Neįgalią 15-metę išprievartavęs 73-ejų pensininkas kurpė šlykštų planą: mergaitės tykojo sandėliuke

Aštuntąją dešimtį skaičiuojantis varėniškis, lytinę aistrą tenkinęs su negalią turinčia 15-mete, iš pradžių pripažino kaltę, o vėliau pareiškė, kad dėl visko kalta pati paauglė. Tačiau pensininkas nuo bausmės neišsisuko.

Neįgali mergaitė nesuvokė jai daromos skriaudos, ir tuo naudojosi gašlių poreikių turintys įvairaus amžiaus vyrai.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Neįgali mergaitė nesuvokė jai daromos skriaudos, ir tuo naudojosi gašlių poreikių turintys įvairaus amžiaus vyrai.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2023, 8:29 PM

Raidos sutrikimų turinti mergaitė nieko nėra girdėjusi nei apie suaugusiųjų gyvenimą, nei apie vyrus, tačiau nori pastarųjų dėmesio.

Kas buvo pirmasis, prieš kelerius metus seksualiai išnaudojęs neįgalią nepilnametę, niekas nežino.

Viena aišku – po to jų buvo ne vienas. Kaip teigia psichiatrai, kiekvienas kartotinis seksualinės prievartos veiksmas stiprina ir palaiko seksualizuotą paauglės elgesį.

Neįgalioji nesuvokė jai daromos skriaudos, ir tuo naudojosi gašlių poreikių turintys vyrai, nepaisantys, kokią nusikalstamą ir nepataisomą žalą daro savo aukai.

Nugirdė ir išprievartavo

73 metų pensininko R.V. elgesys, atvedęs jį į Alytaus apylinkės teismo teisiamųjų suolą, 2019-ųjų balandį paaiškėjo atsitiktinai.

Tą dieną 15-metė D. atėjo pas savo krikštamotę, buvusią R.V. žmoną, padirbėti šiltnamyje. Artėjo mergaitės gimtadienis, ji norėjo gitaros, todėl taupė už įvairius darbus gaunamus pinigus.

Pensininkas po skyrybų su sutuoktine apsigyveno sandėliuke, buvusi žmona liko name.

Kai lemtingą balandžio dieną paauglė atėjo į krikštamotės namus, pastarosios nebuvo. R.V. paauglę pasikvietė į sandėliuką.

Stipriai girtaujantis vyras neslėpė, kad su paaugle išgėrė po du stikliukus stipraus alkoholio. Vėliau pensininkas dievagojosi neva nežinojęs, kad D. yra nepilnametė, nes ji brandumu esą buvo panaši į jo 20-metę dukrą.

Jis tikino esą nežinojęs nei mergaitės vardo, nei to, kad ji turi protinę negalią. Varėniškis iš pradžių tyrėjams pasakojo, kad jis pats nusimovė kelnes, nes panoro oralinio sekso, tačiau teisme pakeitė parodymus.

Pensininkas tikino, kad mergaitė viską darė neva savo iniciatyva, santykiai buvo laisvanoriški.

„Jeigu ji norėjo, tai aš leidau“, – pareiškė pensininkas, po dviejų oralinių kartų užsigeidęs santykiauti „normaliu būdu“ ir apžiūrėti mergaitės intymias vietas, aukai pažadėjęs už tai duoti 20 eurų. Tačiau paauglė atsisakė.

Pensininkas tvirtino, kad 15-metė, užsukusi į jo sandėliuką, esą žinojo, kokiu tikslu atėjo.

Priekabiavo ir anksčiau

Po kiek laiko į namus sugrįžusi buvusi pensininko žmona išgirdo iš sandėliuko sklindančius keiksmus ir riksmus. Krikšto dukterį moteris rado apgirtusią, apsivėmusią, triukšmingai beieškančią piniginės.

Mergaitė neslėpė, kad su R.V. sandėliuke užsiėmė oraliniu seksu. Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo ne vienintelis kartas, kai pensininkas su keturis kartus jaunesne mergaite tenkino savo iškrypėliškus poreikius.

„Aš su D. kalbėdavau apie lytinius santykius, norėjau, kad ji nesantykiautų per anksti“, – dėl mergaitės išgyveno moteris, teisme prasitarusi, kad jos buvusį vyrą traukia jaunos merginos.

Ji teigė, jog buvęs vyras puikiai žinojo ir D. vardą, ir kiek jai metų, nes dar prieš dvejus metus iki šio įvykio, kai D. su tėvais pas juos viešėjo, R.V. taip priekabiavo prie mergaitės, kad net teko jį griežtai drausminti.

Moteris, supratusi, kad sandėliuke įvyko blogi dalykai, paskambino paauglės motinai ir policijai, atvyko greitoji pagalba.

Svečią ne kartą vijo lauk

15-metės motina su vyru grybauja, uogauja, renka vaistažoles, uždarbiauja pas kitus žmones ir ne visada gali su savimi vestis dukrą. Kai neįgali paauglė namuose būdavo viena, dažnokai užsukdavo R.V.

Vėliau mergaitė tėvams guosdavosi, kad krikštamotės vyras lenda prie jos, graibo krūtinę.

Iš pradžių visi manė, kad neįgali paauglė fantazuoja, tačiau kai gašlius pensininko pasiūlymus kelis kartus nugirdo 15-metės brolis, paaiškėjo, jog mergaitė visuomet sakydavo tiesą.

15-metės brolis ir motina pensininką kelis kartus vijo lauk, nes jis kibdavo prie paauglės prašydamas jos už pinigus parodyti krūtinę ir intymias vietas. Mergaitės tėvai ir piktuoju, ir gražiuoju padorumo bei sveiko proto ribas peržengiančiam giminaičiui drausdavo ateiti į namus, kai jų nėra.

Gyvenimą sujaukė alkoholis

Sunkiu nusikaltimu apkaltintas pensininkas į teisiamųjų suolą sėdo pirmą kartą.

Vyras maždaug per pusantrų metų buvo 11 kartų baustas už įvairius administracinius nusižengimus (Kelių eismo taisyklių pažeidimai, neblaivus prie vairo bei viešojoje vietoje ir kt.).

Artima teisiamojo giminaitė teisme kalbėjo, kad pensininką po nusikaltimo sandėliuke tris kartus guldė į ligoninę dėl priklausomybės nuo alkoholio, tačiau gydymas nepadėjo.

Moteris ir anksčiau prašė jo gydytis, tačiau šis pareiškė, kad jis esą negirtauja.

Giminaitei psichologė sakė, kad jau per vėlu kovoti su vyro priklausomybe, esą pensininkas jau nepagydomas.

Varėniškis seniai išsiskyrė su žmona. Po skyrybų vyras pamažu ėmė ristis žemyn, nors iki tol sportavo, sveikai maitinosi, negėrė, nerūkė ir net nesikeikė.

Kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nepilnametės seksualinio prievartavimo, pareigūnams buvo pateikta darbdavio parašyta pensininko charakteristika: „Pasižymi geru mąstymu, sugeba operatyviai priimti sprendimus, nestokoja humoro jausmo, kruopštus, pareigingas ir imlus naujovėms.“

Prievartaujama daug metų

Teismo psichiatrai ir psichologai atlikę ekspertizę nustatė, kad vidutinį protinį atsilikimą, reikšmingą elgesio sutrikimą turinčiai paauglei reikalingas gydymas bei dėmesys.

Specialistai nustatė, kad paauglė nelinkusi fantazuoti, tačiau ji turi padidintą polinkį į įtaigumą.

D. greitai pasiduoda kitų asmenų poveikiui, lengvai paklūsta prašymams, jei pasiūloma pinigų.

D. žinios apie lytiškumą atitinka nustatytą intelekto defektą, emocinį nebrandumą – turimos žinios menkos, klaidingos ir primityvios.

Paauglė nesupranta nei laisvanoriškų lytinių santykių, nei seksualinės prievartos reikšmės.

Specialistai teigė, kad neįgaliai mergaitei sunku suprasti savo elgesio, kai ji sutinka tenkinti lytinę vyrų aistrą oraliniu būdu, pasekmes, nes tai darydama ji nejaučia fizinio skausmo.

Kai pensininkas pageidavo santykiauti „normaliu būdu“, paauglė atsisakė ne šiaip sau, – ji jau turėjo nemalonios patirties.

15-metė prasitarė, kad prieš kurį laiką su ja bandė santykiauti vaikinas ir jo veiksmai jai sukėlė fizinį skausmą.

Pastarasis jausmas, psichiatrų teigimu, jai yra aiškus ir suprantamas, todėl stengiasi jo išvengti.

Psichiatrijos specialistai teigė, kad seksualizuotas D. elgesys galimai susiformavo iki pastarojoje byloje nagrinėjamo įvykio, tačiau tiksliai atsakyti, kada, nėra galimybės, nes trūksta duomenų.

Teismas konstatavo, jog iš surinktų duomenų matyti, kad nukentėjusiąją žalojanti patirtis, tikėtina, tęsiasi jau daug metų.

Paauglę domina vyresnio amžiaus vyrai, ji dažnai juos aptarinėja: „Kokie gražūs, man patinka.“

Paauglė neslepia patirties

Po patirtos seksualinės prievartos D. buvo apgyvendinta šeimynoje. Mokslai mergaitei sekasi sunkiai. 15-metei dar neįveikiama daugybos lentelė, ji ne viską suvokia, dažnai kalba pati su savimi.

Gyvenimu globos namuose paauglė patenkinta: „Yra kur nusiprausti, yra tualetas.“

Socialinės darbuotojos teigė, kad D. elgiasi gražiai, jai patinka muzika ir žvejyba. Paauglė gražiai siuvinėja, mokosi groti gitara.

Tačiau ji yra nuotaikos žmogus: kartais labai pavydi, užsispyrusi, su patinkančiu žmogumi ima elgtis familiariai, neturi gėdos jausmo, prasiveržiančią agresiją tenka slopinti vaistais.

Paauglė savo kambario draugei be skrupulų pasipasakojo, ką ir kaip darė su R.V., kaip nesutiko su jo pasiūlymu santykiauti kitaip.

D. neslėpė, kad tai darė nebe pirmą kartą, minėjo ir daugiau vyrų, bet savo pasakojimuose visada labiausiai pabrėždavo R.V.

Alytaus apylinkės teismas pensininką pripažino kaltu dėl nepilnametės seksualinio prievartavimo. Varėniškis jam skirtą 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę dar turi teisę apskųsti Kauno apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.