Teismas atmetė heroiną iš Ispanijos į Lietuvą siuntusio užsieniečio skundą

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė nuteistojo apeliacinį skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo Ispanijos Karalystės pilietis J.A.C.A. pripažintas kaltu ir nuteistas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti bei šių medžiagų kontrabandos.

Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Apr 4, 2023, 12:59 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 1:03 PM

Kauno apygardos teismo 2021 m. birželio 2 d. nuosprendžiu, J.A.C.A. nuteistas dėl dviejų siuntų su narkotinėmis medžiagomis siuntimo iš Ispanijos į Lietuvą. Bylos duomenimis, 2018 m. gegužės mėnesį, būdamas Ispanijoje, J.A.C.A. neteisėtai į Lietuvą išsiuntė 0,87 g heroino miltelių, kuriuose – 0,24 g gryno heroino. Panašią siuntą iš Ispanijos į Lietuvą užsienietis siuntė ir 2019 m. kovo mėnesį. Tą kartą siuntoje buvo 0,87 g heroino miltelių, kuriuose – 0,37 g gryno heroino.

Abu kartus J.A.C.A. gavėją nurodė save, o siuntėją – išgalvotą asmenį. Abu kartus šias narkotines medžiagas rado ir paėmė siuntas tikrinę muitinės pareigūnai.

Kauno apygardos teismo sprendimu, subendrinus bausmes dėl dviejų epizodų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti bei dviejų epizodų kontrabandos, J.A.C.A. paskirtas laisvės atėmimas atėmimas trejiems su puse metų jį atidedant. Teismo sprendimu nuspręsta asmenį įkalinti šešiems mėnesiams, o likusios bausmės dalį – trejus metus, atidėti vienerių metų laikotarpiui.

Su tokiu nuosprendžiu nesutikęs nuteistasis prašė jį išteisinti. Apeliaciniame skunde nurodoma, kad tokio kiekio narkotinių medžiagų kiekio kaina yra mažesnė nei pašto išlaidos, taip pat, kad asmuo jau šešis metus nevartoja narkotinių medžiagų, gydosi priklausomybių gydymo centre.

Nuteistasis savo apeliaciniame skunde siekė įrodyti, kad siuntas su heroinu galėjo išsiųsti buvusi jo draugė, siekdama akistatos su dabartine žmona. Šia versija jis keitė tyrimo metu dėstytas kitas skirtingas versijas apie pakenkti jam norėjusius kitus jo pažinotus asmenis, tačiau visos šios versijos buvo paneigtos ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis bei atliktomis ekspertizėmis.

Ispanijos pilietis taip pat išreiškė prašymą dėl teismo psichiatrijos ekspertizės atlikimo, siekiant nustatyti, ar jis dėl savo sveikatos būklės gali duoti parodymus byloje. Toks prašymas buvo grindžiamas aplinkybe, kad nuteistasis ilgą laiką vartojo heroiną, o šiuo metu vartoja opioidinius medikamentus, todėl jam sunku tiksliai prisiminti su byloje tiriamais įvykiais susijusias aplinkybes.

Prašymą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, jog byloje nėra duomenų, kurie leistų abejoti nuteistojo galimybe suprasti aplinkybes, turinčias reikšmės bylos nagrinėjimui teisme ir duoti parodymus.

2023 m. kovo 30 d. nutartimi teisėjų kolegija konstatavo, jog byloje surinkti įrodymai patvirtina, kad J.A.C.A. pasirinko narkotines medžiagas siųsti iš Ispanijos į Lietuvą pašto siuntomis. Akivaizdu, jog jam, kaip ilgą laiką vartojusiam narkotines medžiagas, buvo žinoma, kad heroinas yra narkotinė medžiaga, jis suvokė neteisėtą ir pavojingą savo veikų pobūdį ir norėjo taip veikti ir nutarė nuteistojo ir jo advokatės apeliacinį skundą atmesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.