Vaikžudė iš Klaipėdos išgirdo teismo verdiktą ir šokiravo pasakojimu apie gimdymo dieną

10 metų nelaisvės – tokią bausmę Klaipėdos apygardos teismas skyrė 34 metų Eglei Kuuz, kuri pagimdžiusi kūdikį paliko jį žiemą lauke likimo valiai. Jos sugyventinis 54 metų Zenonas Beniušis buvo kaltinamas kurstymu nužudyti, bet teismas jį išteisino.

Teisme nuotoliniu būdu dalyvavusi E.Kuuz per posėdį braukė ašaras.<br>Lrytas.lt koliažas
Teisme nuotoliniu būdu dalyvavusi E.Kuuz per posėdį braukė ašaras.<br>Lrytas.lt koliažas
Teisme nuotoliniu būdu dalyvavusi E.Kuuz per posėdį braukė ašaras.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme nuotoliniu būdu dalyvavusi E.Kuuz per posėdį braukė ašaras.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2023, 9:42 PM

Nuosprendį dėl vyro išteisinimo buvo apskundusi prokuratūra, tačiau bylą išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas sprendimą paliko nepakeistą.

Teisėjų kolegija pareiškė, kad Klaipėdos apygardos teismas pagrįstai išteisino vyrą, nes nustatyta, jog naujagimį tyčia nužudė jo motina. Nėra surinkta pakankamai objektyvių duomenų, kurie pagrįstų išvadą, kad padaryti šį nusikaltimą ją sukurstė sugyventinis.

Nuteistoji dar iki gimdymo buvo apsisprendusi atsikratyti būsimo kūdikio, todėl papildomas paskatinimas buvo nereikalingas.

Be to, konstatuota, kad nėra pagrindo po sugyventinės gimdymo jai išsakytų Z.Beniušio žodžių kategoriškai vertinti kaip skatinusių nužudyti naujagimį.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Aukščiausiajam teismui.

Žudikė teisme liejo ašaras

Z.Beniušis kaltės nepripažino nuo pat pradžių ir tikino nežinojęs, kad jo gyvenimo draugė laukiasi.

Išgirdusi, kiek metų teks praleisti už grotų, E.Kuuz griebėsi už galvos, ašarojo ir kalbėjo: „Kažkokia nesąmonė, išvis nėra teisybės.“ Ji teismo posėdžiuose Klaipėdoje dalyvavo nuotoliniu būdu.

Tragedija nutiko pernai sausio 4-osios ankstyvą rytą Klaipėdoje, viename iš Šilutės plente esančių garažų. Pavakarę lauke, ant seno fotelio, aptiktas negyvas naujagimis be išorinių smurto žymių.

Į policiją paskambino pats Z.Beniušis. Netrukus pasirodė ir medikai, bet jau niekuo naujagimiui negalėjo padėti. Moteris savo kaltę pripažino.

Vyras tikino, kad tai ne jo vaikas. Esą moteris jam buvo neištikima, apgaudinėjo, kartais dingdavo iš namų net trims dienoms. Taip dažniausiai nutikdavo gavus socialines išmokas.

Dėl to jis yra iškaršęs jai kailį. 2019 m. vasarą Z.Beniušis buvo teisiamas dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo. Atlikus ekspertizę iš tiesų paaiškėjo, kad kaltinamasis nėra vaiko tėvas.

Kartu ėmė girtuokliauti

Advokatė pasakojo, kad vyras turi kelis savo vaikus, o vieną nesantuokinį nuo 7 metų augino pats iki pilnametystės. Esą anksčiau jis buvo padorus vyras, bet viskas pasikeitė, kai prieš kokius penkerius metus ėmė gyventi su Egle.

Tą patį teisme teigė ir kaltinamasis, tikinęs, kad susidėjęs su Egle pradėjo girtuokliauti. Jis tarsi įtaręs, kad moteris laukiasi, bet ji viską neigdavo ir sakydavo, jog priaugo svorio. Kad moteris nėščia, neįtarė ir kiti žmonės.

Teisme vyras pasakojo tą rytą per miegus jautęs, kad moteris ėjo į lauką, o grįžo nusiminusi ir pasakė – pagimdžiau. Jos rankų pirštai buvo kruvini.

„Paklausiau, kur padėjai vaiką? Nėra jo. Aš buvau išgėręs, ištiktas šoko“, – kalbėjo Z.Beniušis.

Esą tą dieną pas juos atėjo bičiulis, visi kartu girtavo. Jam moteris esą papasakojusi apie gimdymą, o pati vakarop kažkur pradingo. Kai tik jis išvydo kažkokį gniutulą lauke – tarsi kūdikį – iškart paskambino specialiosioms tarnyboms.

Į garažą nebegrįžo

E.Kuuz pasakojimas buvo ne itin rišlus.

„Vaikas gimė netikėtai. Namuose gimdžiau pirmą kartą. Sakiau Zeniui, kad kviestų greitąją, bet jis kalbėjo, kad kvies policiją. Jam irgi buvo šokas. Prieš tai gėriau alaus, degtinės. Jam pasakiau, kad pagimdžiau. Sakė, nešk tą vaiką kur nors. Man buvo šokas. Suvyniojau į audeklą, nunešiau į lauką ant fotelio ir palikau. Atėjau, atsiguliau šalia ir užmigau“, – pasakojo kūdikio nužudymu kaltinama moteris.

Po to su sugyventiniu ir užsukusiu bičiuliu ji dar girtavo, o vakare pasijuto prasčiau ir išėjo į parduotuvę. Į garažą, kuris priklausė Zenonui, nebegrįžo, nes pamatė policijos automobilius.

Dviejų dukrų neaugino

E.Kuuz negalėjo paaiškinti, kodėl paliko savo kūdikį šaltyje, nes esą to neprisimena. Ir apie jo atėjimą į pasaulį negalvojo, kas kūdikio tėvas – nežino. Girtauti ji pradėjusi mirus motinai. Keletą kartų bandė šios priklausomybės atsikratyti, tačiau pavykdavo tik trumpam.

E.Kuuz buvo sulaikyta kitą rytą po nusikaltimo. Ją apžiūrėję medikai patvirtino, kad moteris neseniai gimdė. Išnešiotas kūdikis gimė sveikas, bet mirė paliktas šaltyje be priežiūros. Paklausta, kodėl nenuvežė jo į gyvybės langelį, įtariamoji negalėjo paaiškinti.

Anksčiau ji pagimdė dvi dukras, tačiau jų neaugino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio