškio net nesustojo, o mašiną paslėpė: teismas patikėjo atgaila ir paliko laisvėje.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2023, 12:10 PM

Kaltę pripažinusiam ir atgailavusiam D.Ugianskiui paskirtas 4 metų įkalinimas, o bausmės vykdymas atidėtas pustrečių metų. 

Nuteistasis neteko teisės 3 metus ir 6 mėnesius vairuoti transporto priemonę.

Vyro netekusi moteris, vienturtis sūnus, motina ir sesuo prašė priteisti daugiau kaip 300 tūkstančių eurų. Didelę dalį – per 60 tūkstančių eurų – turtinės ir neturtinės žalos jau buvo atlyginusi draudimo kompanija.

Teismas ieškinius patenkino iš dalies – nukentėjusiesiems priteisė dar 17,5 tūkstančio eurų ir bylinėjimosi išlaidas. Žalą atlyginusi draudimo kompanija nuostolius išieškos iš mirtinos avarijos kaltininko.

Automobilis net nesustojo

Kraupi avarija Radviliškyje įvyko 2021 m. lapkričio 13-osios vakarą. 

Susitikti su draugu ėjęs pusamžis radviliškietis pėsčiųjų perėjoje buvo partrenktas didžiuliu greičiu važiuojančio automobilio „Volkswagen Passat“.

Teisme liudiję avarijos liudininkai pasakojo, kad automobilis važiavo ne mažesniu kaip 100 kilometrų per valandą greičiu, o iš avarijos vietos spruko net nesustojęs. Tamsoje spėta įsidėmėti tik avarijos kaltininko automobilio markę ir spalvą.

„Pravažiavo pro mane kaip pro stovintį“, – teigė perėja einantį pėsčiąjį praleidęs, o netrukus kraupų smūgį ir per automobilį skrendantį vyriškį išvydęs liudininkas.

Kita vairuotoja ją prieš Radviliškį pralenkusį mėlyną „Volkswagen Passat“ įsidėmėjo dėl labai pavojingų lenkimo manevrų – moteris pamanė, kad taip vairuoti gali tik girtas žmogus.

Ji bandė prisivyti, kad išvystų valstybinį numerį, bet to negalėjo padaryti, nes mašina nardė iš vienos eismo juostos į kitą.

Išgyveno dvi paras

Automobilio partrenktas pėsčiasis nukentėjo labai smarkiai – vyriškis patyrė daugybinius kaulų lūžius, jam buvo sužalota galva. Nelaimėlis smarkiai nukraujavo dėl abiejų kojų atvirų lūžių.

Medikai išgabeno sužeistąjį į Respublikinę Šiaulių ligoninę. 

Nepaisant visų pastangų padėti, Intensyviosios terapijos skyriuje gydyto radviliškiečio gyvybė užgeso po dviejų parų.

Vėliau teismo medicinos ekspertai įvardijo, kad mirtini buvo daugybiniai abiejų kojų sužalojimai, dėl nukraujavimo ištikęs trauminis šokas ir sepsis.

Mašiną paslėpė garaže

Tądien su broliu miške šaudęs, po to su mažamete dukra namo važiavęs D.Ugianskis kaltę dėl avarijos pripažino visiškai.

Anksčiau ne kartą dėl viršyto greičio administracine tvarka baustas jaunas vyras sakė, kad tą vakarą važiavo greičiau, negu leistina.

D.Ugianskis perėja einančio vyriškio nepastebėjo, nes pasilenkė paimti trimetės dukters išmesto žaislo.

Atsisukęs į kelią vyriškis išgirdo smūgį ir išvydo per automobilį skriejantį partrenkto pėsčiojo kūną. Radviliškietis truputį pristabdė, o po akimirkos spūstelėjo greičio paminą ir nurūko.

Apie avariją D.Ugianskis niekam neprasitarė, o sulamdytą mašiną paslėpė atokiau esančiame nuomojamame garaže.

Kai į namus pasibeldė policijos pareigūnai, D.Ugianskis ėmė tikinti, kad jau kitą dieną būtų ir pats atėjęs prisipažinti. Radviliškietis iš socialinių tinklų žinojo, kad ieškoma mirtinai žmogų sužalojusio bėglio.

Bėglio atgaila neįtikino

D.Ugianskio žmona klausė, kur jų automobilis. Vyriškis paaiškino, kad automobilis yra pas važiuoklę tvarkančius meistrus. 

Kad sutuoktinis padarė avariją ir pabėgo, moteris sužinojo po savaitės, kai į namus pasibeldė kriminalistai. Atrakinusi garažą radviliškietė išvydo aplamdytą automobilį.

D.Ugianskis buvo sulaikytas, o vėliau išleistas į namus. Avarijos kaltininkas bandė belstis į pražudyto vyriškio žmonos namus, bet nesėkmingai. Vėliau nukentėjusiai šeimai buvo išsiųsti atgailos laiškai, bet niekas nepatikėjo jų nuoširdumu.

Nepaisant to, nė vienas nukentėjusysis nereikalavo įkalinti kaltininko ar skirti kuo griežtesnės bausmės. 

Visi namiškiai sutartinai pakartojo, kad pasitiki teismu.

Skirdama bausmę Radviliškio teisėja Vilma Šiukštienė pažymėjo, kad mirtina nelaimė įvyko dėl avarijos kaltininko nusikalstamo nerūpestingumo.

Taip pat atsižvelgta, kad mirtiną nelaimę sukėlęs D.Ugianskis teisiamas pirmą kartą, augina mažametį vaiką, pats turi kreditorinių įsipareigojimų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio