FNTT: į teisiamųjų suolą sės organizuota grupė, galėjusi iššvaistyti 230 tūkst. eurų kredito unijos lėšų

Trijų asmenų organizuota grupė, galėjusi iššvaistyti devynių kredito unijos klientų pinigus, siunčiama į teismą, praneša Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT). Asmenys kaltinami didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, svetimo turto pasisavinimu, dokumentų klastojimu, apgaulingu finansinės apskaitos tvarkymu. Įtariama, kad galėjo būti iššvaistyta beveik 230 tūkst. eurų bei kėsintasi iššvaistyti dar beveik 70 tūkst. eurų.

FNTT.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
FNTT.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 9:55 AM, atnaujinta Apr 14, 2023, 5:32 PM

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus Lietuvos banko pranešimą po neplaninio inspektavimo.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad vienas iš Vilniuje veikusios organizuotos grupės narių dirbo kredito unijoje ir turėjo prieigą prie klientų duomenų. Veikdami kartu asmenys galimai vykdė gerai apgalvotą schemą – kredito unijos darbuotojas bendrininkams perduodavo reikiamus duomenis, o šie ieškodavo asmenų, turinčių banko sąskaitas ir galėsiančių kaltinamiesiems išgryninti bei atiduoti pervestas kredito unijos klientų lėšas. Vėliau, siekdami pateisinti, įtariama, neteisėtas finansines operacijas, asmenys galimai klastojo dokumentus ir juos įtraukdavo į kredito unijos finansinę apskaitą.

Skaičiuojama, kad galimai neteisėtai pervesdama kredito unijos klientų lėšas į trečiųjų asmenų sąskaitas, organizuota grupė galėjo iššvaistyti beveik 230 tūkst. eurų bei pasikėsinti iššvaistyti dar beveik 70 tūkst. eurų.

Pasak FNTT, tyrimo metu taip pat surinkta duomenų, kad vienas iš organizuotos grupės narių, siekdamas naudos sau, galėjo savintis pinigus atskirai nuo likusių bendrininkų. Įtariama, kad asmuo iš dviejų kredito unijos klientų sąskaitų galėjo pasisavinti 7,8 tūkst. eurų.

Siekdamas užmaskuoti neteisėtas operacijas, kaltinamasis, įtariama, pagamino netikrus dokumentus ir juos įtraukė į kredito unijos finansinę apskaitą.

Vilniaus apygardos prokuratūros Trečiojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorės surašytas kaltinamasis aktas ir byla perduoti Vilniaus apygardos teismui.

Už didelės vertės svetimo turto iššvaistymą gresia griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 7 metų. Svetimo turto pasisavinimas griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki 3 metų. Už dokumentų klastojimą galima griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 3 metų. Apgaulingas apskaitos tvarkymas griežčiausiai gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki 4 metų.

Papildyta: Lietuvos centrinės kredito unijos Komunikacijos projektų vadovė Simona Ramanauskaitė lrytas.lt informavo, kad nors FNTT nemini konkrečios kredito unijos, kurios pinigai buvo iššvaistyti, tačiau LKU grupės vienijamų kredito unijų nariai po informacijos paskelbimo labai jautriai reaguoja šią į situaciją, skambina ir teiraujasi apie padėtį.

„Noriu patikslinti, kad LKU kredito unijų grupė yra didžiausia kredito unijų grupė Lietuvoje, vienijanti 45 nares – kredito unijas. Straipsnyje aprašyta kredito unija nepriklauso mūsų sistemai ir veiklą vykdo ne LKU grupės ženklo vardu“, – teigia S.Ramanauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.